BANCI | Interviu

Radu Ghetea, ARB: Dobanzile la depozitele si creditele in lei vor scadea in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-11 10:13

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Radu Graţian Gheţea estimează că anul viitor va avea loc o reducere a dobânzilor la depozitele în lei şi, pe acest fond, o micşorare a dobânzilor la creditarea în lei, probabil ajutate şi de o reducere de către BNR a rezervelor minime obligatorii, potrivit Agerpres.

'Sunt convins că BNR - este o convingere personală - va face nişte paşi, nişte mişcări în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară şi mai ales în ceea ce priveşte nivelul RMO, care, corelate cu scăderea dobânzilor la depozite, vor conduce la scăderea dobânzilor la credite. Şi când vorbesc despre scăderea dobânzilor vreau să fiu înţeles că vorbesc despre dobânzile la lei şi nu la valută. La valută mi-e greu să fac o analiză, întrucât nu deţin informaţiile necesare', a spus Gheţea.

'Acum, în mod firesc, a apărut o oarecare separare, în sensul că unele bănci au redus dobânzile la depozite, altele au preferat să rămână la niveluri mai înalte şi chiar negociază dobânzi mai înalte. Este normal în actuala conjunctură internaţională, în care băncile din unele ţări europene mai direct, mai indirect, au menţionat că subsidiarele lor ar trebui să se descurce cu resursele locale şi este normal să existe un anumit interes pentru depozitele locale. Pe acest fond, însă, eu cred că în 2012 vom asista la o reducere a dobânzilor la depozite şi, pe acest fond, şi o reducere a dobânzilor la creditare', a explicat Gheţea.

Potrivit acestuia, la creditarea în lei au apărut primele dobânzi foarte joase, apropiate de cele practicate la euro. El a dat ca exemplu CEC Bank, unde dobânzile la creditele în lei sunt de 5,97%, cu DAE de 8,74%.

'Sunt lucruri care se întâmplă. Nu în premieră, căci există şi alte bănci care încep să reducă dobânzile. Acest lucru este foarte important pentru reluarea creditării', a precizat preşedintele ARB.
El a subliniat că în condiţiile noului regulament de creditare a persoanelor fizice, emis de BNR, este important ca băncile să ceară dobânzi mai mici, pentru a putea să acorde, totuşi, 'nişte credite cât de cât vizibile'.

'Altfel, dacă se înnăspresc şi condiţiile şi creştem şi dobânzile nu se mai califică nimeni (pentru credit - n.r.)', a adăugat Gheţea.

Acesta a ţinut să atragă atenţia că nu trebuie să ne intereseze doar dobânda la creditele pentru persoanele fizice, ci foarte importantă este dobânda la creditele pentru companii.

'Cred că foarte importantă pentru toată lumea este dobânda la creditele pentru persoanele juridice pentru ca acestea să poată funcţiona, să poată angaja salariaţi care,, la rândul lor să poată lua credite pentru realizarea diverselor proiecte pe care le au', a conchis şeful ARB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii