Conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au fost chemati joi pentru audieri la comisia economica din Senat, condusa de Florin Citu, fostul economist sef al ING dat afara de banca centrala dupa scandalul din toamna lui 2008, cand a fost acuzat de atac speculativ asupra leului, in contextul izbucnirii marii crize financiare.
Citu s-a transformat ulterior intr-un critic acerb al bancii nationale, insa si-a schimbat abordarea dupa ce a ajuns senator PNL la alegerile din 2016, acum fiind de partea bancii centrale, pentru a contracara criticile reprezentantilor PSD la adresa BNR.
Sefii PSD au criticat de mai multe ori BNR pentru cresterea cursului si a inflatiei din ultima perioada, desi banca centrala a subliniat ca acestea sunt tocmai consecintele politicii fiscale prociclice ale Guvernului, a instabilitatii si nesigurantei legislative.
Citu a fost ales la conducerea comisiei economice a Senatului de la inceputul acestui an, in locul colegului sau de partid Daniel Zamfir, cunoscut pentru initiativele legislative extremise si populiste impotriva bancilor, promovate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea.
Citu a declarat ca el a fost cel care l-a invitat pe Isarescu la Parlament, pentru discutii cu privire la inflatie si implicatiile acesteia asupra economiei, dupa cum se mentioneaza si pe site-ul comisiei economice din Senat.
Citu considera, la randul sau, ca inflatia este consecinta politicii economice prociclice a Guvernului, care a determinat si deprecierea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile inrautatirii indicatorilor macroeconomici, in principal a deficitului bugetar.
BNR ar trebui sa-si prezinte raportul de activitate in cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului
Firesc ar fi ca guvernatorul BNR sa fie chemat la Parlament in cadrul unei sedinte reunite a comisiilor economice si de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, nu pentru a se discuta despre inflatie, intrucat guvernatorul prezinta periodic raportul asupra inflatiei, ci pentru a prezenta raportul activitatii anuale a bancii centrale, dupa cutuma din tarile dezvoltate, precum SUA, unde presedintele Federal Reserve prezinta period activitatea institutiei in cadrul Congresului.
Ceea ce la noi nu s-a intamplat de ceva vreme.
Parlamentul ar trebui sa stabileasca o data fixa in care guvernatorul BNR sa vina, o data sau de mai multe ori pe an, pentru a prezenta comisiilor reunite din Senat si Camera activitatea bancii centrale si principalele probleme de politica monetara, precum inflatia, cursul de schimb, dobanzile, sistemul bancar.