Programul Prima Casa continua si in 2014, cu garantii de 1,5 miliarde euro si noi banci, IFN-uri si Creditcoop. Marja de dobanda poate fi majorata la maxim 2,5% plus ROBOR
Autor: Bancherul.ro
2014-01-07 20:49
Guvernul a aprobat astazi o hotărâre prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în 2014 in cadrul programului de credite imobiliare Prima Casă, din care 500 milioane lei sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL.
Se permite, de asemenea, utilizarea pana la finalul acestui an a sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate de catre unele banci.
Hotararea prevede "utilizarea cu prioritate în anul 2014 a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei şi 196 milioane lei pentru ANL) şi a sumei alocate la data prezentei finanţatorilor care au solicitat plafon, dar care nu va fi consumată integral până la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei şi 301 milioane lei pentru ANL), precum şi alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 de 1.200 milioane lei."
In acelasti timp, hotararea aprobata astazi permite intrarea in programul Prima Casa si a altor banci care nu au acordat pana acum astfel de credite, precum ING, ING, Banca Comercială Feroviară, Marfin Bank, precum si a unor IFN - uri, Creditcoop si Imocredit.
Hotararea mai prevede posibilitatea majorarii marjei de dobanda pana la un maxim de 2,5%, la care se adauga indicele ROBOR la 3 luni:
"Având în vedere costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului care este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% pe an şi, că marja nu include şi comisioanele precum costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări, precum şi costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, după caz, şi ţinând cont de condiţiile existente pe piaţa financiară, propunem reglementarea posibilităţii de majorare a marjei de dobândă până la limita maximă de 2,5% pentru băncile care solicită acest lucru, cu condiţia înştiinţării prealabile al FNGCIMM şi MFP."
NOTĂ DE FUNDAMENTARE
1. Titlul proiectului de act normativ
HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă"
2. Motivul emiterii actului normativ
1. Descrierea situaţiei actuale
Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.
Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativă, programul ”Prima casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor.
Din anul 2011 până în prezent, garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe se acordă de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanţiei statului precum şi a plafonului suplimentar acordat în anul 2012 şi 2013.
Prin HG nr.565/07.08.2013 şi prin HG nr.615/22.08.2013, a fost alocat un plafon suplimentar al finanţărilor pentru anul 2013 care pot fi emise potrivit prevederilor art.1 alin.(3) din OUG nr.60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.368/2009, în valoare de 1.200 milioane lei, din care 500 milioane lei sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL.
Din cei 16 finanţatori participanţi la etapa a 4-a a programului, un număr de 13 bănci (respectiv:BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, Unicredit, Raiffeisen, Credit Agricole, Leumi, Alpha, Millennium, Intesa Sanpaolo. Bancpost, Piraeus) au solicitat alocarea de sume din plafonul de 1.200 milioane lei, care pot fi utilizate până la 31.12.2013, conform legislaţiei.
În lunile septembrie şi octombrie, au fost acordate garanţii în valoare de cca 115 milioane lei pe lună.
Ritmul de acordare s-a stabilizat în aceste 2 luni după apariţia HG nr.565/2013 prin care s-a hotărât acordarea garanţiilor doar în monedă naţională.
Odată cu creşterea numărului de garanţii acordate a apărut şi necesitatea reglementării unor aspecte tehnice legate de derularea garanţiilor acordate, astfel că modificările şi completările aduse legislaţiei de nivel superior trebuie reflectate la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr.60/2009 cu modificările şi completările ulterioare.
2. Schimbări preconizate
Având în vedere solicitările repetate ale unor bănci de a intra în programul Prima casă precum ING, Banca Comercială Feroviară, Banca Marfin ca şi ale unor IFN - uri, Credit coop, Imocredit, se propune lărgirea sferei împrumutătorilor cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, potrivit reglementărilor B.N.R. privind condiţiile de creditare destinate persoanelor fizice, precum şi cu condiţia transmiterii către FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului, aşa cum sunt prevăzute la art.2 lit.b), respectiv la art.2¹ lit.b) din anexa nr.2 la HG nr.717/2009, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate.
Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, pot consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2014, plafon transformat în lei la cursul valabil la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr.565/2013. Deoarece nu toate băncile care au intrat în etapa a 4-a a programului au utilizat/vor putea utiliza integral plafonul reutilizabil până la finele anului 2013, acestea au solicitat prelungirea termenului de 31 decembrie 2013 impus prin HG nr.565/2013 până la finele anului viitor.
Având în vedere costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului care este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% pe an şi, că marja nu include şi comisioanele precum costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări, precum şi costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, după caz, şi ţinând cont de condiţiile existente pe piaţa financiară, propunem reglementarea posibilităţii de majorare a marjei de dobândă până la limita maximă de 2,5% pentru băncile care solicită acest lucru, cu condiţia înştiinţării prealabile al FNGCIMM şi MFP.
Pentru a asigura în condiţii optime continuarea programului Prima casă şi în anul 2014, fără a se crea disfuncţii resimţite în rândul beneficiarilor persoane fizice care doresc achiziţionarea unei locuinţe şi care nu pot finaliza acest proces până la sfârşitul anului 2013, se propune utilizarea cu prioritate în anul 2014 a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei şi 196 milioane lei pentru ANL) şi a sumei alocate la data prezentei finanţatorilor care au solicitat plafon, dar care nu va fi consumată integral până la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei şi 301 milioane lei pentru ANL), precum şi alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 de 1.200 milioane lei.
Suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2013, precum şi suma nealocată din plafonul anului 2013, se va publica pe site-ul FNGCIMM şi cel al Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2014.
Art.10 indice 4 din Anexa nr. 1 a HG 717/2009 cuprinde referiri desuete către acte normative abrogate prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Ne referim aici la trimiterile către Titlul VI din Legea 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice, care reglementa noțiunea de garanție reală mobiliară. Această instituție juridică a fost înlocuită de către noul Cod Civil prin ipoteca mobiliară. Prin urmare se impune efectuarea corelărilor necesare sub aspect terminologic, în raport de dispozițiile noului Cod civil, care a înlocuit vechea denumire a garanţiei reale mobiliare de “gaj pe conturi” cu cea de “ipotecă mobiliară pe conturi”. Totodată, abrogarea Titlului VI din Legea 99/1999 trebuie reflectat și la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr.60/2009.
Ministerul Finanţelor Publice şi finanţatorul, proporţional cu procentul de garantare, îşi pot exprima acordul cu privire la lucrările de intervenţie asupra imobilului în care se găsesc apartamente achiziţionate prin programul Prima casă, pentru care este necesară emiterea autorizaţiei de construire, incluzând spre exemplificare, mansardare, reabilitare termică, dar fără a se limita la acestea, şi care sunt executate de către alte persoane decât beneficiarul Programului, având în vedere situaţiile numeroase care au apărut în practică.
Persoanele aflate în situaţiile prevăzute mai sus, altele decât beneficiarul Programului. au obligaţia de a efectua orice lucrare de intervenţie în condiţiile legii şi de a efectua înregistrările corespunzătoare în cartea funciară excluzând cotele părţi indivize aferente beneficiarilor programului Prima casă, asupra cărora a fost instituită ipotecă legală de rang I în favoarea statului şi a finanţatorului proporţional cu procentul de garantare, şi au fost înscrise interdicţiile de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani şi interdicţia de grevare cu sarcini pe toată durata finanţării.
HOTĂRÂRE
pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă"
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre
Articolul I - Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După alineatul (3) al art.4ˆ1 se introduce un nou alineat, alin.(3¹), cu următorul cuprins:
.....................
„(3¹) Finanţatorii vor transmite Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - IFN (FNGCIMM) şi Ministerului Finanţelor Publice nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor în cadrul programului, aşa cum sunt prevăzute la art. 2 lit. b), respectiv la art. 21 lit. b) din anexa nr. 2, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate”.
2. Alineatul (5¹) al articolului 3 din anexa nr.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(51) Finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului conform art.II alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2011 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în vederea continuării programului Prima casă, aprobată prin Legea nr.171/2011, pot consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2014”.
3. După alineatul (51) al articolului 3 din anexa nr.1 se introduce un nou alineat, alin.(5²) cu următorul cuprins:
„(5²) După data de 31 decembrie 2014, plafonul reutilizat, în condiţiile legii, nu mai poate fi disponibil pentru acordarea de garanţii.”
4. Alineatul (7) al articolului 3 din anexa nr.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(7) După înștiințarea prealabilă a FNGCIMM și a Ministerului Finanțelor Publice pentru finanţările garantate acordate după transmiterea acestei înștiințări, finanţatorii declaraţi eligibili în cadrul Programului, pot modifica nivelul costurilor totale, cu condiţia încadrării în limitele prevăzute la art.2 lit. b) şi la art. 2^1 lit. b) din anexa nr. 2”.
5. După alineatul (17) al articolului 3 din anexa nr.1, se introduc trei noi alineate, alin.(18)-(20), cu următorul cuprins:
"(18) Pentru anul 2014, se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.200 milioane lei .
(19) În anul 2014 se pot emite garanții potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare cu încadrarea în limita diferenței rămase nealocate şi/sau neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2013 și a plafonului alocat potrivit alin.(18). Suma reprezentând diferență rămasă nealocată şi/sau neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2013 se publică pe site-ul FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2014.
(20) În cursul anului 2014, finanțatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent anului 2013, sunt autorizați să utilizeze integral şi cu prioritate faţă de plafonul prevăzut la alin.(18), diferențele din sumele alocate și neangajate până la data de 31 decembrie 2013, precum şi sumele nealocate în anul 2013.”
6. Articolul 104 din anexa nr.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”ART. 104 - Beneficiarul se obligă să constituie, conform prevederilor Legii nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare”.
7. După articolul 10ˆ7 din anexa nr.1, se introduce un articol nou, art.10ˆ8, cu următorul cuprins:
„ART 10ˆ8
(1) Ministerul Finanţelor Publice şi finanţatorul, proporţional cu procentul de garantare, îşi pot exprima acordul cu privire la lucrările de intervenţie asupra imobilului în care se găsesc apartamente achiziţionate prin programul Prima casă.
(2) Persoanele care execută lucrările de intervenţie prevăzute la alin. (1), altele decât beneficiarul Programului, au obligaţia de a efectua orice lucrare de intervenţie în condiţiile legii şi de a efectua înregistrările corespunzătoare în cartea funciară, excluzând cotele părţi indivize aferente imobilelor beneficiarilor programului Prima casă, asupra cărora au fost instituite, sarcinile aferente Programului.
Art. II – Alineatul (7) al articolului 3 şi art. 108 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta hotărâre se aplică pentru contractele de finanţare încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
PRIM MINISTRU
Victor-Viorel PONTA
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Ultima Ora
Banca Transilvania are un rating mai bun
Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii
Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci
BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii
Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului
Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii
Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni
Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii
- Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania
- Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024
- Problele de functionare a aplicatiei Revolut
- BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay
- Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online
- Burse la Transilvania Executive Education MBA
- Card virtual in dolari, in aplicatia BT Pay
- Libra devine a doua banca, dupa BT, care face plati instant in euro
- Probleme de functionare a cardurilor BRD Mastercard, la magazine si bancomate
- Bancile adopta un nou sistem de plati instant cu mobilul prin cod QR: RoPay
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii