BANCI | Interviu

Reactia ARB si CPBR dupa adoptarea legii privind darea in plata: vom contesta elementele de neconstitutionalitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-13 15:57

Dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii privind darea in plata, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), condusa de Sergiu Oprescu, precum si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), al carui sef este Steven van Groningen, au transmis cate un comunicat.

In timp ce ARB sugereaza ca bancile vor contesta elementele de neconstitutionalitate din lege, precum aplicarea sa retroactiva, prin modificarea contractelor incheiate in trecut intre banci si clienti, CPBR este mult mai transanta: "solicita cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia."

Pozitia ARB:

“Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a luat nota de votul Parlamentului privind aprobarea legii darii in plata.

Comunitatea bancara ramane la aceeasi parere conform careia legea darii in plata va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare, asa cum pentru prima oara s-a considerat de catre Banca Nationala a Romaniei in sensul identificarii unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar.

Mesaje similare au fost transmise si de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International, etc.

Exista interpretari clare ale industriei financiare, ale Presedintiei si Guvernului Romaniei, Bancii Centrale Europene si ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstitutionalitate si de hazard moral.

Aceste elemente de neconstitutionalitate impreuna cu modificarea sau afectarea contractelor incheiate legal cu bancile in trecut vor fi luate in considerare de catre institutiile de credit cu privire la modul in care vor reactiona la impactul acestei legi.”

Pozitia CPBR: 

„Referitor la Proiectul de Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, avand in vedere ca, in prezent, acesta a fost adoptat de catre Parlamentul Romaniei urmare a cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia.

Atat Guvernul Romaniei, in punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputatilor, cat si Ministerul Justitiei si Consilul Superior al Magistraturii au sesizat deja in mod formal o serie de aspecte de neconstitutionalite a Legii precum incalcarea principiului neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea mecanismului darii in plata contractelor in curs de derulare dar si asupra procedurilor de executare deja incepute/finalizate), incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii – drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.

Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate sesizate in mod repetat atat de catre comunitatea bancara cat si de institutiile mai sus mentionate au fost ignorate de catre Parlamentul Romaniei si subzista ca atare in forma finala a Legii adoptata de catre Parlament.

CPBR isi mentine declaratiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, in forma adoptata astazi de Parlamentul Romaniei, le va produce la nivelul intregii economii si reaminteste, cu aceasta ocazie, pozitiile critice exprimate de catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind prevederile legii.

Referitor la masurile pe care bancile le vor intreprinde dupa intrarea in vigoare a legii, mentionam ca CPBR, ca organizatie patronala, nu este in masura sa le evidentieze, acestea tinand de politicile comerciale si de risc ale fiecarei banci in parte.”

Comentarii

Gabriela
lege
Pai oficial voi.marilor bancheri nu mai puteti contesta .nu mai aveti dreptul de a contesta.nu mai induceti in eroare opinia publica.aceasta lege nu este numai a lui Piperea si Zamfir.este a oamenilor simpli care nu au mai putut indura poverile puse de voi in spate.ati lucrat mai ceva ca in mafia italiana iar noi cei implicati stim cum un an de zile ati dus cel mai murdar drum pt aceasta lege.pacat ca Bnr ul a fost de partea voastra pt ca pierdut mult si aceasta institutie

Gheorghe Zamfir
In faliment va doresc la toti
Toate bancile straine din Romania erau in faliment in 2008 iar BNR v-a lasat in pace. O mina spala pe alta dar acuma o sa va spalati impreuna. Vine ziua sa dati si faliment. Am timp sa astept. O luminare va cumpar din mila.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii