ECONOMIE | Analize economice

PIB-ul Romaniei va reveni de-abia in 2022 la valoarea din 2019, estimeaza FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-24 11:38

Economia României nu va reveni în 2021 la nivelul din 2019, potrivit estimărilor FMI referitoare la efectele pandemiei Covid 19 asupra economiilor naționale din întreaga lume. Scăderea de 5% din 2020, va fi urmată de o revenire de 3,9% anul viitor. Ceea ce înseamnă că în 2022 ne vom situa la un nivel de -1,3% față de anul de dinaintea crizei.

Trecerea prognozei făcute de specialiștii FMI în context regional din formatul evoluțiilor procentuale de la un an la altul, în formatul nivelului PIB exprimat în termeni reali, cu anul 2019 referință la valoarea de 100, plasează România pe penultimul loc, înaintea Croației, dar după Polonia, Cehia și Ungaria. Surprinzător, pe primul loc în materie de revenire economică, FMI vede Bulgaria, care și-a reafirmat intenția de adopta rapid moneda unică europeană.

Astfel, ar fi de luat aminte că din PIB-ul ce va reveni de-abia în 2022 la valoarea din 2019 se pot aloca bani pentru investiții, salarii bugetare și protecție socială. Datoria publică va depăși 40% din PIB ca urmare a scăderii economice și se va îndrepta rapid spre pragul de 50%, ca urmare a măsurilor impuse de criza coronavirusului.

Tot potrivit FMI, ne așteaptă o creștere masivă a șomajului, de la 3,9% în 2019 până la peste 10% în acest an, cu o revenire spre nivelul de 6% în 2021. Ceea ce va afecta cererea internă, posibilitățile de a majora fondurile pentru asistență socială și se va vedea în sectorul bancar, la conformarea în plata creditelor angajate.

În context, singura veste bună, ar fi reducerea inflației la valori sub estimările BNR făcute înainte de criză. Pe 2020, față de 2,9%, valoarea medie a creșterii prețurilor ar urma să fie de doar 2,2% iar în 2021 ne vom duce chiar la 1,5% în loc de 3,2%. Valoare care ne-ar plasa semnificativ sub Ungaria (+3,2%) Polonia (+2,6%), Cehia (+2,0%) și Bulgaria (+1,9%).

Din perspectiva influenței externe pe creșterea economică, prognoza pentru cele mai importante economii ale Zonei Euro, care sunt și principalele destinații de export ale României nu arată prea bine. Germania și Franța se vor reface ceva mai devreme, dar Italia ( al doilea partener comercial al nostru) va mai avea de așteptat.

La un avans al PIB moderat de dimensiunea economiei, chiar și după revenirea la condiții normale, atingerea performanțelor din 2019 se va finaliza în 2022 - 2023. Evoluție care nu ne-ar avantaja în materie de livrări la export, pe fondul unui ritm de creștere mai redus al consumului intern, urmare a crizei.

Taguri: Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele zece luni din 2024 un deficit de 24,21 miliarde euro, cu 31% mai mare față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul echivalează cu -6,8% din PIB estimat, existând detalii

Deficit comercial record în octombrie 2024

Exporturile României au fost în octombrie 2024 de 8,45 miliarde euro (+0,5% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 12,17 miliarde euro (+8,6%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Productivitatea în comerț, peste cea din industrie

Productivitatea muncii în comerț s-a situat peste productivitatea muncii în industrie anul trecut, potrivit datelor publicate de INS. Raportarea valorii adăugate brute obținute pe tipuri principale de activități la numărul de salariați arată un nivel de 104,9% pentru detalii

-6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni

Deficitul bugetului general consolidat după primele zece luni ale anului a fost de 109,4 miliarde de lei (-6,19% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab decât în aceeași detalii

 



 

Ultimele Comentarii