BANCI | Revista presei

Premierul Victor Ponta in Wall Street Journal: Vom rezista tentatiei de a majora cheltuielile publice inainte de alegeri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-19 10:38

Fondul Monetar International (FMI) este ingrijorat ca disciplina fiscala a Romaniei va fi afectata de alegerile de anul viitor, prin majorarea cheltuielilor publice, insa premierul Ponta promite, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, ca acest lucru nu se va intampla.

Al doilea cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permițând țării să iasă din procedura de deficit excesiv (EDP), scrie Wall Street Journal. Dar tensiunile politice rămân ridicate între principalii lideri politici ai țării, iar FMI a avertizat luna aceasta față de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a promis menținerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta și anul viitor și păstrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scăzute din Europa.

"Prioritatea mea absolută este menținerea acestor date pozitive cât timp se păstrează randamentele pentru obligațiunile guvernamentale românești la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuși, consolidarea fiscală nu va fi atât de drastică încât să descurajeze investițiile publice", a spus Victor Ponta.

Chiar dacă anul trecut a fost afectat de disputele politice și criticile internaționale privind încercarea de demitere a președintelui, România a reușit să-și îndeplinească obiectivele fiscale, reducând deficitul la 2,9% din PIB în 2012, de la 5,6% din PIB în 2011, a mai spus premierul Ponta.

Totuși, FMI indică că ar exista probleme în țară. Recent, Guvernul a majorat ținta de deficit pentru acest an la 2,3% din PIB, de la 2,1%, o decizie despre care premierul spune că este un derapaj izolat din cauza refacerii colectării taxelor.

FMI este îngrijorat că presiunile electorale ar putea micșora "cămașa de forță fiscală".

"Presiunile pentru măsuri populiste sunt în creștere, ceea ce va afecta reformele dificile adoptate anterior sau va crea noi riscuri. Trebuie să se reziste acestor presiuni. Mai mult, conflictele interne trebuie depășite deoarece limitează reformele instituționale, de exemplu în zona planificării investițiilor", se arată în raportul FMI din 4 octombrie.

Eșecul recentei încercări de a privatiza CFR Marfă ilustrează modul în care disputele politice afectează luarea deciziilor. Grupul Feroviar Român (GFR), o companie feroviară privată, a câștigat anul acesta licitația de achiziționare a 51% din grupul de stat CFR Marfă, pentru 202 milioane de euro (276 milioane de dolari), dar nu a reușit să încheie tranzacția în octombrie, toate părțile implicate dând vina una pe alta pentru eșec.

Victor Ponta a declarat că GFR a fost prinsă în "jocurile politice" ale președintelui și nu și-a mai putut onora obligațiile. Pe de altă parte, președintele a declarat că procesul de privatizare nu a fost transparent, o afirmație contestată de Guvern. GFR a dat vina pe imposibilitatea de a obține aprobarea pentru schimbarea acționariatului de la creditorii interni și externi ai companiei feroviare.

"Sper că vom evita astfel de cazuri în viitor. Procesul va fi relansat și va fi reluat în următoarele opt luni", a adăugat Victor Ponta.

Guvernul României se așteaptă, de asemenea, să vândă active prin oferte publice inițiale, ceea ce ar trebui să ducă la creșterea transparenței și gestionării corporatiste, a declarat premierul.

Pentru a prinde din urmă națiunile bogate din Europa, România trebuie să-și angajeze mai mult din resursele sale, a explicat oficialul român, adăugând că se așteaptă în acest an la o creștere a economiei de 2%, o cifră pe care a numit-o modestă. Comisia Europeană estimează că PIB-ul României va înregistra un avans de 1,6% în 2013.

"România încă nu își utilizează deplin potențialul său uman și natural", spune Ponta.

În 2012, PIB-ul pe locuitor în România a fost de doar 49% din media UE, conform datelor Eurostat. Acum țara se bazează pe resursele minerale și energetice pentru a reduce mai ușor decalajul față de restul Europei.

Guvernul a acordat anul trecut primele permise pentru companiile care caută gaze de șist în țară. Un proiect de dezvoltare a unei mine de aur, blocat timp de 14 ani din cauza protestelor ecologiștilor, a fost pus în dezbaterea Parlamentului.

Victor Ponta a afirmat că încă nu este încrezător că Parlamentul va aproba proiectul Roșia Montană, care ar deveni cea mai mare exploatare la suprafață a aurului din Europa.

"Cred că în final, majoritatea societății românești va înțelege că dacă respectăm standardele de protecție a mediului, dacă obținem beneficii din taxe, redevențe, locuri de muncă, trebuie să facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa și din alte regiuni ale lumii — profită de resursele lor naturale", a adăugat șeful Guvernului României.

Institutul Democratic din Washington a apreciat în 14 octombrie că Roșia Montană "a fost un test politic pentru viitoarele proiecte interne și internaționale". În următorii aproape 20 de ani proiectul ar putea adăuga PIB-ului României peste 24 miliarde de dolari, apreciază instituția cu sediul la Washington.

Victor Ponta are programată săptămâna viitoare o vizită oficială în SUA, într-un moment în care compania energetică americană Chevron vrea să demareze un proiect de explorare a zăcămintelor de gaze de șist, proiect care se confruntă cu opoziția ecologiștilor din România.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii