BANCI | Interviu

Seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spune ca nu va accepta notificarile privind darea in plata si nu va negocia cu clientii: asteptam sa fim dati in judecata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-23 00:09

Steven van Groningen (foto), seful Raiffeisen Bank, una dintre bacile cu cele multe credite in franci elvetieni, spune ca nu va accepta darea in plata a caselor ipotecate si nu va negocia cu cei care au notificat banca in vederea darii in plata conditii mai bune decat cele oferite si pana acum celor care au dificultati in a-si rambursa ratele.

“Ar fi incorect sa oferim conditii mai bune celor care pot sa-si achite ratele, dar nu vor, si vin sa dea casa in plata, fata de cei care fac eforturi sa-si rambureze ratele”, a spus Groningen, pentru Bancherul.ro.

El a precizat ca banca a oferit si pana acum clientilor care intampina greutati in ramburarea creditelor diverse solutii de ajutor, precum restructurarea creditelor, prin reducerea temporara a datoriei si a ratei lunare.

De asemenea, Raiffeisen Bank a lansat la finalul anului trecut o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni, dar numai pentru cei care au restante sau sunt supraindatorati, care prevede reducerea datoriei cu 10% initial si inca 10% dupa cateva luni.

Groningen spune ca pana acum banca a primit putine cereri de dare in plata, de ordinul zecilor, destul de diferite, atat ca sume si tipuri de proprietati, cat si a tipului de clienti: “Avem cereri de la clienti cu credite mici si care au dificultati sa achite ratele, dar si de la cei care pot sa plateasca si nu mai vor si au credite de valori mari. De exemplu, avem o cerere de la un avocat care vrea sa dea in plata un alt imobil decat cel in care locuieste si care este inchiriat fara contract.”

Seful Raiffeisen Bank spune ca strategia bancii este de a nu accepta nicio cerere de dare in plata pana cand Curtea Constitutionala nu se va pronunta cu privire la legalitatea legii 77/2016 privind darea in plata: “Asteptam sa fim dati in judecata de clienti”.

Art. 8 din legea darii in plata spune ca “in situaţia în care creditorul nu se conformează dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege, debitorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor”.

In cadrul unui astfel de proces, banca poate cere instantei sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea legii privind darea in plata.

O strategie identica a fost anuntata si de catre seful BCR, Sergiu Manea, inca inainte de promulgarea legii. (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  Raiffeisen Bank  darea in plata  Vista Bank  

Comentarii

dan sarboiu
Fermitate
Atitudine ferma, neclintita ( cel putin declarativ), o pozitie care atesta educatie de piata, ... flexibila si concilianta, exact asa cum, meritam. Nu asta am vrut, o economie interdependenta bazata pe relatii echitabile si de intrajutorare, la nivel european.

Mocasinu
Vulpea si Strugurii
Domnule Grohningen cum ramane cu clauzele abuzive din contractele Raiffeisen? Procesele ANPC stiu ca vizeaza toate contractele si in maxim 1 an vei avea o lovitura asa cum meriti. Ar trebui sa-ti asumi faptul ca ai contribuit din plin la distrugerea imaginii sistemului bancar romanesc. Populatia uraste bancile si ar fi bine sa te gandesti ca este drumul catre pierzanie. Vei mai da credite la pastele cailor. Ai fost atat de prost vizionar ca puteai sa-ti faci o autocritica si un act de sinceritate. Dar ai preferat sa duci mai departe imaginea de escroc. Vezi ca ti se sparge cartelul si te parasesc amicii. Odata cu plecarea lui Isarescu de la BNR voi toti veti ajunge sa maturati pe strazi, caci mai devreme sau mai tarziu, toti actionarii vor dori o alta relatie cu clientii. Pozitia adoptata prin aceasta declaratie este capra, si nu vei face decat sa ai si mai multe pagube. V-a terminat escrocheria Darea in Plata. Ori va intelegeti cu clientii, ori pierdeti. Iar imobilele se vor duce in jos iar soldurile raman alea la 90% ca ati furat 10 ani de n-ati scazut nimic, doar dobanzi si comisioane.

NASOL
ASTA E ATITUDINE
Ce zici de asta ..... de maine sa numai luati credite de la Raiffeisen si sa va lichidati depozitele. Ar fi la fel se fascist ca si atitudinea ta. Cate zeci de mii de euro ei pe luna urmare a dobanzilor si comisioanelor imense practicate un Romania. Rusine .. . cu o astfel de atitudine banca se ca duce un jos... Piata ii va sanctiona dur pe cei cu o astfel de atitudine. Daca in Austria ai fi dat o asemenea declaratie erai pa puisor, dar in Romania se poate orice ca aveti o marioneta ca Isarescu ce va permite orice. Cand dai cu piciorul in clienti vei primi lapte si miere. SUCCES in Austria .... ca pe aici daca continui asa te dau aia afara..... cand arunci paie pe foc o sa-ti creasca provizioanele si implicit profitul se duce pe apa sambetei....

Marian
Escrocul tot escroc
Domnu Groningen, si daca clientii nu va dau in judecata ce faceti domne? Simpla notificare printr-un birou notarial sau executor judecatoresc suspenda efectele contractului. Nu te prezint la notar, sta ala gratis inca 20 de ani in casa. Vai de capul vostru de strategi. Sunteti praf, asta pentru ca hotia v-a orbit si v-a distrus creierele. Normal un escroc nu poate fi reeducat, este o cauza pierduta pentru ca nu vede viata cinstita.

alex
notificare
Problema e ca notificare doar suspenda nu incheie contractul iar banca va contesta si daca contestatia este aprobata efectele contractului se reactiveaza si se ajunge tot la executare silita. Legea darii in 'bara' a fost facuta prost fara norme clare de aplicare si fara corelare cu alte acte normative (cod civil, cod fiscal, legea cadastrala etc) asa ca bancile vor contesta usor si se vor lega de orice chichita

Marian
Bancile trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca nu pot fura la nesfarsit
Alex - d-asta bancile trebuie sa aiba grija sa-si selecteze clientii si sa mentina o relatie de win-win cu acestia. Stiu cine esti in spatele pseudonimului. Oare cat credeai ca va mai tine escrocheria? 10 ani sunt arhisuficienti pentru ca aceste banci cu stirea BNR au distrus populatia. Daca aveau un comportament normal, acum nu vorbeam de insolvente sau dari in plata. Darea in plata este o pierdere doar pe partea consumatorului, dar este pierderea mult mai mica decat in cazul executarilor abuzive pana mori. Peste tot in lume garantia stinge datoria, dar nu si in Romania. S-a facut dreptate si legea va ramane asa oricat si-ar dori bancherii sa o schimbe. Legea nu este constitutionala, dar pe articolele legate de prag si de prima casa. Dar vor fi incluse si acestea la prima contestatie la CCR.

constantin
bucurie mare
Doamne ce bucurie este in inimile romanilor si din tara si din afara ca odata cu legea dip ,au si ei motive si ulterior predarii garantiei ,dreptul la viata !!! Pacat ca din cauza unuia ca Grohaila asta bancile care de altfel la ele acasa au dat credite corecte ai au facut profit frumos ,acum au o imagine ffff proasta ,dar poate este mai bine asa pr ca pre subjugasera populatia romana si erau noi stapani de sclavi moderni !! Este bine ca s-a descoperit acum escrocheria si nu ulterior unui razboi civil ,dar legea dip este cea mai buna lege facuta si gandita vreodata si ma indoiesc ca o va intrece alta ! Cat in privinta constitutionalitatii cu cred ca judeii vor fi nebuni sa riste vreun razboi civil din cauza legii oeicat ar vrea sa ii cumperw bancherii !! Oricum am dat Europei un exemplu extraordinar !!!

alex
trezirea
Mariane in opinia ta de ce legea asta nu o fost facuta simpla? Adica nu mai poti plati sau nu mai vrei predai actele si cheile casei bancii si gata iar operatiunea de predare-primire sa fie scutita de toate taxele si onorarile? Nu te-ai intrebat matalutza de ce idolii debitorilor Zamfy si cu Pipy nu au propus asa ceva? Iti spun eu de ce - pt ca notarii si executorii pierdeau o carutza de bani, statul pierdea o ocazie buna de a jumuli lumea iar bancile poate chiar se ingrijorau oleaca (tu nu vezi ca la asta de la raiff i se rupe stanga). Si da legea e neconstitutionala dar pana hotaraste CCR-ul trec alegerile si romanii tot buni de jumulit is fie ca-s bancile, fie ca-i statul fie de mari fauritori de legi 'sociale'. Ca o paranteza romanul nu se invata minte dupa tragedia de la colectiv azi circula in presa cum 3.000 de oi proaste ca la cat intelect au nu-i poti numi oameni s-au inghezuit intr-un mall la un concert pana nu au mai avut aer si au lesinat - concluzia bancile vor gasi mereu creduli de aia au atitudinea pe care o au.

Dana
proces câștigat cu raif
Asa de încrezut ești, că nici să cazi din copac nu reușești. Uite că am câștigat procesul cu banca ta. Pentru că ești un hoțoman și ai venit în România ca să furi în contracte. Îți plac mult banii noștri munciți cu greu, atât de mult încât ai devenit cam hrăpăreț. Mai un comision abuziv, mai niscai marje mărite peste noapte, tot să mai ciupiți. Păi ho, mo, ajunge, calicilor ! Ca dacă nu erați așa hapsani nu se ajungea aici. Dacă nu-ti mai convin legile românești, ia jucăriile si te du !

porku
asadar
a fost contactat ptr red ratei asta nu inseamna ca o vor si reduce...si apropo de unde stii ca e adevarat ? ca toata lumea urla ca a castigat lupta cu bancile, ca nu vor mai lucra in veci cu ele, dar sistemul duduie de profit. deci?

dan sarboiu
Posibila solutie
Asertiuni corecte din partea celor care au ,,vorbit” mai sus. Legea darii in plata reflecta o realitate pe care o traim, are iz politic, este vulnerabila avand aspecte neconstitutionale, ii lipsesc normele de aplicare, DAR important este ca s-a demarat. NU prevederile legii darii in plata vor rezolva problemele debitor - banca. Legea nu a facut altceva decat sa pregateasca terenul rezolvarii acestui tip de litigiu. In opinia mea, ca fost bancher 25 de ani si actualmente mediator, solutia va fi data de atingerea INTERESULUI de catre fiecare parte, care nu se poate face decat prin MEDIERE, urmata de NEGOCIERE.

constantin
comentariu
Nu am ce sa mai comentez as intreba doar daca in tara de unde vine stimabilul oamenii au dreptul la viata , la noi datorita " entalitatii " domnului nu exista acest drept.

cosmin
Carte pierzatoare
“Ar fi incorect sa oferim conditii mai bune celor care pot sa-si achite ratele, dar nu vor, si vin sa dea casa in plata, fata de cei care fac eforturi sa-si rambureze ratele”. Cum poti vorbi despre corectitudine, domnule Groningen, cand in perioada 2006 - 2008 iti minteai clientii despre cat de stabil este CHF-ul...? In timp ce Banca Nationala a Elvetiei publica pe site-ul oficial, in fiecare luna, avertizari despre cat de volatila este aceasta moneda? Unde a fost corectitutinea cand ati creditat populatia in CHF, aruncand un risc valutar urias in sarcina exclusiva a amaratilor care din simpli imprumutati au devenit peste noapte..."gambleri"?! Nu ti-e rusine sa ne vorbesti noua despre corectitudine, escrocule? Am impresia ca acum iti joci ultima carte, care va fi pierzatoare!

Florin
Taranoi
E vina noastra ca acceptam asa um mirlan in romania sa si bata joc de romani

Artistul
Plati-va datoriile
Mai comentatorilor anterior. Daca le puteti plati, platiti-le. Daca nu va permiteti, acceptati oferta de reducere cu 20%. Hai la munca.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii