BANCI | Opinie

E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-28 19:19

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank.

Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in aceasta, dupa cum a sugerat seful Eximbank, Traian Halalai.

In primul rand, pentru ca ar fi o uniune impotriva firii, intre o banca specializata pe creditarea firmelor, in special a celor exportatoare, mai cu seama a celor romanesti, si o banca orientata in principal catre creditarea persoanelor fizice si a micilor afaceri si alte servicii bancare adiacente.

Si ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca are indoieli cu privire la fuziunea celor doua banci, care ar fi complicata, din cauza obiectelor de activitate diferite. El a precizat ca inca nu a aprobat fuziunea, ci doar tranzactia de preluare a Bancii Romanesti de catre Eximbank.

Integrarea Bancii Romanesti in Eximbank va fi delicata si daca ne gandim ca fosta banca greceasca are multe credite in franci elvetieni, in conditiile in care nu a facut o oferta de conversie a acestora in lei, dupa modelul altor banci, precum Banca Transilvania pentru clientii Volksbank si Bancpost sau OTP Bank pentru propriii clienti.

In al doilea rand, in urma fuziunii mai dispare o banca din peisajul bancar romanesc, in care bancile continua sa se imputineze, in ciuda faptului ca intermedierea financiara din Romania este cea mai slaba din Europa, ceea ce inseamna ca ar trebui sa avem mai multe, nu mai putine banci.

Eximbank nu va putea desfasura servicii pentru persoane fizice la un nivel competitiv, ca o banca universala, din cauza statutului sau special, de banca specializata pe creditarea firmelor, inclusiv cu fonduri si garantii din partea statului.

De aceea, ar fi normal ca Eximbank sa ramana in continuare asa cum este, ba chiar sa se specializeze si sa se dezvolte si mai mult in domeniul finantarii firmelor, in special a celor mici si a celor nou infiintate, ceea ce pana acum nu prea a facut, nu a excelat deloc in aceasta privinta, in timp ce Banca Romaneasca sa-si continue activitatea de furnizare de servicii pentru persoanele fizice, pentru ca este nevoie de o crestere a gradului de intermediere financiara.

Avem nevoie de o banca puternica pentru dezvoltarea firmelor romanesti, asa cum ar putea fi Eximbank, dar si de o Banca Romaneasca, alaturi de CEC Bank, care sa ofere servicii bancare de calitate pentru persoanele fizice, in vederea cresterii gradului de intermediere financiara.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

Alex
Bun :|
Brom nu ar fi ajuns in grupul OTP Bank deoarece tranzactia a fost respinsa de BNR inainte ca Eximbank sa intre in negocieri cu grecii de la NBG; iar cand au prezentat oferta finala OTP nu mai era prin zona. Daca vor fuziona, s-ar putea sa se elimine o banca de nisa profitabila pentru stat si accesibila pentru IMM-uri numita Eximbank.

Gigi
Falimentele lui isarescu
Bancile din Romania se imputineaza pentru ca functioneaza ca niste cocini infecte, ruinand milioane de oameni prin contracte abuzive. In contextul asta, oricat te tine justitia si securitatea din bnr in spate, la un moment dat piata le penalizeaza. Ca exemplu: din cele 7 banci care au dat CHF, 4 (Volksbank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus) au dat faliment si se incalzeste in joc de glezne Credit Europe. Au ramas in picioare doar Raivarzan si OTP, care traiesc si din altceva decat din acele credite nenorocite. Asta e bankingul propus de securistul Isarescu in Romania: escrocherie, ruina si falimente controlate.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii