BANCI | Opinie

Previziunile lui Mugur Isarescu pentru 2016: macrostabilitatea va fi elementul cheie care va influenta totul: cursul valutar, dobanzile, cresterea economica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-08 00:34

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a reluat, in prima sa conferinta de presa din 2016, asa cum a facut-o si anul trecut, ideea mentinerii unor indicatori macroeconomici solizi ca ingredient esential pentru stabilitatea financiara, inclusiv cursul valutar, precum si pentru o crestere economica durabila.

"Orice crestere economica devine umbra in lipsa macrostabilitatii. Mai drevreme sau mai tarziu este erodata fie de cresteri de dobanzi, fie de cresteri de inflatie, fie de deprecieri de curs. Cresterea economica de durata inseamna crestere in conditii de stabilitate economica. Si avem premisele sa facem acest lucru. Trebuie prudenta si echilibru si o anumita viziune, bineinteles, avand in centru acest cuvant, ce pare a fi gol: macrostabilitate. Fiind la inceput de an, spun ca macrostabilitea este precum sanatatea. Iti dai seama cat de importanta e cand o pierzi", a spus Isarescu.

“Daca situatia macroeconomica interna sa va mentine stabila, nu vom asista la deteriorari de indicatori si de dezechilibre mai mari, exista premisa ca leul sa fie in continuare stabil”, a adaugat guvernatorul.

In privinta dobanzilor, care au coborat sub nivelul de 1% (ROBOR la 3 luni), stimuland cresterea creditarii cu doua cifre, guvernatorul a spus ca banca centrala nu este deocamdata ingrijorata de faptul ca bancile acorda prea multe credite, intrucat o mare parte dintre acestea sunt conversii din credite in valuta, precum si credite tip Prima Casa, garantate de stat.

Ceea ce inseamna ca BNR ar putea mentine si in acest an dobanzile la niveluri reduse si nu va lua masuri administrative de ponderare a volumului de imprumuturi.

Isarescu a avertizat, pe de alta parte, ca marea problema cu care se confrunta in prezent Romania, in viziunea BNR, nu este nivelul cresterii economice, care este inalt, cat faptul ca se realizeaza in principal pe baza de consum.

Leul va fi in continuare stabil, daca situatia macroeconomica se mentine stabila

Mugur Isarescu: “Leul a fost stabil anul trecut, intr-un context international cu turbulent, intrucat conditiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situatie macroeconomica buna, iar aceasta s-a reflectat, fara sa fie nevoie de interventii sustinute ale bancii nationale. Aceste conditii stabile s-au reflectat intr-o stabilitate a pietei si deci intr-o relativa stabilitate a leului, in ciuda faptului ca economia internationala si zona in care ne situam nu au fost deloc stabile. Indirect spunem ca acesta este contextul in care trebuie sa gandim si viitorul. Daca situatia macroeconomica interna sa va mentine stabila, nu vom asista la deteriorari de indicatori si de dezechilibre mai mari, exista premisa ca leul sa fie in continuare stabil. Intr-adevar, influentele externe pot sa dezechilibreze situatia. Am trait un an inainte, in 2014, criza din Turcia, din Ucraina, si stim ce inseamna. Un context international mai tulbure in acest an decat anul trecut, volatilitati mai mari, miscari mai ample de capitaluri, ne vor influenta ca si pana in prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piata. Problema este sa nu potentam un astfel de mediu extern care se contureaza a fi instabil si in acest an cu probleme interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat.”

O mare parte din cresterea creditarii in lei vine din conversia creditelor din valuta

Intrebat daca BNR are in vedere masuri prudentiale pentru limitarea cresterii creditului in lei, care a crescut cu doua cifre anul trecut, Isarescu a spus: “Nu vedem inca o astfel de situatie. Este prinsa aceasta idee indirect in comunicat, pentru ca am spus ca o buna parte din crestere vine din convertirea unor credite din valuta in lei. Cand analizam cifrele va trebui sa ne uitam cu atentie la cat vine dintr-o crestere propriu zisa a creditarii in lei si cat vine din acest proces de convertire pe care dealtminteri il salutam. Nu este un proces fortat, nu a fost nici rezultatul vreunei initiative legislative, este un proces natural, care pe de o parte a venit din scaderea substantiala a costului creditarii in lei, iar pe de alta parte vine dintr-o intelegere bilaterala banca-client de la caz la caz, si credem ca aceasta este varianta cea mai buna. Pentru ca fiecare credit are viata lui si fiecare debitor are situatia lui concreta si el trebuie sa hotarasca impreuna cu banca ce are de facut si cum e mai bine sa faca. In acest context, uitandu-ne la cifre si mai analizand un aspect, pe care probabil il vom dezvolta in luna februarie, cand vom avea date mai multe, si anume ca o buna parte din aceasta crestere a creditarii provine din programul Prima Casa, deocamdata nu am tras acest semnal de alarma, ca ritmul de crestere al creditarii in lei a atis vreo cota de risc. Deocamdata. Vom vedea. Ne mentinem insa formularea mai generala pe care am spus-o, ca orice criza vine dupa o perioada de succes, deci sa nu ne imbatam cand vedem ceva care arata foarte bine ci sa ciulim urechile, pentru ca poate fi samburele unei viitoare crize. Dar deocamdata nu vedem o asemenea situatie.”

Situatia din Romania iese din tiparul oricarei definitii

Intrebat despre traiectoria politicii monetare, in conditiile in care BNR este in dilema deflatiei si cresterii economice, Isarescu a spus: Cred ca acei analisti care au spus ca suntem intr-o situatie dilimatica au dreptate, pentru ca nu este o situatie usoara sa ai inflatie negativa dar in acelasi timp sa vezi cresteri de venituri de 6-10%, extrem de mari, cresteri de consum. Situatia din Romania iese din tiparul oricarei definitii. Nu poti sa ai deflatie in sensul in care este definita intr-o carte cel putin clasica cand ai asemenea cresteri de consum si de venituri. Nu intamplator am dat si aceasta cifra: daca se da la o parte anul agricol nefavorabil, avem o crestere economica de peste 5%. E o crestere mare, atinsa fara dezechilibre mari anul precedent. Intr-adevar, cu o stimulare, credem noi, dezechilibrant de mare a consumului si in contextul unei evolutii nefavorabile a investitiilor. Cam asta este marea problema cu care se confrunta in prezent Romania, in viziunea BNR, nu nivelul cresterii economice, care este inalt, cat faptul ca se realizeaza in principal pe baza de consum. Acest lucru nu este sustenabil pe termen mai indelungat. Credem insa ca am gasit o formula. Noi avem, si o spun fara emfaza, toate instrumentele de politica monetara functionale. Nu suntem nici la dobanda 0, sa ne puna mari probleme ce vom face cand vom trece bariera lui 0, cum sunt multe banci centrale din Europa, avem inca rezerve minime obligatorii relativ ridicate, deci avem de unde sa taiem, precum si o politica extrem de activa, as spune eu, comparativ cu alte banci centrale, in privinta managementului lichiditatilor. Traim in situatia urmatoare de mai multe luni, trimestre: exista un excedent permanent de lei pe piata monetara, absorbit treptat prin cresterea creditului, dar datorita increderii si conditiilor macro bune, acest excedent nu se vede in piata valutara, care a fost si este in continuare echilibrata. As spune ca este o noutate. Si va spune acest lucru o persoana care a trait momente dramatice la inceputul anilor 90, cand orice excedent de lei se simtea in piata valutara, se deprecia cursul masiv. Acum, mai multi factori contribuie la acest echilibru.”

Cresterea salariilor este inevitabila

Intrebat despre majorarea salariului minim si riscurile acestuia de a produce dezechilibe, Isarescu a spus: “Cred ca in Romania, in conditiile adancirii integrarii, a libertatii fortei de munca, cresterea salariilor este inevitabila. Din acest motiv, si pentru ca vedem aceste majorari de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu l-ar putea sa-l evite decat cu mari riscuri politice sociale si economice, am considerat ca relaxarea fiscala este exagerata si nu foarte prudenta. Pentru ca uitati ca se intampla ceea ce nu e de dorit. Doua lucruri care e bine sa nu intre in concubinaj au intrat oricum: cresteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite. In urma interventiilor BNR din vara s-a mai atenuat relaxarea fiscala. Vedeti ca si guvernul actual, cu obiectivul de 2,95% deficit, pentru a nu depasi 3%,se bazeaza pe acei 0,5% cat s-a reusit sa se economiseasca dupa dezbaterile de asta-vara. Altfel le-ar fi fost mai greu, ar fi trebuit sa opereze alte taieri de cheltuieli sau majorari de taxe. Este de dorit sa fim mai prudenti. Cei care vorbesc cu usurinta despre faptul ca BNR insista prea mult pe macrostabilitate, nu au dreptate. Gresesc profund. Orice crestere economica devine umbra in lipsa macrostabilitatii. Mai drevreme sau mai tarziu este erodata fie de cresteri de dobanzi, fie de cresteri de inflatie, fie de deprecieri de curs. Cresterea economica de durata inseamna crestere in condiii de stabilitate economica. Si avem premisele sa facem acest lucru. Trebuie prudenta si echilibru si o anumita viziune, bineinteles, avand in centru acest cuvant, ce pare a fi gol: macrostabilitate. Fiind la inceput de an, spun ca macrostabilitea este precum sanatatea. Iti dai seama cat de importanta e cand o pierzi. Cand o ai din plin, ti se pare un fapt de viata si ca o ai pentru totdeauna. Numai cand incepi sa dai cu capul de pereti si sa ajungi prin spitale iti dai seama cat de important este sa pastrezi sanatatea. Nu trebuie sa ajungem intr-o asemenea situatie.”

Prudenta maxima cu cresterea de salarii

Intrebat despre riscurile unui an electoral, Isarescu a spus ca riscul e sa dai prea mult. “Politic, tot timpul trebuie sa dai ceva si in niciun caz nu trebuie sa iei. Si atunci intrebarea este: daca se da prea mult, cine mai are curajul sa ia? Cine mai are curajul politica sa spuna ca trebuie luat pentru ca s-a dat prea mult? Ca sa nu ajungem intr-o situatie ca asta, pentru ca o astfel de situatie ca asta inseamna o ajustare de piata, ia piata, pentru ca echilibrele se restabilesc intr-o economie, criza in definitiv este o restabilire de echilibre, este bine sa dea cate putin, cu prudenta, si sa nu fim in situatia sa luam. Mai ales intr-un an electoral, cand e greu de luat. Deci o viziune mai atenta cu procentele de crestere, si la venituri si la alte lucruri care se dau, este necesara. Greu, altminteri, pentru ca stim ca inseamna sa fii in fata electoratului cu nevoi in crestere. Dar noi de aceea suntem la banca nationala, pentru a spune: prudenta maxima.”

Comentarii

FDA
Analyse this ...
Hey guys :) Do you really believe that ... Ezitarescu worth/equall Allan & Ben All Together .. JUST think twice (or outside the box) Come down and take a ... look :) All right ?

ATI :(
Cut through ...
Aici drumurile noastre se despart tataie ... for good ! Out play you (& family:) at both games ....

Hamza
Guvernatorul, buboiul si puroiul
Guvernatorul provinciei Romania, dl.Isarescu este cel ce tine laba grea pe frana in evolutia societatii romane. Este ca o buba infectata, plina de puroi, care sta sa pocneasca! Lasa-ne mosule si du-te la pensie. Mai scuteste-ne cu macrostabilitatea si lasa competitivitatea si concurenta dintre banci sa vorbeasca. Voi chiar nu vedeti ca nu mai intra nimeni in sucursale ca sa ia un credit? Sistemul bancar si-a pierdut de tot credibilitatea din cuza acestui buboi!

LACHE
te iei de mine :)
Asemenea aprecieri la adresa Domniei Sale NU sunt binevenite. Excelenta sa este un om de stat (in adevaratul sens al cuvintului) TATA si profesionist cu adevarat iar la momente de rascruce a actionat ca un factor stabilizator in mocirla politicii romanesti. Totusi, oricum am lua-o, in cele din urma trebuie sa-i recunoastem meritele incontestabile. Vorba aia lui PI ce ati fi fost voi fara mine ... . Unde mai pui ca-i si un crestin (orthodox ?) adevarat :). Aferim ... Try to refrain my cinical :) but simply can'T !

RADU
do the math
Alta data o so facem SI mai lata ...

Kot
SS
Bei fraierilor .. cind o sa admiteti ca Tov. Isarescu este un model de conduita a societatii romanesti. Cind vedeti ce se intimpla si nu realizati ca el e the dottore (si el:) inseamna ca ati trait degeaba. La momente de rascruce a dat dovada de menhood si si-a pus semnatura pe acte vitale pentru RO. Asa ca ...?

Daniel
Convergen ta
Planning ahead and smooth execution, seems to me, the key ingredient for long term success ...

Omida
Nope ...
Iti voi plati cu aceeasi moneda ! Rest assured :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii