BANCI | Interviu

Popa, BNR: Aprecierea leului este determinata de piata si corespunde fundamentelor economice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-24 08:26

Aprecierea leului la cel mai ridicat nivel din aproape un an este "determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflaţiei, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, transmite Bloomberg.

Banca Naţională a României reiterează că "rămâne preocupată" de o posibilă instabilitate excesivă a cursului leului, "dacă va apărea", a afirmat Popa răspunzând întrebărilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.

Leul a înregistrat de la începutul acestui an, până marţi inclusiv, cea mai bună performanţă faţă de euro şi dolar în rândul a 170 de valute analizate de Bloomberg.

Astfel, leul a înregistrat în acest an o apreciere de 4% faţă de euro şi de 9,8% faţă de dolar.

Cursul de schimb a închis şedinţa de miercuri la 4,1155 - 4,1175 lei/euro, cu 1,15 - 1,3 bani sub cotaţiile de la finalul sesiunii anterioare, aprecierea leului fiind susţinută în partea a doua a zilei de ordinele de cumpărare de lei plasate de jucătorii străini.

Totodată, leul a continuat miercuri să se aprecieze şi în raport cu dolarul, paritatea calculată de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentând nivelul minim de după 20 ianuarie 2010. Atunci cursul de referinţă era de 2,9043 lei/dolar. Rata de miercuri este cu 0,44 bani sub cotaţia din şedinţa anterioară, de 2,9093 lei/dolar.

"Aprecierea mai mare faţă de dolar ar trebui să funcţioneze ca o ancoră pentru aşteptările legate de inflaţie, rezultate din creşterea preţurilor mondiale ale petrolului şi carburanţilor", a spus Popa.

Comentariile lui Popa arată că "evoluţia monedei este bună pentru aşteptările legate de inflaţie, ceea ce deschide perspectiva continuării tendinţei", a declarat Peter Attard Montalto, analist la compania financiară Nomura în Londra.

"Pe ansamblu, cred că există riscul ca pieţele să împingă cotaţiile prea departe şi prea repede, având în vedere că observăm un anumit interes speculativ", a spus Montalto.

Leul s-ar putea aprecia la 4,05 unităţi pentru un euro, în condiţiile în care BNR "se simte mai confortabil în privinţa aprecierii monedei, având în vedere riscurile inflaţioniste în creştere", potrivit analiştilor Societe Generale din Londra.

Inflaţia anuală s-a accelerat la 7,6% în februarie, de la 7% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea recentă a preţurilor "ar trebui privită în raport cu o anumită înăsprire a condiţiilor monetare, în afară de nivelul dobânzii de politică monetară şi cel al rezervelor minime obligatorii. Evoluţia ratei de schimb şi modificarea dobânzilor interbancare joacă şi ele un rol", a arătat Popa.

În februarie, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutiv.

Următoarea şedinţă va avea loc pe 31 martie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii