BANCI | Analiza

Razboiul guvernatorilor: Isarescu vs. Demetriades. Cine va iesi invingator din criza bancilor cipriote in Romania?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-07 23:33

Bank of Cyprus se pare ca a respins prima oferta de preluare a sucursalei din Romania de catre Banca Transilvania, la care banca cipriota mai detine 5,2% din actiuni, astfel ca ramane inchisa inca 2 saptamani, motivul oficial fiind negocierile de vanzare.

In aceste conditii, criza bancilor cipriote din Romania (Bank of Cyprus si Marfin Bank) se agraveaza, iar BNR ar putea prelua situatia sub controlul sau, daca cipriotii nu cedeaza, altfel si-ar afecta serios credibilitatea.

Este clar ca Bank of Cyprus nu se mai poate deschide in Romania, indiferent de ce ar face BNR, intrucat, pe de o parte, si-a pierdut credibilitatea clientilor, iar pe de alta parte nici nu doreste acest lucru, se pare, ci mai degraba urmareste lichidarea afacerilor din tara noastra si aplicarea masurilor luate in Cipru, adica taxarea cu pana la 60% a depozitelor negarantate, de peste 100.000 de euro. 

O strategie perdanta, intrucat cedarea Bank of Cyprus catre o banca romaneasca pare sa fie singura solutie viabila pentru ei. Ar mai fi si alte optiuni, precum transferul depozitelor sau fuziunea celor doua banci, cum scriam aici, dar care sunt  mai putin probabile, cel putin in acest moment.

Banca acumuleaza, in acest timp, foarte multe pierderi, inclusiv prin neachitarea ratelor la credite. Cipriotii ar fi castigat mult mai mult daca ar fi acceptat orice oferta din partea Bancii Transilvania, chiar si pentru 0 lei: banca si-ar fi recuperat mai rapid cele peste 500 de milioane de euro sub forma de credite acordate romanilor si ar fi scapat si de plata dobanzilor la cele aproape 250 de milioane de lei sub forma de depozite.

Si ar fi bine ca cipriotii sa accepte, pana la urma, o astfel de oferta, altfel situatia devine si mai grea pentru ei. Pentru ca, sa nu uitam, in Romania mai au o banca, Marfin Bank, o subsidiara a Laiki, banca desfiintata in Cipru, prin transferul depozitelor garantate si activelor performante catre Bank of Cyprus, in timp ce restul depozitelor si activelor neperformante vor constitui o banca-punte (band bank) ce va fi vanduta in final.

Asadar, in cadrul negocierilor cipriotilor cu BNR trebuie sa se discute si despre Marfin Bank, o banca cu statut de persoana juridica romana, asadar sub controlul BNR, a carei situatie, odata cu prelungirea crizei, nu este deloc roz. Probabil ca banca sufera retrageri masive de depozite in aceste momente, astfel ca trebuie sa faca apel pentru lichiditati fie la BNR fie la banca-mama din Cipru, care nu mai exista, practic. Cel mai probabil, solvabilitatea bancii va fi afectata in curand, astfel ca BNR va trebui sa ceara cipriotilor capital suplimentar, numai ca acestia nu stau deloc bine cu fondurile in acest moment.

Lucrurile se complica, asadar, iar BNR va fi nevoita, mai mult ca sigur, sa puna piciorul in prag si sa ia situatia sub controlul sau. Cum va face si cand, ramane de vazut.

Deocamdata, guvernatorii bancilor centrale, Mugur Isarescu si Panicos O. Demetriades, duc lupte grele, dar totul depinde de ce va face acesta din urma in urmatoarele zile: va ceda si va accepta preluarea Bank of Cyprus de catre o banca romaneasca sau va trebui Isarescu sa-si arate coltii?

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii