ECONOMIE | Analize economice

PIB-ul, la cota -5,1% inaintea ultimului trimestru al anului 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-09 15:30

INS a confirmat rezultatul PIB cumulat pe primele trei trimestre ale anului curent la -5,1% pe seria brută și -4,6% pe seria ajustată sezonier.

Pe T3 2020, s-a anunțat o scădere de -6% faţă de T3 2019 dar un avans +5,6% comparativ cu trimestrul anterior, afectat cel mai puternic de pandemie.

Valoarea realizată în termeni nominali a fost de circa 279 miliarde lei pe T3, ceea ce a condus la necesitatea de a obține un rezultat de 287,2 miliarde lei în T4 pentru a atinge rezultatul economic așteptat (1.050,5 miliarde lei). 

În termeni reali, ar fi necesară o revenire economică pe T4 de -2,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pentru a se confirma prognoza oficială, ajustată la -4,2% pe an înainte de ultima rectificare bugetară.

Calculele INS pe seria brută anuală și evoluția față de trimestrul anterior ajustată sezonier, comunicată la Eurostat pentru comparabilitate cu celelalte economii, confirmă faptul că România a evitat de puțin recesiunea tehnică, adică nu a avut contracție economică două trimestre consecutive, situație rară la nivel european, deși revenirea a fost ceva mai slabă decât a majorității statelor UE.

Pe sectoare de activitate, rezultatul industriei s-a diminuat în volum cu -11,1% pe primele nouă luni ale anului și a dat aproape jumătate din evoluția negativă a PIB (2,4 puncte procentuale din rezultatul de -5,1%).

Agricultura a mai adăugat -1,2 puncte procentuale, activitatea de spectacole (-0,9 pp, urmare a reducerii conjuncturale de activitate) iar sectorul comercial, afectat puternic de HoReCa, a mai adus -0,8pp. Prin contrast, au atenuat scăderea PIB, sectorul IT (+0,6 pp, pe o creștere de 10,3%) și construcțiile (+0,5 pp, pe o creștere de 12,6%).

Anul agricol slab (-23,2% rezultat al producției în volum) a fost determinat în principal de condițiile meteo care au afectat producția vegetală.

Pe fondul unui evoluții dinamice, construcțiile au trecut în fața agriculturii în formarea de valoare adăugată brută. De remarcat plasarea pe ultima poziție a sectorului financiar (mai profitabil dar cu rezultat nul pe PIB).

În ce privește efectele asupra PIB pe partea de formare, am selectat doar efectul comerţului internațional. Datele arată clar o diferenţa substanțială de ritm între exporturi (-12,8%) și importuri (doar -7,5%), care a condus la un efect de -2 pp pe rezultatul economic de ansamblu. Astfel, soldul negativ din schimburile externe a dat aproape 40% din scăderea PIB.

Practic, majorarea veniturilor în termeni reali a continuat fără ca economia să poată acoperi cererea sporită. În contextul în care sectoare-cheie, precum industria sau agricultura, au fost afectate de pandemie și de condițiile meteo, producătorii interni au pierdut teren, ceea ce a dus la expandarea deficitului extern.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii