BANCI | Revista presei

Sectorul intermedierilor financiare a avut o contributie negativa la cresterea PIB-ului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-03 21:02

Industria, agricultura și sectorul comunicațiilor au contribuit cel mai mult la creșterea Produsului Intern Brut (PIB) atât la nivelul trimestrului III, cât și în primele nouă luni, a declarat, miercuri, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, citat de Agerpres.

"Prima caracteristică a economiei în primul trimestru se referă la industrie, cu o pondere de peste 30% în PIB. Lucrul foarte bun este că aceasta s-a menținut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atât la nivelul trimestrului III, cât și în primele nouă luni, are contribuția cea mai mare la creșterea PIB, adică aproape jumătate din PIB în această perioadă. De asemenea, agricultura, după ce semestrul trecut a avut o contribuție negativă, în acest moment are o contribuție pozitivă, de 0,2%', a explicat Andrei.

Potrivit oficialului INS, în sectorul tranzacțiilor imobiliare a existat o menținere a activității, iar în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor contribuția în PIB s-a situat la 25%.

"Sectorul informației și comunicațiilor deține 5% din PIB, dar are o contribuție semnificativă la creșterea înregistrată în această perioadă, respectiv de 25%. Există două ramuri care au avut influență negativă asupra dinamicii PIB, atât la trimestru, cât și la nouă luni: construcțiile și intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse două lucruri: primul este că aceste cheltuieli în consumul final pentru gospodăriile populației și exportul net au contribuit decisiv la creșterea PIB. La nouă luni, exportul a scăzut cu 8,9% în raport cu aceeași perioadă, iar importurile cu 7,8%. În acest sens, s-a redus deficitul', a precizat șeful INS.

Acesta a adăugat că la capitolul formării brute de capital fix contribuția a fost negativă la formarea PIB, atât la nivelul trimestrului III, cât și la nouă luni.

"Dacă pe primele șase luni ponderea contribuției pe formarea brută de capital fix a fost de aproape 17%, la nouă luni ponderea acestui element s-a mărit la peste 22%', a spus Tudorel Andrei.

Conform datelor INS, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al României, în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014. Față de același trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creștere cu 3,2% pe seria brută și cu 3,0% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului în curs, PIB a crescut, comparativ cu același interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută, și cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) și a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut, în trimestrul II 2014, cu 0,4% față de trimestrul I 2014 și a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% față de trimestrul IV 2013.

Datele publicate în octombrie de către Statistică arătau, pentru trimestrul doi comparativ cu primul trimestru, o scădere de 0,9%, iar pentru primul trimestru din an față de trimestrul patru din 2013, un recul de 0,1%.

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,4% estimările referitoare la avansul produsului intern brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creștere de 2,2% pentru economia românească.

De asemenea, Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile privind avansul economic al României în 2014 și 2015, estimat la 2% și respectiv 2,4%, față de 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primăvară.

Autoritățile de la București se așteaptă la o creștere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii