BANCI | Ultima Ora

S-a-ntors roata: Isarescu este chemat la raport in Parlament de cel pe care l-a dat afara de la ING in urma cu noua ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-27 20:53

Florin Citu

Conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au fost chemati joi pentru audieri la comisia economica din Senat, condusa de Florin Citu, fostul economist sef al ING dat afara de banca centrala dupa scandalul din toamna lui 2008, cand a fost acuzat de atac speculativ asupra leului, in contextul izbucnirii marii crize financiare.

Citu s-a transformat ulterior intr-un critic acerb al bancii nationale, insa si-a schimbat abordarea dupa ce a ajuns senator PNL la alegerile din 2016, acum fiind de partea bancii centrale, pentru a contracara criticile reprezentantilor PSD la adresa BNR.

Sefii PSD au criticat de mai multe ori BNR pentru cresterea cursului si a inflatiei din ultima perioada, desi banca centrala a subliniat ca acestea sunt tocmai consecintele politicii fiscale prociclice ale Guvernului, a instabilitatii si nesigurantei legislative.

Citu a fost ales la conducerea comisiei economice a Senatului de la inceputul acestui an, in locul colegului sau de partid Daniel Zamfir, cunoscut pentru initiativele legislative extremise  si populiste impotriva bancilor, promovate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea.

Citu a declarat ca el a fost cel care l-a invitat pe Isarescu la Parlament, pentru discutii cu privire la inflatie si implicatiile acesteia asupra economiei, dupa cum se mentioneaza si pe site-ul comisiei economice din Senat.

Citu considera, la randul sau, ca inflatia este consecinta politicii economice prociclice a Guvernului, care a determinat si deprecierea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile inrautatirii indicatorilor macroeconomici, in principal a deficitului bugetar.

BNR ar trebui sa-si prezinte raportul de activitate in cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului

Firesc ar fi ca guvernatorul BNR sa fie chemat la Parlament in cadrul unei sedinte reunite a comisiilor economice si de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, nu pentru a se discuta despre inflatie, intrucat guvernatorul prezinta periodic raportul asupra inflatiei, ci pentru a prezenta raportul activitatii anuale a bancii centrale, dupa cutuma din tarile dezvoltate, precum SUA, unde presedintele Federal Reserve prezinta period activitatea institutiei in cadrul Congresului.

Ceea ce la noi nu s-a intamplat de ceva vreme.

Parlamentul ar trebui sa stabileasca o data fixa in care guvernatorul BNR sa vina, o data sau de mai multe ori pe an, pentru a prezenta comisiilor reunite din Senat si Camera activitatea bancii centrale si principalele probleme de politica monetara, precum inflatia, cursul de schimb, dobanzile, sistemul bancar.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii