BANCI | Revista presei

Romania vrea sa scape de ratingul de tara "junk"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 15:30

Cererea României pentru îmbunătăţirea ratingului suveran are susţinerea investitorilor şi analiştilor de la Londra la Los Angeles, motivată de progresele fiscale şi acordul ţării cu FMI, potrivit Bloomberg.


România încearcă să scape de ratingul de ţară din categoria "junk" (nerecomandat investitorilor) din partea Standard & Poor’s (S&P), nivel la care a fost menţinut de agenţia de evaluare financiară începând din 2008.

Progresele fiscale şi sprijinul reprezentat de acordul cu FMI garanteză un rating mai ridicat, potrivit şefului Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, precum şi unor investitori şi analişti de la TCW Groupi, Nomura Holdings şi Capital Economics, informează Bloomberg.

"Cu siguranţă cred că este timpul să revizuiască pozitiv. Îmi plac activele (din România, n.r.) de ceva vreme şi consider că se află pe un trend de îmbunătăţire", a declarat Blaise Antin, de la fondul american de investiţii TCW, unde participă la administrarea de active în valoare de 10,5 miliarde de dolari de pe pieţele emergente.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii în perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă negativă. Fitch acordă României calificativul "BBB-", ultima treaptă deasupra "junk", cu perspectivă stabilă, în timp ce S&P evaluează România la "BB+", cel mai ridicat nivel din "junk", cu perspectivă stabilă.

"Există o posibilitate bună pentru o îmbunătăţire a ratingului, dacă sunt implementate reformele promise de Guvern", a spus Mobius.

Modificările ratingurilor nu sunt urmate întotdeauna de investitori, notează Bloomberg. Costurile de împrumut ale Franţei şi Statelor Unite au scăzut imediat după ce au pierdut ratingul maxim posibil, "AAA", semnal că revizuirile practicate de agenţii ar putea avea un impact redus asupra costurilor de împrumut.

În aproape jumătate din cazuri, costurile de împrumut ale unei ţări scad când deciziile agenţiilor de rating sugerează că ar trebui să crească sau cresc atunci când ar trebui să scadă, arată date din ultimii 38 de ani, analizate de Bloomberg.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, că România merită un rating suveran mai bun.

"După opinia mea, trebuie rediscutat ratingul de ţară. Eu cred că ratingul de ţară pentru România în noile condiţii de stabilitate fiscală trebuie îmbunătăţit", a afirmat Vosganian la o conferinţă pe tema reindustrializării României.

România a implementat în 2010 unul dintre cele mai dure programe de măsuri de austeritate din UE, prin tăierea salariilor angajaţilor statului şi majorarea TVA, iar Guvernul a încheiat două acorduri cu FMI şi a reuşit să coboare deficituil bugetar de la 7,2% în 2009 la 2,5%.

Odată cu stabilizarea fiscală, riscul de credit al României s-a redus. Costul asigurării împotriva riscului de neplată a datoriei Guvernului pe cinci ani a coborât la 1,9% la sfârşituil lunii ianuarie, minimul începând din 2008. În prezent, costul riscului se situează la 2,37%.

La declinul costurilor de împrumut a contribuit şi includerea obligaţiunilor României, în martie, în indici ai grupurilor bancare JPMorgan Chase şi Barclays pentru datoria statelor emergente. Leul s-a apreciat cu 0,6% în acest an faţă de euro, cea mai bună evoluţie din Europa de Est, arată datele Bloomberg.

Pentru a consolida în continuare încrederea în economia României, Guvernul negociază un nou acord cu FMI pentru a înlocui actuala înţelegere de 5 miliarde de euro, care expiră în iunie şi a fost tratată de autorităţi ca preventivă.

O plasă de siguranţă de la FMI ar fi pozitivă pentru ratingul României, a declarat Matteo Napolitano, analist la Fitch. Agenţia are programată o evaluare a calificativului României până la sfârşitul lunii iunie.

Disponibilitatea ajutorului financiar "şi condiţiile pe care le va include acordul" ar face posibilă o îmbunătăţire a ratinguilui, a afirmat Peter Attard Montalto, economist la Nomura Londra.

"Principalele obstacole pentru o revizuire în urcare sunt economia slabă, sistemul bancar fragil şi perpetuarea incertitudinilor politice", a declarat Neil Shearing, economist la Capital Economics.

Economia ţării va creşte în acest an cu 1,6%, iar deficitului bugetar va coborî probabil la 2,4% din PIB, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii