Raluca Tintoiu: Pensia publica si pensia privata obligatorie (pilonul II) vor ajunge la doar 40% din ultimul salariu in 2032
Autor: Bancherul.ro
2015-08-20 16:05
Pensia publică și pensia privată obligatorie (pilonul II) vor acoperi aproximativ 40% din ultimul salariu în 2032, când vor fi plătite primele pensii pe pilonul II, astfel că românii au nevoie de instrumente suplimentare de economisire pentru a beneficia de venituri mai bune la pensie, a declarat Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și directorul general al NN Pensii, într-un interviu pentru Agerpres.
Raluca Țintoiu a precizat că, în calcul trebuie luate două tendințe: pensia publică va traversa o perioadă de scădere permanentă, ajungând la un minim de 29% din ultimul salariu în 2030-2031, iar angajații vor susține fiecare din ce în ce mai mulți pensionari, cu un raport de 2,5 pensionari la un angajat în 2042.
În acest context, președintele APAPR a adăugat că românii au nevoie de instrumente suplimentare de economisire pentru a beneficia de venituri mai bune la pensie, iar pensia privată facultativă (pilonul III) poate contribui semnificativ la acest obiectiv.
AGERPRES: În prezent nivelul contribuției la pilonul II este de 5% din venitul brut al salariatului și este programat să urce la 6% în 2016, urmând să stagneze la acest nivel. În condițiile evoluțiilor demografice, de îmbătrânire a populației, acest procent de 6% este suficient pentru a asigura o pensie decentă?
Raluca Țintoiu: Expert Forum (EFOR) și APAPR au derulat un studiu și câteva simulări privind posibilele evoluții ale sistemului de pensii din țara noastră, în condițiile în care problema demografică din România indică faptul ca angajații vor beneficia de o pensie prin Pilonul I din ce în ce mai mică.
După calculele noastre, în perioada când va începe plata pensiilor pentru primul val semnificativ de participanți din pilonul II, în 2032, pensia publică urmează să scadă pe fondul creșterii numărului de pensionari, concomitent cu scăderea populației active. Atunci vor ieși la pensie decrețeii, populația care s-a născut la începutul anilor 1970. România și, în ansamblu, majoritatea țărilor europene, urmează să traverseze dificultăți în susținerea pensiilor din sistemul public.
În acest context, dacă românii ar contribui și la pilonul III, economisind din timp prin intermediul unei pensii facultative, ar putea beneficia la vârsta pensionării de o sumă suplimentară consistentă, care să îi ajute să-și mențină un nivel de trai confortabil. Fiecare dintre noi, împreună cu angajatorii noștri, putem depune anual 800 de euro în contul aferent pilonului III, sumă deductibilă fiscal pentru ambele părți. Dincolo de acest prag, angajatul poate suplimenta sumele depuse în contul pensiei facultative până la 15% din salariul lunar brut, pentru maximizarea veniturilor obținute la vârsta pensionării.
Estimăm că pensia de stat va atinge, în perioada 2030-2032, un nivel de aproximativ 29% din ultimul salariu, rata de înlocuire a salariului prin pensie urmând să înregistreze un salt până la aproximativ 40% în 2032, când va intra la plată pilonul II. Pe termen lung, sistemul public de pensii va întâmpina dificultăți în susținerea pensionarilor. Dacă în prezent un angajat susține aproximativ 1,2 pensionari, în 2042 raportul se va dubla până la 2,5 pensionari pentru un angajat.
Totodată, potrivit numeroaselor studii recente, pilonul II reprezintă singura sursă de economisire financiară pentru o pondere consistentă a populației active totale, în special în rândul celor cu venituri mici și fără soluții de economisire-investire în alte instrumente. În acest context, românii trebuie să ia în calcul opțiuni suplimentare de economisire pentru vârsta pensionării. Pensiile facultative (pilonul III) sunt o soluție prin care românii își pot asigura un nivel de trai mai bun, fiind în măsură să asigure o completare semnificativă a ratei de înlocuire a salariului prin pensie la vârsta retragerii din activitate.
- La cât se ridică, în prezent, randamentele pe piața pensiilor private obligatorii?
Raluca Țintoiu: Piața pensiilor private obligatorii a înregistrat un randament mediu anual de 10,49%, în timp ce NN Pensii a obținut un randament de 10,97%. Suntem multumiți de performanța pe care au avut-o fondurile de pensii private de la înființare și până acum. Pilonul II este un sistem stabil, transparent și cu o evoluție bună, care vine în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor participanților de a economisi pentru construirea unui venit suplimentar la vârsta pensionării și trebuie privit, alături de pilonul III, ca o investiție pe termen lung.
- În ultimii ani am asistat la o consolidare a pieței pensiilor private din România, atât pe pilonul II, cât și pe pilonul III. Estimați în următorii ani noi fuziuni pe aceste piețe?
Raluca Țintoiu: Piața pensiilor private s-a consolidat în ultimii ani, ajungând după mai multe fuziuni și achiziții la 9 administratori pe pilonul III și 7 administratori pe pilonul II. În primii ani de funcționare a sistemului, concentrarea și consolidarea pieței sunt mișcări naturale, care au condus la structura actuală a pieței, favorabilă din punctul nostru de vedere pentru a asigura stimularea concurenței și performanței investiționale și, cel mai important, pentru asigurarea de economii pentru pensie care corespund necesităților și așteptărilor participanților. Nu cred că vom vedea o concentrare suplimentară în următorii ani.
- Care era nivelul activelor nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii la finalul primelor șase luni?
Raluca Țintoiu: La finalul lunii iunie 2015, fondurile de pensii administrate privat gestionau active nete în valoare de 21,67 de miliarde de lei în beneficiul celor 6,41 de milioane de participanți din piață, mai mari cu 13,4% față de sfârșitul anului trecut și cu 31% față de prima jumătate a anului precedent. NN Pensii administra active nete în valoare de 8,04 miliarde lei la finalul primului semestru din acest an, cu un plus de 12,6% față de finalul anului trecut și cu 29,6% în plus față de jumătatea lui 2014.
Evoluția pozitivă este încurajatoare și reconfirmă perspectivele dezvoltării stabile a pieței în acest an, când mă aștept la o creștere sustenabilă a activelor gestionate, în contextul contribuțiilor lunare mai mari la nivel de piață.
- Cu cât estimați că va crește piața de pensii private obligatorii în acest an față de anul trecut și care ar fi principalul motor de creștere?
Raluca Țintoiu: Pentru finalul acestui an, estimăm active nete administrate de aproximativ 25 de miliarde lei la nivel de piață, în creștere cu 30% față de finalul anului trecut. Activele includ și randamentele obținute de administratori. Un factor important de creștere este evoluția contribuției virate de fiecare dintre noi, prin angajatori, către pilonul II. În prezent, nivelul contribuției reprezintă 5% din salariul brut, față de 4,5% anul trecut.
Pentru 2016, legea pensiilor pensiilor private care a intrat în vigoare în 2008 cere creșterea acestei contribuții până la nivelul de 6%.
Cred că în afară de creșterea nivelului contribuției, la fel de importantă este și evoluția pozitivă a numărului de participanți, dar și a sumelor cu care oamenii contribuie, ceea ce înseamnă că, într-adevăr, salariile românilor au o evoluție pozitivă. Se observă o creștere a contribuției medii și o scădere a conturilor goale.
La nivel de piață, estimăm că în anul 2015 numărul participanților va crește cu 3,5% până la 6,5 milioane. Asta va duce la un avans estimat de 14% al contribuțiilor pentru 2015, față de 2014, până la aproximativ 4,4 milioane de lei. Pe segmentul pensiilor private obligatorii, în iunie 2015, contribuția medie era de 106,49 lei, cu 22% în plus față de iunie 2014. Suma nu este foarte mare, însă este în creștere. La NN Pensii, am observat că această contribuție medie lunară a avansat la 117,56 lei în prima parte a acestui an, față de 95,5 lei în aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește conturile goale, la jumătatea anului erau 161.759 de conturi goale la nivel de industrie, în scădere cu 3,8% față de sfârșitul anului trecut si cu 7,8% față de jumătatea anului trecut. Vedem o tendință ascendentă susținută, care dovedește faptul că participanții încep să aibă salarii stabile.
- Participanții noi intrați în sistem aleg fondul de pensii obligatorii unde urmează să cotizeze după ce s-au informat în acest sens sau sunt distribuiți aleatoriu?
Raluca Țintoiu: Din păcate, o mare parte dintre noii intrați în sistem vin printr-o distribuție aleatorie, ceea ce nu este un element pozitiv. La NN Pensii, spre exemplu, procentul celor care au aderat la pilonul II prin loterie este de aproximativ 90% în ultimele luni, iar 25% din portofoliul total de participanți este obținut prin loterie.
Astfel, una dintre prioritățile industriei este creșterea gradului de educație a românilor cu privire la acest produs care reprezintă singura modalitate de economisire pe termen lung accesibilă majorității populației active actuale. Foarte puțini dintre participanții noi care intră în sistem cunosc detaliile acestui produs și înțeleg ce înseamnă pensiile private obligatorii. Este nevoie ca aceștia să se informeze și să înțeleagă beneficiile pilonului II și cât de important este să se orienteze și către pilonul III, pentru suplimentarea veniturilor la pensie.
Nu foarte mulți își fac aceste calcule din timp. Pentru noi, la NN Pensii, educația este o prioritate și facem permanent eforturi pentru a crește gradul de informare al participanților printr-o serie de inițiative importante. Una dintre ele este o platformă de informare pe care am realizat-o anul trecut, www.pensiopedia.ro, menită să ajute românii să înțeleagă mai bine pensiile private.
- Unde plasează activele administratorii fondurilor de pensii private obligatorii?
Raluca Țintoiu: Nivelul dobânzilor este, în general, foarte redus și a devenit din ce în ce mai dificil să obții randamente superioare. În ultimii ani, observăm o creștere a investițiilor în acțiuni la bursă. Pentru acești investitori pe termen lung, acțiunile reprezintă o plasă de active foarte interesantă pentru că teoria spune că acțiunile pe termen lung cresc mai mult decât instrumentele cu venit fix. Din acest motiv, este indicat să asiguri un mix inteligent între aceste acțiuni care, în teorie, aduc mai multe profituri pe viitor, dar sunt mai volatile, pentru că reacționează mai repede la orice tulburare decât instrumentele cu risc scăzut. În ultima perioadă, acțiunile au avut o evoluție foarte bună care ne-a determinat să creștem alocarea pe acest segment, evident respectând plafoanele investiționale legale care sunt foarte stricte.
- Bursa de Valori București este interesantă pentru piața pensiilor private din România?
Raluca Țintoiu: Este foarte important să existe acțiuni interesante pe care să le cumpărăm. În ultimii ani, a existat o serie de emisiuni importante. Au fost listate, spre exemplu, companii de stat, companii bune, cu rezultate pozitive, ceea ce s-a văzut și în randamentul nostru. În momentul de față, participanții noștri și viitorii pensionari sunt de fapt acționari în Romgaz, Petrom, BRD și alte câteva dintre cele mai mari companii din România, listate la Bursa de la București.
În prezent, la nivel de piață sunt aproximativ 20% din active plasate în acțiuni. Mare parte din plasamentele cu risc scăzut sunt în titluri de stat și în obligațiuni corporatiste. Aici, din păcate, nu am văzut o foarte mare deschidere a companiilor românești să încerce piața de capital prin emiterea de obligațiuni. Au fost câteva exemple din zona instituțiilor bancare și au avut succes, însă din rândul companiilor încă nu vin astfel de inițiative. Sperăm că vor prinde curaj pentru că piața este destul de interesantă din punctul de vedere al activelor pe care le administrăm în prezent. Echipele de investiții ale fondurilor de pensii sunt formate din specialiști români și în mod natural, iar mandatul nostru este să obținem randamente cât mai bune investind pe plan local. Considerăm important ca acest capital pe care noi îl administrăm să rămână pe piața locală și să susțină dezvoltarea țării. Deținerile în străinatate ale fondurilor de pensii sunt limitate și au doar rolul de diversificare, întrucât, așa cum se spune adesea, nu este bine să ții toate ouăle în același coș.
APAPR este o organizație profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, nonprofit, creată pentru a proteja interesele, a promova și a dezvolta colaborarea și cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România. În prezent, APAPR are 14 membri, respectiv 11 administratori de fonduri de pensii private și 3 bănci depozitare.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Revista presei
Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii
NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii
BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii
In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese
Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii
- Caz incredibil la BRD: angajatii s-au autodenuntat pentru ca dadeau mita functionarilor statului de la CNAS
- Leumi Bank a fost cumparata de First Bank
- Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR
- Doi angati ai BRD au furat din banca 2 milioane de lei
- Consiliul Concurentei actioneaza la comanda politica in cazul ROBOR
- Seful PSD cere Guvernului sa ia masuri impotriva bancilor, acuzate ca fac profituri mari dar nu dau suficiente credite
- Vodafone a pierdut 300.000 de clienti
- Salariul minim brut creste de la 1.450 lei la 1.900 lei din 1 ianuarie 2018
- Bancile vor putea face plati instant din 2018
- Retea de camatarie cu un executor judecatoresc si un membru al trupei Vunk, anihilata de DIICOT
Profil de Bancher
-
Leonardo Badea, Viceguvernator
BNR
Prof. univ. dr. Leonardo Badea Membru al ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
Buna ziua! Am nevoie de ajutor!
Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii
-
Înșelătorie
Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii
-
interdictie conturi ING
Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii