Guvernul a aprobat astazi o hotărâre prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în 2014 in cadrul programului de credite imobiliare Prima Casă, din care 500 milioane lei sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL.
Se permite, de asemenea, utilizarea pana la finalul acestui an a sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate de catre unele banci.
Hotararea prevede "utilizarea cu prioritate în anul 2014 a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei şi 196 milioane lei pentru ANL) şi a sumei alocate la data prezentei finanţatorilor care au solicitat plafon, dar care nu va fi consumată integral până la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei şi 301 milioane lei pentru ANL), precum şi alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 de 1.200 milioane lei."
In acelasti timp, hotararea aprobata astazi permite intrarea in programul Prima Casa si a altor banci care nu au acordat pana acum astfel de credite, precum ING, ING, Banca Comercială Feroviară, Marfin Bank, precum si a unor IFN - uri, Creditcoop si Imocredit.
Hotararea mai prevede posibilitatea majorarii marjei de dobanda pana la un maxim de 2,5%, la care se adauga indicele ROBOR la 3 luni:
"Având în vedere costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului care este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% pe an şi, că marja nu include şi comisioanele precum costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări, precum şi costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, după caz, şi ţinând cont de condiţiile existente pe piaţa financiară, propunem reglementarea posibilităţii de majorare a marjei de dobândă până la limita maximă de 2,5% pentru băncile care solicită acest lucru, cu condiţia înştiinţării prealabile al FNGCIMM şi MFP."
NOTĂ DE FUNDAMENTARE
1. Titlul proiectului de act normativ
HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă"
2. Motivul emiterii actului normativ
1. Descrierea situaţiei actuale
Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.
Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativă, programul ”Prima casă” a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor.
Din anul 2011 până în prezent, garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe se acordă de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare, în limita plafonului reutilizat, rezultat în urma restrângerii garanţiei statului precum şi a plafonului suplimentar acordat în anul 2012 şi 2013.
Prin HG nr.565/07.08.2013 şi prin HG nr.615/22.08.2013, a fost alocat un plafon suplimentar al finanţărilor pentru anul 2013 care pot fi emise potrivit prevederilor art.1 alin.(3) din OUG nr.60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.368/2009, în valoare de 1.200 milioane lei, din care 500 milioane lei sunt destinate pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL.
Din cei 16 finanţatori participanţi la etapa a 4-a a programului, un număr de 13 bănci (respectiv:BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, Unicredit, Raiffeisen, Credit Agricole, Leumi, Alpha, Millennium, Intesa Sanpaolo. Bancpost, Piraeus) au solicitat alocarea de sume din plafonul de 1.200 milioane lei, care pot fi utilizate până la 31.12.2013, conform legislaţiei.
În lunile septembrie şi octombrie, au fost acordate garanţii în valoare de cca 115 milioane lei pe lună.
Ritmul de acordare s-a stabilizat în aceste 2 luni după apariţia HG nr.565/2013 prin care s-a hotărât acordarea garanţiilor doar în monedă naţională.
Odată cu creşterea numărului de garanţii acordate a apărut şi necesitatea reglementării unor aspecte tehnice legate de derularea garanţiilor acordate, astfel că modificările şi completările aduse legislaţiei de nivel superior trebuie reflectate la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr.60/2009 cu modificările şi completările ulterioare.
2. Schimbări preconizate
Având în vedere solicitările repetate ale unor bănci de a intra în programul Prima casă precum ING, Banca Comercială Feroviară, Banca Marfin ca şi ale unor IFN - uri, Credit coop, Imocredit, se propune lărgirea sferei împrumutătorilor cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, potrivit reglementărilor B.N.R. privind condiţiile de creditare destinate persoanelor fizice, precum şi cu condiţia transmiterii către FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate în cadrul programului, aşa cum sunt prevăzute la art.2 lit.b), respectiv la art.2¹ lit.b) din anexa nr.2 la HG nr.717/2009, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate.
Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, pot consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2014, plafon transformat în lei la cursul valabil la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr.565/2013. Deoarece nu toate băncile care au intrat în etapa a 4-a a programului au utilizat/vor putea utiliza integral plafonul reutilizabil până la finele anului 2013, acestea au solicitat prelungirea termenului de 31 decembrie 2013 impus prin HG nr.565/2013 până la finele anului viitor.
Având în vedere costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului care este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,50% pe an şi, că marja nu include şi comisioanele precum costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări, precum şi costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, după caz, şi ţinând cont de condiţiile existente pe piaţa financiară, propunem reglementarea posibilităţii de majorare a marjei de dobândă până la limita maximă de 2,5% pentru băncile care solicită acest lucru, cu condiţia înştiinţării prealabile al FNGCIMM şi MFP.
Pentru a asigura în condiţii optime continuarea programului Prima casă şi în anul 2014, fără a se crea disfuncţii resimţite în rândul beneficiarilor persoane fizice care doresc achiziţionarea unei locuinţe şi care nu pot finaliza acest proces până la sfârşitul anului 2013, se propune utilizarea cu prioritate în anul 2014 a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei şi 196 milioane lei pentru ANL) şi a sumei alocate la data prezentei finanţatorilor care au solicitat plafon, dar care nu va fi consumată integral până la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei şi 301 milioane lei pentru ANL), precum şi alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 de 1.200 milioane lei.
Suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2013, precum şi suma nealocată din plafonul anului 2013, se va publica pe site-ul FNGCIMM şi cel al Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2014.
Art.10 indice 4 din Anexa nr. 1 a HG 717/2009 cuprinde referiri desuete către acte normative abrogate prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Ne referim aici la trimiterile către Titlul VI din Legea 99/1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice, care reglementa noțiunea de garanție reală mobiliară. Această instituție juridică a fost înlocuită de către noul Cod Civil prin ipoteca mobiliară. Prin urmare se impune efectuarea corelărilor necesare sub aspect terminologic, în raport de dispozițiile noului Cod civil, care a înlocuit vechea denumire a garanţiei reale mobiliare de “gaj pe conturi” cu cea de “ipotecă mobiliară pe conturi”. Totodată, abrogarea Titlului VI din Legea 99/1999 trebuie reflectat și la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr.60/2009.
Ministerul Finanţelor Publice şi finanţatorul, proporţional cu procentul de garantare, îşi pot exprima acordul cu privire la lucrările de intervenţie asupra imobilului în care se găsesc apartamente achiziţionate prin programul Prima casă, pentru care este necesară emiterea autorizaţiei de construire, incluzând spre exemplificare, mansardare, reabilitare termică, dar fără a se limita la acestea, şi care sunt executate de către alte persoane decât beneficiarul Programului, având în vedere situaţiile numeroase care au apărut în practică.
Persoanele aflate în situaţiile prevăzute mai sus, altele decât beneficiarul Programului. au obligaţia de a efectua orice lucrare de intervenţie în condiţiile legii şi de a efectua înregistrările corespunzătoare în cartea funciară excluzând cotele părţi indivize aferente beneficiarilor programului Prima casă, asupra cărora a fost instituită ipotecă legală de rang I în favoarea statului şi a finanţatorului proporţional cu procentul de garantare, şi au fost înscrise interdicţiile de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani şi interdicţia de grevare cu sarcini pe toată durata finanţării.
HOTĂRÂRE
pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă"
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre
Articolul I - Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După alineatul (3) al art.4ˆ1 se introduce un nou alineat, alin.(3¹), cu următorul cuprins:
.....................
„(3¹) Finanţatorii vor transmite Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - IFN (FNGCIMM) şi Ministerului Finanţelor Publice nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor în cadrul programului, aşa cum sunt prevăzute la art. 2 lit. b), respectiv la art. 21 lit. b) din anexa nr. 2, precum şi valoarea estimată a finanţărilor care urmează să fie garantate”.
2. Alineatul (5¹) al articolului 3 din anexa nr.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(51) Finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului conform art.II alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2011 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în vederea continuării programului Prima casă, aprobată prin Legea nr.171/2011, pot consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2014”.
3. După alineatul (51) al articolului 3 din anexa nr.1 se introduce un nou alineat, alin.(5²) cu următorul cuprins:
„(5²) După data de 31 decembrie 2014, plafonul reutilizat, în condiţiile legii, nu mai poate fi disponibil pentru acordarea de garanţii.”
4. Alineatul (7) al articolului 3 din anexa nr.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(7) După înștiințarea prealabilă a FNGCIMM și a Ministerului Finanțelor Publice pentru finanţările garantate acordate după transmiterea acestei înștiințări, finanţatorii declaraţi eligibili în cadrul Programului, pot modifica nivelul costurilor totale, cu condiţia încadrării în limitele prevăzute la art.2 lit. b) şi la art. 2^1 lit. b) din anexa nr. 2”.
5. După alineatul (17) al articolului 3 din anexa nr.1, se introduc trei noi alineate, alin.(18)-(20), cu următorul cuprins:
"(18) Pentru anul 2014, se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.200 milioane lei .
(19) În anul 2014 se pot emite garanții potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare cu încadrarea în limita diferenței rămase nealocate şi/sau neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2013 și a plafonului alocat potrivit alin.(18). Suma reprezentând diferență rămasă nealocată şi/sau neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2013 se publică pe site-ul FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2014.
(20) În cursul anului 2014, finanțatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent anului 2013, sunt autorizați să utilizeze integral şi cu prioritate faţă de plafonul prevăzut la alin.(18), diferențele din sumele alocate și neangajate până la data de 31 decembrie 2013, precum şi sumele nealocate în anul 2013.”
6. Articolul 104 din anexa nr.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”ART. 104 - Beneficiarul se obligă să constituie, conform prevederilor Legii nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare”.
7. După articolul 10ˆ7 din anexa nr.1, se introduce un articol nou, art.10ˆ8, cu următorul cuprins:
„ART 10ˆ8
(1) Ministerul Finanţelor Publice şi finanţatorul, proporţional cu procentul de garantare, îşi pot exprima acordul cu privire la lucrările de intervenţie asupra imobilului în care se găsesc apartamente achiziţionate prin programul Prima casă.
(2) Persoanele care execută lucrările de intervenţie prevăzute la alin. (1), altele decât beneficiarul Programului, au obligaţia de a efectua orice lucrare de intervenţie în condiţiile legii şi de a efectua înregistrările corespunzătoare în cartea funciară, excluzând cotele părţi indivize aferente imobilelor beneficiarilor programului Prima casă, asupra cărora au fost instituite, sarcinile aferente Programului.
Art. II – Alineatul (7) al articolului 3 şi art. 108 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta hotărâre se aplică pentru contractele de finanţare încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
PRIM MINISTRU
Victor-Viorel PONTA