ECONOMIE | Analize economice

Salariul mediu in scadere, dar puterea de cumparare a ramas pe plus, in august 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-10-28 06:58

Câștigul salarial mediu brut din luna august 2021 a fost de 5.688 lei, cu 92 lei (-1,6%) mai puțin față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 58 lei (tot -1,6%), până la 3.487 lei (720 euro la cursul din luna septembrie 2021). Totuși, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a urcat ușor, până la +1,2%. Trendul de scădere va fi reluat din luna septembrie, în condițiile în care inflația anunțată a depășit așteptările.

După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.286 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Este cea mai mică valoare din ultimele șase luni. Salariul real de referinţă a scăzut cu 1,8 puncte procentuale față de luna anterioară, până la 223,0% față de cel stabilit ca reper statistic, din octombrie 1990.

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în sectorul HoReCa (+15,1% nominal și +9,4% în termeni reali), dar acesta a rămas la coada salariilor din România (1.962 lei) iar majorarea a apărut doar prin raportarea la scăderea pronunțată din perioada de la debutul pandemiei. Podiumul a fost completat în luna august de tehnologia informației (+12,7 nominal, respectiv +7,1% ca putere de cumpărare) și de industria extractive (+12,5%, respectiv +6,9%).

Urmare a politicii bugetare care urmărește reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul în sectorul public, salariile medii au scăzut în toate cele trei sectoare principale de stat, învățământul, administrația și sănătatea s-au plasat toate pe minus (chiar -7,6 % ca putere de cumpărare în cazul sectorului sanitar, deși acum suntem în plin val pandemic).

De reținut și poziționarea altor domenii, precum cercetare-dezvoltare (-0,2%), distribuția apei, salubritate, deșeuri (-0,5%), telecomunicații (-1,4%) și tranzacțiile imobiliare (-4,1%) în situația de scădere a puterii de cumpărare, deoarece creșterea nominală a salariilor încasate s-a situat sub nivelul indicelui de creștere a prețurilor.

Dată fiind tendința imprimată de sectorul de stat, inflația ajunsă deja la 6,29% în septembrie va eroda veniturile nominale iar media pe economie riscă să intre pe minus.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii