BANCI | Opinie

Steven van Groningen acuza BNR ca nu dialogheaza cu bancile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 12:17

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, este nemultumit de lipsa de dialog dintre Banca Nationalã si bãncile comerciale si considerã neîntemeiate remarcile guvernatorului Mugur Isãrescu privind vina acestora în cresterea deficitului de cont curent.

"Meritã sã avem o discutie cu Banca Centralã privind sistemul bancar. BNR ar trebui sã initieze o discutie cu bãncile comerciale pe problema creditelor. Nu cred cã noi suntem vinovati pentru cresterea deficitului de cont curent al României. Noi bãncile dãm credite în principal ca sã finantãm mijloacele de productie si sã ajutãm exporturile. Ce ar trebui sã facem sã limitãm creditele, sã nu respectãm legile comunitare", a declarat, pentru ROMPRES, Steven van Groningen.

Acesta a criticat Banca Centralã pentru lipsã de comunicare cu mediul bancar.

"Nu îmi amintesc de o întâlnire recentã a guvernatorului Mugur Isãrescu cu noi bancherii. De peste un an nu a mai avut loc nici o întâlnire cu presedintii de bãnci si în aceste conditii este greu sã spui cine este vinovat", a subliniat van Groningen.

Mugur Isãrescu a avertizat cã expansiunea creditului neguvernamental a erodat puternic deficitul de cont curent al României, în 2007, cu ocazia prezentãrii Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Deficitul de cont curent este creat de sectorul neguvernamental, de expansiunea creditului. Nu oamenii de afaceri sunt vinovati, ci bãncile. Deficitul este creat de bãnci, ca sã o spun mai clar", a subliniat guvernatorul.

Acesta a spus cã relaxarea creditãrii a fãcut ca bãncile comerciale sã nu mai tinã cont de implicatiile macroeconomice ale cresterii consumului, pentru a câstiga cotã de piatã.

"Factorul care a contribuit la expansiunea creditului în acest an a fost relaxarea restrictiilor de creditare. Principala relaxare din acest an a constat în relaxarea restrictiilor directe în calea creditului", a explicat guvernatorul Bãncii Centrale.

Isãrescu nu a fost foarte optimist nici în ceea ce priveste diminuarea creditului neguvernamental.

"Nu vedem în perioada urmãtoare unu sau doi factori care sã actioneze cu certitudine în diminuarea cererii, nici pe aceea de consum, particularã, nici cererea de credite", a spus acesta.

Creditul neguvernamental va ajunge, la sfârsitul anului 2007, la 34,3 la sutã din PIB, fatã de 27 la sutã în 2006, conform proiectiei Bãncii Nationale a României.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii