BANCI | Interviu

Premierul Orban se intreaba de ce Eximbank trebuie sa cumpere Banca Romaneasca: tranzactia nu e sigura, va fi analizata de noul guvern

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-06 21:07

Noul premier liberal Ludovic Orban a declarat astazi, in cadrul primei conferinte de presa a ministrului Finantelor, Florin Citu, ca se va face o analiza privind necesitatea preluarii Bancii Romanesti de catre Eximbank, decisa de fosta guvenare PSD.

"M-am intrebat de ce Eximbank, care are o misiune prin legea de functionare (de sustinere a exporturilor si a firmelor romanesti n.r.) trebuie sa cumpere o banca comerciala de retail. Va trebui facuta o analiza, pentru ca a fost o procedura demarata fara dezbatere...", a spus Orban.

Noul ministru al Finantelor a precizat ca se va lua o decizie dupa ce se va face o analiza cu privire la oportunitatea acestei preluari de catre Eximbank, banca detinuta de stat, prin Ministerul Finantelor.

Fostul guvern PSD a avut o strategie ambigua cu privire la Eximbank: mai intai si-a propus sa o transforme intr-o banca de dezvoltare, insa proiectul a trenat o lunga perioada, fara a fi finalizat.

Anuntul privind preluarea Bancii Romanesti de catre Eximbank, in martie 2018, a fost o surpriza, chiar daca a venit dupa esecul OTP Bank de a cumpara banca detinuta de grupul grecesc NBG, in urma refuzului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a aproba tranzactia.

„Calitatea si soliditatea financiara” a OTP Bank au fost elementele analizate de BNR inainte de a refuza tranzactia, dupa sapte luni de la acordul de vanzare-cumparare. (vezi aici detalii)

Putem presupune, asadar, ca fostii reprezentanti ai PSD aflati la guvernare au vazut o oportunitate de tip nationalist, dupa modelele din Ungaria si Polonia, ca statul roman sa se extinda pe piata bancara, prin preluarea Bancii Romanesti.

Dar de ce de catre Eximbank si nu de cealalta banca a statului, CEC Bank, care este o banca universala, la fel ca Banca Romaneasca, nu una cu servicii doar pentru firme, cum este Eximbank?

Raspunsul poate ca-l stie cel mai bine seful Eximbank, Traian Halalai, care a fost directorul adjunct al Bancii Romanesti, inainte de a fi numit la conducerea Eximbank, in septembrie 2012, de catre premierul PSD din acel moment, Victor Ponta.

Eximbank a avut o evolutie stearsa in cei sapte ani sub conducerea sa, banca nereusind sa devina un finantator puternic al firmelor romanesti, cum era de asteptat, cu toate ca si-a majorat activele de la 4 miliarde lei in 2013 la 7 miliarde lei in 2018, atingand o cota de piata de 1,6% din totalul activelor sistemului bancar, fiind a 12-a banca din Romania dupa marimea activelor.

Probabil ca Halalai si economistii PSD au vazut o oportunitate de extindere a Eximbank prin preluarea Bancii Romanesti, pe care el o cunoaste. Asta insemna insa ca Eximbank sa se transforme intr-o banca universala, un proiect in acest sens fiind publicat de Ministerul Finantelor, la inceputul lunii septembrie. (vezi aici detalii)

In acelasi timp, era nevoie ca locul Eximbank sa fie luat de o alta banca destinata sprijinirii exporturilor si firmelor romanesti, astfel ca Ministerul Finantelor a publicat, la finalul lunii octombrie, un proiect de ordonanta privind infiintarea de catre stat a unei banci nationale de dezvoltare, un proiect dificil, care ar avea nevoie de mai multi ani pentru a se pune pe picioare. (vezi aici detalii)

Ramane de vazut, acum, daca PNL va dori sa continue proiectul PSD de a cumpara Banca Romaneasca sau nu, dupa cum sugereaza declaratia de astazi a premierului Orban, in conditiile in care BNR inca nu si-a dat avizul pentru finalizarea tranzactiei.

Cu toate ca Banca Romaneasca este o marca potrivita pentru a fi o banca romaneasca, chiar si a statului, daca are o guvernanta corporativa si garantia supravegherii BNR, cu o foarte buna reputatie pana in prezent si cel putin pana la incheierea mandatului lui Mugur Isarescu.

In acelasi timp, daca va cumpara Banca Romaneasca, statul va putea rezolva si problema multor romani cu credite in franci elvetieni (CHF) acordate de aceasta banca, carora ratele li s-au dublat in ultimii zece ani, din cauza cursului valutar.

Noul guvern PNL ar mai putea avea insa un argument important pentru renuntarea la Banca Romaneasca, si anume investitia necesara pentru cumpararea bancii, in conditiile in care tocmai a anuntat un plan amplu de "strangere a curelei", pentru limitarea deficitului bugetar, dupa "greaua mosternire" lasata de fostul guvern PSD.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

RADULESCU MARCEL
Tranzactie suspecta!
Sper ca ministrul de finante si premierul sa nu achieseze la o asemenea manevra suspecta si sa-i dea peste bot lui Isarescu!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii