Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a accelerat cu 1,4% in trimestrul trei fata de cel precedent, cand economia a stagnat fata de primele trei luni ale anului. Cresterea anuala a economiei Romaniei a ajuns astfel la 3,6%, un ritm mai ridicat decat in trimestrul anterior (3,4%), dar in line cu asteptarile analistilor.
Potrivit economistilor Bancii Transilvania (BT), „aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de cererea interna, sustinuta de momentul favorabil din sfera consumului privat, dar si de relansarea investitiilor in economie.”
Spre exemplu, se arata intr-o analiza a economistilor BT, conform indicatorilor cu baza lunara comunicati de Institutul National de Statistica, volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul (un barometru pentru consumul privat – principala componenta a PIB) a accelerat in trimestrul III (ritm de 10.6% an/an) si a crescut cu 6.9% an/an la noua luni.
De asemenea, productia industriala a accelerat la 4.4% an/an in trimestrul III si a consemnat un avans de 3% an/an in perioada ianuarie-septembrie.
Nu in ultimul rand, dinamica anuala a sectorul de constructii s-a ameliorat la 9.8% in T3 (crestere cu 9.9% la noua luni).
Pe de alta parte, cererea externa neta a avut o contributie negativa la dinamica PIB-ului in trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie, dat fiind ca importurile au crescut cu un ritm mai puternic decat exporturile (spre exemplu, la noua luni exporturile au urcat cu 4.7% an/an, in timp ce importurile s-au majorat cu 7.1% an/an).
„In scenariul central BT ne asteptam la accelerarea economiei interne pe termen scurt si mediu (ritmuri de peste 5% an/an in 2016-2017), prin intermediul cererii interne, proces sustinut de: majorarea venitului real disponibil al populatiei, nivelul redus al costurilor de finantare, relansarea economica europeana”, mai precizeaza economistii BT.