BANCI | Analiza

Oferta Bancpost de conversie a creditelor din franci in lei este ca o momeala: o vor musca clientii sau vor astepta deciziile politicienilor si ale judecatorilor?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-14 00:42

Bancpost a anuntat o oferta de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, cu o reducere de 30% a ratelor lunare, dar numai timp de trei ani. Problema este ca in urma conversiei creditului din CHF in lei, datoriile clientilor cresc substantial, din cauza dublarii valorii francului elvetian in raport cu leul incepand cu 2008.

De aceea, oferta Bancpost poate fi caracterizata mai degraba ca o momeala sub forma reducerii ratei timp de 3 ani, iar dupa ce ai muscat-o, te-ai agatat in acul majorarii substantiale a datoriei totale a creditului, in urma conversiei in lei.

Mai rau, dupa cei trei ani de dobanda redusa, clientii vor plati iar rate obisnuite, cu dobanzi “individualizate”, variabile in functie de evolutia Robor plus o marja fixa a bancii.

Bancpost spune ca pe durata celor 3 ani dobanda redusa va fi fixa, de 1,5% pentru toti clientii, insa dupa cei trei ani, dobanda devine necunoscuta, intrucat va fi “individualizata”, compusa dintr-o marja fixa si Robor.

De ce a ales banca sa aplice o dobanda individualizata dupa cei trei ani de oferta, din moment ce creditele au in prezent dobanzi standard, valabile pentru toti clientii? Probabil pentru a putea ascunde nivelul dobanzii variabile pe care are de gand sa o aplice dupa cei trei ani.

O strategie care nu face decat sa sporeasca neincrederea clientilor bancii si a publicului in oferta Bancpost.

Cu atat mai mult cu cat presiunea publicului si a autoritatilor asupra bancilor pentru conversia creditelor in CHF cu suportarea de catre banci a unei poveri echitabile in raport cu clientul devine tot mai mare.

Guvernul pregateste un proiect de lege in acest sens, iar la Parlament exista un proiect de lege discutat in primavara, ce ar urma sa reintre in dezbatere in aceasta toamna.

O impartire echitabila a poverii riscului valutar, conform recomandarilor BNR, ar insemna ca banca sa reduca ratele clientilor pe toata perioada ramasa de rambursare a creditului, nu doar pentru cativa ani, cum incearca Bancpost.

Asta ar inseamna ca banca sa aplice un discount sau o reducere a soldului creditului in CHF, care dupa coversia in lei se majoreaza substantial din cauza aprecierii puternice a francului dupa izbucnirea crizei din 2008 si cel mai recent la inceputul acestui an.

Practic valoarea unui credit in CHF obtinut in 2007, cand 1 franc era echivalentul a 2 lei, se dubleaza acum, in momentul conversiei in lei, intrucat astazi 1 franc este 4 lei.

Ceea ce inseamna ca un client va plati o rata mai mare in urma conversiei din CHF in lei, in cazul in care dobanda in lei nu este semnificativ mai mica decat cea pentru franc sau daca nu se aplica o reducere a soldului creditului.

Doar Banca Transilvania a aplicat in acest an un discount de 22% la creditele in CHF ale Volksbank convertite in lei, oferta acceptata de peste 80% dintre clienti.

Bancpost avea, la finalul lui 2013, credite in CHF echivalentul a 1,1 miliarde lei, fata de creditele in euro de 3 miliarde de lei si credite in lei de 2,1 miliarde lei. 

Comentarii

marcel
Bine interpretat
Felicitari! O analiza corecta a asa-zisei oferte a Bancpost. Bancile noastre demonstreaza ca sunt total rupte de realitate. Nu cred ca imprumutatii CHF de astazi mai sunt cei de ieri, ca nivel de informare si incredere, pentru a mai cadea prada unei inselatorii. Cu exceptia unor cazuri disperate, unde nu vor avea de ales. Sa asteptam rezultatele.

cosmin
Distrugerea PSD-ului
Ati inmormantat proiectul legii CHF o sa va inmormantam la alegeri. Ne vom alia si vom distruge PSD-ul la alegeri prin campanii online, o sa vedeti atunci fortza facebook-ului.....



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii