BANCI | Opinie

Prima modificare ce pare sigura la legea privind darea in plata, fiind sustinuta de PSD: se va aplica unui singur imobil, in care locuieste debitorul, speculatorii imobiliari fiind astfel exclusi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-15 21:51

Prima modificare ce pare a fi sigura la legea privind darea in plata este cea sustinuta de PSD si de liderul sau, Liviu Dragnea, apreciata, de altfel, si de catre presedintele BRD, Philippe Lhotte: se va aplica doar casei ipotecate in care locuieste cel care a luat creditul si doar in cazul unui imobil.

Dragnea a precizat, de altfel, ca a fost manipulat atunci cand a votat prima data legea. (vezi aici detalii)

Sunt exclusi, astfel, speculatorii imobiliari, adica tocmai cei care pareau a fi primii destinatari ai legii scrise de Gheorghe Piperea si sustinuta in special de parlamentari PNL.

De altfel, aceasta a fost si cea mai importanta problema contestata atat de catre BNR cat si de bancheri, intrucat se pare ca exista o serie de persoane fizice care au luat credite importante de la banci, in nume personal, nu pe firma, pentru a cumpara terenuri, mai multe apartamente sau chair pentru a construi blocuri in vederea revanzarii la preturi mai mari, in perioada de boom imobiliar din anii 2007-2008.

Mai raman insa de rezolvat si alte probleme serioase ale acestei legi aberante, precum aplicarea retroactiva, excluderea creditelor Prima Casa sau aplicarea doar pentru cei care nu-si mai pot plati ratele.

In cazul aplicarii retroactive, adica si la creditele in curs de derulare, unele banci, precum cele care au credite in franci elvetieni, ar putea suferi o serie de pierderi, din cauza faptului ca valoarea creditelor in franci au crescut substantial, cu peste 80%, din cauza aprecierii francului fata de leu, in timp ce pretul caselor a scazut.

Creditele Prima Casa ar trebui excluse din lege (sau garantia statului mentinuta), daca se doreste ca programul sa fie continuat, altfel bancile nu vor mai avea niciun interes sa acorde astfel de credite.

Iar aplicarea legii doar in cazul celor care nu le mai pot plati, nu oricui doreste, ar fi fireasca, daca se doreste sa fie o lege cu caracter de protectie sociala si pentru a se evita hazardul moral, adica sa profite de ea si cei care pot sa-si achite datoriile.

De altfel, in prezentarea de la comisia pentru buget si finante din Senat, se spune ca legea "reglementează crearea procedurii legale potrivit căreia debitorul, aflat în imposibilitate de a achita împrumutul acordat în baza unui contract de credit, să poată preda creditorului imobilul ipotecat aflat în proprietatea sa, în vederea stingerii obligaţiilor asumate".

In prima forma adoptata de Parlament, se spune ca “prezenta lege reglementeaza dreptul debitorului (fara a se preciza daca se afla în imposibilitatea de a achita împrumutul acordat) de a stinge integral creanta si accesoriile sale, izvorand dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, in conditiile prevazute de prezenta lege”.

Cei care se hranesc si cu circ, nu doar cu paine, vor putea urmari de maine dezbaterile din Senat, de la comisiile de specialitate, unde au fost invitati si reprezentantii BNR, ai bancilor, FNGCIMM si ANPC.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii