Seful BCR, Tomas Spurny: Legea 193 privind clauzele abuzive este nedreapta si gresita, iar bancile se vor confrunta cu pierderi majore din cauza ei, neputand face absolut nimic
Autor: Bancherul.ro
2015-09-10 14:09
Seful BCR, cehul Tomas Spurny, care de la 1 octombrie va pleca de la conducerea bancii, fiind inlocuit de Sergiu Manea, spune ca Legea 193 din 2013 privind clauzele abuzive este nedreapta si gresita iar bancile, indiferent ce actionari au, se vor confrunta cu pierderi majore din cauza ei si nu vor putea sa faca absolut nimic in aceasta privita.
Spurny: “O lege pe care o consider problematică este legea 193/2013. Această lege prevede ca oricine are împrumut contractat înainte de anul 2013, se poate duce la bancă şi poate argumenta că, indiferent când a fost contractat împrumutul respectiv, sunt şanse ca el să fie ilegal. De când sunt în România, pot spune că aproape am devenit un avocat avizat, pentru că, având în vedere esenţa directivei EU referitoare la credite şi modul în care celelalte ţări în care am lucrat au implementat această directivă, pot afirma că această lege este nedreaptă, greşită şi din multe puncte de vedere necorespunzătoare, în opinia mea, în contextul European.
Aceasta este opinia mea personală. Ceea ce este însă foarte clar este că toate aceste reglementări vor avea un impact puternic asupra sectorului bancar din România, dacă nu se va schimba situaţia. Mai simplu spus, ţinând cont de legea 193, băncile din România, indiferent de acţionari şi cu investitori diferiţi, se vor confrunta cu pierderi majore şi nu vom putea să facem absolut nimic în această privinţă.
Cred în simetrie şi cred că acest lucru ar trebui supus dezbaterii publice, pentru a servi interesele societăţii şi cred că industria noastră bancară, inclusiv BCR, s-a schimbat foarte mult în ultimii cinci ani. Cred în această simetrie şi îmi pun speranţe în înţelepciunea aleşilor publici şi în faptul că lucrurile se vor schimba, astfel încât să putem beneficia de un viitor mai bun. „
BCR are o serie de procese individuale si colective cu clientii care reclama clauzele abuzive din contactele de credit. Si ANPC a dat in judecata BCR si alte 25 de banci pentru eliminarea tuturor clauzelor abuzive din contractele de credit, conform Legii 193/2000.
BCR a castigat procesul cu ANPC in prima instanta la Tribunalul Bucuresti, insa o decizie definitiva va fi data de Curtea de Apel (vezi aici ce spun ANPC si BCR despre acest proces)
In octombrie 2013 au intrat in vigoare doua articole (12 si 13) din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, potrivit carora, in urma constatarii de catre o instanta a unei clauze abuzive, la solicitarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau a unei asociatii reprezentative, hotararea instantei permite inlaturarea clauzei abuzive din toate contractele.
Fragmente din discursul lui TOMAS SPURNY la Conferinta “CSR si Conformitate” (Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Sept. 2015)
Misiunea noastră în această ţară este de a cumpara risc – pentru ca noi in fapt oferim bani ca împrumut, aşadar cumpărăm risc şi vindem încredere.
Încrederea este cel mai important bun, este cel mai important aspect în industria bancară, este motorul care pune în mişcare industria pe care o reprezint. Să ceri, însă, unui bancher să vorbească despre responsabilitate socială este cam mult, mai ales dacă citesti ziare şi ai urmărit evenimentele din 2008 până acum.
"Fie ca iti plac sau nu costumele cu dungi, noi indeplinim un rol important"
Dacă deschizi ziarele financiare, industria bancară este portretizată ca ceva demonic. Suntem creionaţi ca fiind oameni care profită pentru a crea nefericire, pentru a crea unor condiţii sociale dificile.
Nu sunt de acord cu această perspectivă deoarece cred că fie că îţi plac sau nu băncile, fie că îţi plac sau nu costumele cu dungi, fie că îţi place întreaga industrie bancară şi ceea ce reprezintă aceasta, noi îndeplinim un rol important.
Băncile creează intermediere în economie, şi fără intermediere nu poţi avea creştere economică, nu poţi construi prosperitatea, justiţia socială, nu poţi avea o societate civilă sau nimic din toate acestea.
Lipseşte însă reprezentarea politică, civică, cineva care să vorbească deschis despre faptul că fără bancheri şi industria bancară, ţara ar fi probabil într-o situaţie mult mai dificilă decât este azi.
Cat a castigat Erste Bank dupa preluarea BCR
Să vă dau un exemplu: Grupul Erste a investit în România în 2006 şi a plătit pentru banca pe care o reprezint 4.63 miliarde de euro.
A fost cea mai scumpă privatizare bancară de pe continent din ultimii 20 de ani, ceea ce arată că Erste este deţinută de o fundaţie care promovează şi vede potenţialul Europei Centrale, de Est şi de Sud; în consecinţă Grupul Erste a investit în această ţară 600 de milioane de euro - în active tangibile ale băncii în ultimii 10 ani.
Vorbind despre responsabilitatea socială de a cumpăra risc şi a vinde încredere, după privatizare, banca şi-a crescut bilanţul, portofoliul propriu, sume extinse către economie şi persoane fizice de la 27 de miliarde de RON la mai mult de 50 miliarde RON.
Aşadar rezultatul net al activităţii Erste din această ţară în ultimii 10 ani este reprezentat de profitul cumulativ dintre 2006 şi 2014 pentru Grupul Erste şi Fundaţia ERSTE a fost de 218 de milioane euro cumulativ pe o investiţie de 4.6 miliarde. Pentru persoanele cărora le plac calculele matematice, acest raport reprezintă o rentabilitate pentru investitor de 1% pe an. Aşadar dacă pui toţi aceşti bani într-un cont de economii într-o bancă de economii din Austria, rezultatul ar fi fost mai bun.
Cu toate acestea, Erste şi-a luat deja un angajament enorm în această ţară, şi l-a păstrat şi continuă să şi-l păstreze.
Din fericire, în momentul de faţă suntem martorii unei situaţii mai pozitive pentru performanţa băncii, având în vedere că ieşim dintr-o perioadă foarte dificilă.
Cumparam risc şi vindem încredere, pentru a crea prosperitate
Acum, dacă e să ne întoarcem la responsabilitatea socială, cred că există trei puncte importante.
Primul este încrederea. Întreaga industrie şi banca pe care o reprezint se bazează pe încredere şi convingere.
Încrederea este cel mai important ingredient pentru a putea, din nou, crea oportunităţi atât pentru cei privilegiaţi, cât şi pentru cei care au nevoie de asistenţă.
Cel de al doilea pe care aş dori să-l menţionez azi este nevoia de a reaşeza relaţiile dintre clienţi şi bancă. Trăim într-o lume ce evoluează rapid la nivel global unde paradigmele relaţiilor dintre client şi bancă s-au schimbat dramatic în ultimii 15 ani, ca urmare a multor motive pe care nu am timp să le dezvolt în acest moment.
Şi al treilea lucru pe care aş vrea să-l dezvolt este simetria părţilor interesate, simetria investitorilor, a statului şi societăţii per ansamblu, dacă e să credem teza cum că responsabilitatea socială a băncii este să cumpere risc şi să vândă încredere, pentru a crea prosperitate.
Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale
Să vorbim despre încredere. Ca industrie bancară, şi ca o bancă individuală, am trecut printr-o expansiune de neimaginat. Adică, dacă ne uităm la Romania 2004-2003 nu cred că mulţi ar fi putut cumpăra o casă prin ipotecă. Azi, situaţia este complet diferită, iar băncile, şi noi ca bancă suntem capabili să susţinem oameni care au aspiraţia de a deţine o proprietate.
Din nefericire, în România au loc schimbări destul de dese ale cadrului legal, şi din păcate am făcut şi nişte greşeli în trecut.
Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale. Şi azi oamenii ne spun că nu ne-am schimbat prea mult, iar acest argument face parte din prăpastia încrederii.
Oamenilor nu le plac băncile pentru că le consideră scumpe, iresponsabile, indiferente la toate aceste lucruri.
Clientii BCR au parte de un tratament complet diferit
Ca bancă, am acceptat provocarea, şi cred ca echipa de top management a BCR s-a schimbat complet filosofia în acest context al responsabilităţii sociale. În ultimii trei ani am lucrat pe mai multe planuri.
În primul rând am stabilit o structură în cadrul băncii numită „Customer Experience”, iar persoanele care nu sunt mulţumite de bancă cred că azi au parte de un tratament complet diferit faţă de ce primeau în trecut. Acest lucru, aţi putea spune că nu este important.
"Scade rata" nu e truc de marketing
Al doilea aspect foarte relevant este faptul că ne-am lovit în ultimii trei ani de dificultăţi economice fără precedent, ca urmare a faptului că parte din populaţie a ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti creditele. Veţi vedea pe stradă afişe cu lansarea unei campanii ample care se numeşte “Scade Rata”, am reuşit să facem în aşa fel încât oamenii să-şi poată reduce ratele cu 15 până la 40 la sută.
Aţi putea spune că nu e altceva decât un truc de marketing, dar eu nu cred că este doar atât, pentru că investim 200 de milioane de euro pe parcursul mai multor ani pentru a ne asigura că populaţia României vede nişte rezultate tangibile şi acţiuni clare, pentru ca nu vrem să fim o sursă de nefericire şi dificultăţi financiare. Vrem ca oamenii să-şi poată trăi propriile vieţi şi să profite de oportunităţile care suntem siguri că vor veni.
In al doilea rînd, este foarte important să ne îmbunătăţim relaţiile. Şi nu vreau să insist prea mult, dar dacă vii la o bancă şi nu eşti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o mulţime de termeni care nu-ţi vor spune nimic. Noi, ca bancă, am implementat acum un program pe care eu îl numesc ghid de creditare responsabil.
Dacă vii la una dintre filialele noastre, vei primi ceva care seamănă cu o etichetă de avertizare lipită pe tot felul de produse, iar această etichetă de avertizare este de fapt o carte, care include peste 30 de întrebări pe care ar trebui să le adresezi băncii înainte de a contracta un împrumut.
Un împrumut te poate ajuta foarte mult dacă vrei să-ţi cumperi o casă sau dacă întâmpini o problemă de lichiditate, pe care trebuie s-o rezolvi cumva ori dacă vrei să achiziţionezi altceva.
Dar împrumuturile se pot dovedi foarte periculoase, pentru că în momentul în care te îndatorezi şi nu îţi poţi plăti ratele, vor veni şi consecinţele, nu numai în România, dar oriunde în lume. Astfel, oricine va veni la noi va beneficia de toate aceste informaţii şi sperăm că oamenii vor şti să profite cât mai mult de ele. Distribuim peste de 100.000 de astfel de broşuri educative, astfel încât să arătăm că ne luăm un angajament ferm să facem lucrurile cum trebuie, şi nu numai; subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot întâmpina atunci când fac afaceri cu noi.
România este cea mai volatilă în ceea ce priveşte cadrul legislativ
Un al treilea lucru de care trebuie să ţinem cont, în ceea ce priveşte responsabilitatea socială şi conformitatea cu cadrul de reglementare, este simetria părţilor interesate. Am avut o experienţă din care am învăţat foarte mult în această ţară, care printre altele are şi probleme legate de volatilitatea sistemului legislativ.
Din 15 ani de activitate în sistemul bancar, am făcut calculul de curând, am lucrat în 6 sau 7 ţări, şi trebuie s-o spun că România este cea mai volatilă dintre ele, în ceea ce priveşte cadrul legislativ. Este foarte dificil să urmăreşti aici ce se întâmplă în Parlament şi să îţi faci o idee despre ce va urma...
O lege pe care o consider problematică este legea 193/2013. Această lege prevede ca oricine are împrumut contractat înainte de anul 2013, se poate duce la bancă şi poate argumenta că, indiferent când a fost contractat împrumutul respectiv, sunt şanse ca el să fie ilegal. De când sunt în România, pot spune că aproape am devenit un avocat avizat, pentru că, având în vedere esenţa directivei EU referitoare la credite şi modul în care celelalte ţări în care am lucrat au implementat această directivă, pot afirma că această lege este nedreaptă, greşită şi din multe puncte de vedere necorespunzătoare, în opinia mea, în contextul European.
Aceasta este opinia mea personală. Ceea ce este însă foarte clar este că toate aceste reglementări vor avea un impact puternic asupra sectorului bancar din România, dacă nu se va schimba situaţia. Mai simplu spus, ţinând cont de legea 193, băncile din România, indiferent de acţionari şi cu investitori diferiţi, se vor confrunta cu pierderi majore şi nu vom putea să facem absolut nimic în această privinţă.
Cred în simetrie şi cred că acest lucru ar trebui supus dezbaterii publice, pentru a servi interesele societăţii şi cred că industria noastră bancară, inclusiv BCR, s-a schimbat foarte mult în ultimii cinci ani. Cred în această simetrie şi îmi pun speranţe în înţelepciunea aleşilor publici şi în faptul că lucrurile se vor schimba, astfel încât să putem beneficia de un viitor mai bun."
Comentarii
cosmingyes we can
Sunt cateva intrebari la afirmatiile lui Spurny... 1. Care banci ? Din cate stim noi numai bancile care au avut clauze abuzive prin contractele de credit au fost pedepsite si vor fi pedepsite in continuare si de instante si de clienti. 2. Cum sa nu poata sa faca nimic ? Sa iasa fiecare CEO in public isi cere scuze tutoror clientilor si recunoate ca banca a furat prin intermediul clauzelor abuzive, promite ca nu se va mai intampla si evident lanseaza o campanie de reparare a prejudiciile pe care le-a cauzat banca respectiva clientilor. Apoi totul va fi bine ... si pentru banca si pentru clienti.
Sconksul
Asta se crede tare destept. Are impresia ca romanii sunt prosti.
Poza este delicioasa. Aceasta este imaginea unui dobitoc. Datorita acestui individ banca s-a dus in cacat complet si si-a pus toti clientii furati in cap. Nu pot sa nu remarc ca dobitocu mai este si idiot. Daca nu se introduceau clauzele abuzive totul era perfect. O grava greseala in epoca Internetului cand oamenii se pot coaliza intr-o constiinta comuna. Vacarul asta nici sa se impuste din bun simt si onoare nu este in stare. Ciumete venit sa bata vitele in Romania.
Manuela
Spurky la scena deschisa
Hai Siktir umflatule. Gunoiule. L 193 este o directiva europeana Gibonule. Zici Spurky si tragi apa
Barzoiul in cioc la Spurny
Bancherul nu e D-zeu!
A iesit macacul la declaratii? Ce mentalitate de om bolnav. Ati furat de ati rupt, ati aruncat lumea in strada si te faci ca nu stim? Pentru cine ti-ai facut poezia banditule? Noi astia de ne judecam cu BCR stim mersul lucrurile. Ati furat si o sa platiti TOT!!!!!!!!!!
san antonio
bcr banca de rahat
Bai rahatilor,voi tot mai credeti ca romanii mai pun botul la prostiile voastre? Care pierderi bai ratatule,ca voi doar ati furat,trebuie sa returnati banii,hotilor! Clauzele abuzive din contracte dovedesc ca sunteti doar niste HOTI,ESCROCI,MINCINOSI!
haiducul
Camatarul vorbeste
,, Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale ,, Bai penalilor, ati inselat mii de romani, ati furat milioane de euro din buzunare, de la gura copiilor prin produse toxice aruncate pe piata si aprobate de BNR. Mister Spurky, vad ca te deranjeaza legea 193, normal, nu ati mai putut schimba lucrurile in favoarea voastra ca la OUG 50 din 2010 cand ati modificat unilateral contractele, facand marje de 9 %. Lasati MORALITATEA, este timpul sa platiti si sa restituiti banii furati romanilor. PS. Spurky, sa-l suni pe Piperea sa-i spui cat este DRV -ul la ERSTE in Praga, ca maestrul nu crede ca e fix 8,9.
marius
wcr
nu ati facut greseli legale ci doar morale, una dintre ele este ca nu ati explicat niciodata clientilor vostri ce este sau cum se calculeaza DRV, o alta greseala morala a fost ca ati inlocuit drv + marja initiala cu euribor + marja care a vrut muschii bancii, bineinteles asta ca sa ne aliniem OUG 50/2010 , o alta greseala morala a fost ca mai bine platim o casa de avocatura ca NNDKP cu sume serioase si sa plimbam clientii prin tribunal timp de 5 ani decat sa gasim solutii de a-I ajuta, o alte greseala morala ca am executat silit pe toti cei care au indraznit sa dea banca in judecata decat sa gasim solutii pentru ei si poate domnule spurky ati gresit moral si fata de cei care au decedat din cauza tuturor acesteor greseli morale pe care le-ati facut. Sper sa aveti parte de cat mai multe greseli "morale" din partea altora ca sa vedeti cum este si treaba asta.
Marin
ipocrizie
Ticalosi ordinari si nenorociti mi-e scarba numai cand aud de bcr.Pana sa luati voi , scarbelor de la Erste ,bcr- ul , am avut 2 credite pe care le-am returnat fara probleme dar ati venit voi lacomi si pusi pe capatuiala rapid , indiferent de metode. V-ati batut joc de oameni si acum vorbiti de moralitate? Sa va fie rusine, daca cumva cunoaste- ti cuvantul , scarbelor.
George
Camatarii de la WCR
Oamenii ca Spurky ar trebui impuscati si pusi sa plateasca glontul. Auzi la el care ne-a furat la dobanzi si comisioane, este foarte revoltat ca exista lege care il pedepseste pentru furt. Si violatirii zic despre codul penal nu este bun, ca-i pedeoseste.. WCR este cea mai camatara banca sustinuta de Mugur Pisarescu Vinarescu.
George
Banca de Cacat a Romaniei
Sunt absolut stupefiat de afirmatiile acestui ordinar. Sa ne explice dl. Spurny ce este dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediul BCR si de ce nu este identic cu Euribor/Robor, conform definitiei oricarui dictionar financiar. Si sa ne explice de ce este lezat de L193&2013 care prevede ca o clauza abuziva descoperita intr/un contract trebuie eliminata din toate contractele?! Nu era mai bine sa nu contina contractele nici un abuz de la inceput? Iau afirmatia lui Spurny ca pe o recunoastere tacita a faptului ca inainte de 2013 contractele sunt pline de clauze abuzivee, nu? Deh, dl. director, cine sapa groapa altuia cade el singur in ea.
Kaka
Mari ... BCR/ul
A tunat si i/a adunat, o adunatura de ... care au crezut ca sunt in codru si pot fura cat doresc. Astia nu stiu ce inseamna respect pentru lege, client sau profesionalism. Vorbeste ... asta de greseli morale? Trebuia sa infunzi puscaria ..., sa fii pus in celula cu violatorii din Vaslui si sa ne spui cum te simti pentru greselile morale pe care le invoci. Piei din fata noastra ... pentru ca faci umbra pamantului degeaba!
Camelia
... Spurny
ce ... de om. pleaca ... lasand o banca terminata ca imagine. clauzele abuzive nerezolvate sunt notorii. doar unui ... nu-i place legea si ordinea.
Dana Dogaru
Spurny este tiranul de la BCR. Nu e nicio paguba ca pleaca
Sa-ti fie rusine porcule pentru situatia in care ai gestionat clientii BCR. Am refinantat din cauza ta ma jegule care nu poti fi numit om. Clauzele voastre abuzive m-au dus departe sa muncesc sa iau de la gura copiilor sa va platesc. O sa vedem curand ce spune instanta.
costy
Lasa-ne! Lasa-ne camatarule!
E raul pe pamant si spurny si banca pe care a conduso ! Au distrus vieti in goana lor oarba dupa bani. Adica cum camatarule , consumator sa vina la voi ca oaia la muls. Camatarule scopul tau in viata e sa faci bani cakcand pe oameni, ai studiat , ai experimentat ca sa faci bani dar oamenii nu au nevoie de drepturi ca sa poata lupta cu jeguri ca tine?
cosming
Aha!
Ce se intampla daca clientii BCR vor semna "oferta" generoasa de reducere a ratelor si implicit renunta la actiunile judecatoresti? Care actiuni judecatoresti ? De ce toti clientii au primit oferta ? Va spun eu : in cazul in care ANPC castiga procesele incepute, clientii respectivi pierd dreptul de a primi inapoi sumele furate de BCR ani de zile ! Dati de veste!
MARIA GABRIELA
contract ipotecar 2004
Buna ziua, Am contract un credit ipotecar in 2004. A castigat cineva in instant?
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii