BANCI | Ultima Ora

PIB-ul Romaniei a crescut la 3,6% pe an in trimestrul trei din 2015, conform asteptarilor analistilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-14 12:48

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a accelerat cu 1,4% in trimestrul trei fata de cel precedent, cand economia a stagnat fata de primele trei luni ale anului. Cresterea anuala a economiei Romaniei a ajuns astfel la 3,6%, un ritm mai ridicat decat in trimestrul anterior (3,4%), dar in line cu asteptarile analistilor.

Potrivit economistilor Bancii Transilvania (BT), „aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de cererea interna, sustinuta de momentul favorabil din sfera consumului privat, dar si de relansarea investitiilor in economie.”

Spre exemplu, se arata intr-o analiza a economistilor BT, conform indicatorilor cu baza lunara comunicati de Institutul National de Statistica, volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul (un barometru pentru consumul privat – principala componenta a PIB) a accelerat in trimestrul III (ritm de 10.6% an/an) si a crescut cu 6.9% an/an la noua luni.

De asemenea, productia industriala a accelerat la 4.4% an/an in trimestrul III si a consemnat un avans de 3% an/an in perioada ianuarie-septembrie.

Nu in ultimul rand, dinamica anuala a sectorul de constructii s-a ameliorat la 9.8% in T3 (crestere cu 9.9% la noua luni). 

Pe de alta parte, cererea externa neta a avut o contributie negativa la dinamica PIB-ului in trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie, dat fiind ca importurile au crescut cu un ritm mai puternic decat exporturile (spre exemplu, la noua luni exporturile au urcat cu 4.7% an/an, in timp ce importurile s-au majorat cu 7.1% an/an).

„In scenariul central BT ne asteptam la accelerarea economiei interne pe termen scurt si mediu (ritmuri de peste 5% an/an in 2016-2017), prin intermediul cererii interne, proces sustinut de: majorarea venitului real disponibil al populatiei, nivelul redus al costurilor de finantare, relansarea economica europeana”, mai precizeaza economistii BT.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii