BANCI | Ultima Ora

Nici in Polonia nu se mai face conversia creditelor in CHF la cursul istoric, cum s-a promis inainte de alegeri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-11 08:27

Celor o jumatate de milion de polonezi cu credite in CHF li s-a promis de actualul presedinte al tarii, Andrzej Duda, in campania sa electorala din 2015, ca, daca va fi ales, va sustine o lege pentru conversia acestor imprumuturi in zloti, la cursul istoric, dupa cum si politicienii romani nu doar au promis, ci chiar s-au tinut de cuvant.

Insa odata ajunsi la putere, politicienii polonezi au constatat ca promisiunile lor au fost simple demagogii si ca in realitate o coversie la cursul istoric nu este posibila fara a incalca o serie de norme europene, de legi, dar si fara a afecta serios sistemul bancar.

Astfel ca au renuntat la ideea de a face conversia la cursul istoric, dar au venit cu o alta masura compensatorie, de a rambursa clientilor marja de curs valutar pe care bancile au incasat-o de la clienti. Chiar si pentru acest lucru guvernul polonez a cerut opinia Bancii Centrale Europene. (vezi aici detalii)

Acum, seful partidului la putere din Polonia declara la postul public de radio, citat de Reuters, ca „cei care au credite in CHF ar trebui sa-si rezolve singuri problema, in justitie”. Anterior, inainte de alegeri, el era de parere ca aceste imprumuturi trebuie convertite in zloti la cursul zilei, pe cheltuiala bancilor.

„Guvernul nu poate adopta masuri care sa afecteze puternic sectorul bancar, pentru ca toti cetatenii ar avea de suferit, inclusiv cei cu credite in CHF. Niciun guvern nu ar putea face asta, in nicio situatie”, a adaugat el.

Dupa cum se stie deja, si la noi problema creditelor in CHF va fi transata in instantele de judecata, prin aplicarea principiului impreviziunii din Codul Civil, conform legii privind darea in plata, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ilegala legea conversiei in lei, la cursul istoric, a creditelor in CHF. (vezi aici detalii)

Taguri: curs BNR  Easy Credit  BT Pay  

Comentarii

Cosmin
Clemență băncilor = genocidul clientilor in CHF
Din pacate Romania la fel ca si Polonia se afla intr-o criză accentuată de lideri...... oameni fara caracter aflați la conducerea institutiilor publice. Nu înteleg de ce Isărescu nu se implica mai activ in gasirea de solutii si negocierea reala a contractelor de catre banci cu clientii. La ora actuala problema CHF nici nu trebuia să mai existe. Nu este suficient numai să constați si sa atragi atentia, trebuie ca BNR sa se implice mai activ în rezolvarea acestei situații. Sa nu uitam ca si eu au o parte divina ca nu s-au luat masuri la timp de combatere a acestor credite toxice, motiv pentru care ar trebui să solicite băncilor o perioada de timp in care sa se renegocieze aceste contracte cu clientii. BNR nu trebuie doar sa priveasca doar stabilitatea financiara a băncilor, ar trebui să privească mai cu atentie si drepturile consumatorilor. Asadar invit BNR sa privească in perioada urmatoare ce negocierea exista intre clienti si banci, iar acolo unde banca nu vine cu o oferta reala de a se suporta de ambele parti aceasta depreciere să intervină. Pana la urma BNR ar trebui sa fie echilibrat in relatia client-banca, nu doar sa sustina interesele băncilor. Atitudinea aceasta de sfidare a clienților si de apărare a băncilor nu e productivă, avem nevoie de un sistem bancar puternic, dar hai să privim si rata de profitabilitate a băncilor față de ce se intampla in Europa .... si atunci poate se gasesc si solutii mai rezonabile față clientii care au luat aceste credite păcătoasă. Asadar dl. Isărescu ne bazăm pe înțelepciunea, curajul si experienta pe care o aveti pentru a transa odata pentru totdeauna aceasta problema. Aviz Băncii Romanesti - cat mai puteti fi atat de indiferenta fata de clienti.... nu aveti loc de mila.... Pana si la diferenta cursului încasări profituri grase. Dl. Isărescu, daca exista un pic de clemență a băncilor față de clienti primul lucru trebuia sa încaseze ratele la cursul BNR, leu-CHF. Ce sa mai vorbim de negocieri...TRIST, asta nu e banking, este jungla bancară.. ..

bancherashul
dar si poate
Dar clienti in CHF cand au vazut ca CHF se face mare de ce nu au facut de atunci conversie cand un CHF= 2,5 lei? pai iti spun eu d c pt ca inca era avantajos chiar daca se facea si 3 lei un franc eh cum e acum cu aroganta bancilor? Voi debitori ce ati facut? ati asteptat sa scada cursu in loc sa va refinantati in euro desi nu stiu cine va mai dadea voua grad de indatorare 80% si peste 1000 mp de cocioaba la garantie. Poate daca nu erati la fel de lacomi ca bancile, poate era alta treaba.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii