ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Scadere in sectorul constructiilor, in luna mai 2021, prognoza anuala fiind cam optimista

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-07-30 19:54

Sectorul construcțiilor a scăzut ca volum de lucrări în mai 2021 față de luna precedentă cu 0,7% pe seria brută și cu 5,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, numai dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au salvat rezultatul din construcții de la un recul semnificativ.

Față de luna corespunzătoare din anul anterior, cifrele arată ceva mai bine (+6,1% pe seria brută și +7% pe cea ajustată la sezonalitate), dar asta numai ca urmare a efectului de bază favorabil indus de diminuarea activității la începutul pandemiei de Covid. Cumulat pe primele cinci luni ale anului în curs, rezultatul din construcții a fost de +5,5% pe brut dar numai +2,7% ajustat sezonier.

De remarcat faptul că aceste date publicate oficial sunt semnificativ sub cele avute în vedere atunci când s-a întocmit prognoza de primăvară a Comisiei Naționale de specialitate, care anunța o majorare pe 2021 de 6,7% a volumului de lucrări, ce ar fi urmat să se traducă într-o influență pozitivă de 0,4 puncte procentuale pe creșterea PIB (deocamdată, după T1, această influență venită din construcții a fost egală cu zero).

Pe elemente de structură, datele pe mai față de aprilie arată mai puțin bine la construcții noi, unde rezultatul brut de -2,7% și cel ajustat sezonier de -8,2% nu sunt încurajatoare iar cele poziționate pe plus la brut dar negative pe seria statistică prelucrată pentru comparabilitate, atât la reparații capitale cât și la întreținere și reparații curente, sunt în contradicție cu reevaluarea recentă în creștere a prognozelor de PIB pentru anul în curs.

Pe obiecte de construcții, se poate observa o plasare în domeniul negativ la aproape toți indicatorii față de aprilie 2021, deși clădirile rezidențiale arată o creștere foarte bună prin raportare la mai 2020 (+40,6% brut și +37,6% ajustat).

Din păcate, atât la clădiri nerezidențiale cât și la construcții inginerești, toate valorile sunt negative, ceea ce nu „cadrează” cu majorarea sumelor cheltuite pentru investiții sau cu sporul semnificativ al investițiilor străine.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Producția industrială, în scădere semnificativă

Potrivit INS, producția industrială a coborât până la -12,8% în august 2024 față de luna anterioară pe seria brută, deși a fost calculată la +1,1% în varianta ajustată după perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. detalii

Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna august 2024 de 2.566 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a crescut cu 14,22% în termeni nominali detalii

Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%

Institutul Național de Statistică a ajustat semnificativ în sus rezultatul anunțat anterior pentru PIB-ul pe primul trimestru din 2024, de la +0,1% la +0,5% pe seria brută și de la +1,8% la +2,2% pe seria ajustată sezonier. Rezultatul în detalii

Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii