Legea conversiei creditelor in CHF, in direct de la Curtea Constitutionala: legea a fost declarata ilegala si nu se va aplica
Autor: Bancherul.ro
2017-02-07 10:22
Update 17:27
Curtea Constitutionala a publicat comunicatul privind declararea ilegala a legii conversiei in lei a creditelor in CHF la cursul istoric, din data acordarii.
In comunicat se reitereaza declaratiile de mai jos ale presedintelui Curtii, Valer Dorneanu, potrivit caruia legea incalca principiul bicameralismului, fiind schimbata radical la Camera Deputatilor, fata de prima forma a Senatului, in care se stipula conversia la cursul zilei.
In plus, se arata ca "aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, și privesc lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit și realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei."
In comunicat se mai spune ca legea a fost respinsa si pentru faptul ca obliga bancile sa efectueze conversia, fara sa ofere instantelor de judecata posibilitatea de a constata principiul impreviziunii, ca in cazul legii privind darea in plata.
"De asemenea, Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituționalitate reglementează o impreviziune aplicabilă ope legis, prevăzând expres obligaţia creditorilor contractelor de credit acordate în franci elveţieni de a efectua conversia în lei a soldului creditului exprimat în franci elveţieni la „cursul de schimb al Băncii Naţionale a României valabil la data încheierii contractului/convenției de credit în franci elvețieni”. (vezi aici comunicatul CCR)
Update 14:09
Curtea Constitutionala a stabilit ca este ilegala (neconstitutionala) legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii creditelor, intrucat nu respecta principiul bicameralismului si este in dezacord cu directivele europene, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.
Este vorba de faptul ca legea a fost modificata radical de catre Camera Deputatilor, fata de prima forma adoptata de catre Senat, incalcand astfel principiul bicameralismului, dar si directivele europene, potrivit carora conversia creditelor in valuta trebuie facuta la cursul zilei, din data conversiei, conform principiului neretroactivitatii legilor.
In forma adoptata de prima camera, Senatul, in iunie 2014, legea stabilea ca efectuarea conversiei creditelor in valuta se poate face la cursul zilei, nu la cel istoric, cum a decis ulterior Camera Deputatilor, in legea votata doi ani mai tarziu, in octombrie 2016.
Ceea ce inseamna ca legea nu se va aplica, insa clientii bancilor cu credite in CHF vor putea apela la legea darii in plata pentru a-si renegocia creditele, in vederea scaderii ratelor, conform principiului impreviziunii din Codul Civil, a precizat Dorneanu.
"Conversia se face la data conversiei, nu la data incheierii contractului. Deci Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a legii si a stabilit ca legea este neconstitutionala, pentru incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa inceputa la Senat pana la adoptarea de catre Camera Deputatilor exista diferente substantiale", a declarat Dorneanu.
"Senatul a adoptat legea in forma redactata de initiatori, iar la Camera Deputatilor au fost modificate practic aproape toate prevederile acesteia. Potrivit practicii noastre constante, atunci cand se schimba substantial toate solutiile din lege se considera ca s-a incalcat principiul bicameralismului", a adaugat Dorneanu.
"Faptul ca a doua camera este decizionala nu inseamna ca poate sa adopte legea intr-un mod mult mai diferit, trebuie sa tina cont de expresia textelor adoptate de Senat", a mai mai spus Dorneanu.
"De asemenea, s-a considerat ca forma adoptata de Camera Deputatilor privind conversia la data acordarii creditelor este gresita si nu corespunde nici unor directive europene", a explicat presedintele CCR.
"Aici magistratii urmeaza sa aplice si principiul impreviziunii, pe care l-am dezvoltat in celelalte decizii ale Curtii", a spus Dorneanu.
Intrebat ce vor face cei care vor sa efectueze conversia in lei a creditelor in CHF, Dorneanu a spus ca din moment ce legea conversiei a fost respinsa, se aplica legislatia veche: "Se aplica legislatia in vigoare, cu exceptia celei de fata (respinsa de CCR)".
Bancherul.ro l-a intrebat pe presedintele CCR cum se explica faptul ca anterior el declarase ca legea conversiei trebuie pusa in concordanta cu legea darii in plata.
Dorneanu a raspuns: "Nu o punem noi, o vor pune instantele. Nu vreau a intru acum in discutii tehnice, veti primi un comunicat de presa si decizia, in care o sa vedeti tot ce trebuie in legatura cu reconversia (renegocierea creditelor), astfel cum am tratat-o noi in celelalte decizii si in ce masura isi are locul si aplicabilitatea si aici".
Intrebat, de Bancherul.ro, daca motivul principal al respingerii legii de conversie este acela ca nu se poate aplica retroactiv, Dorneanu a raspuns:
"Principalul motiv este incalcarea principiului bicameralismului, ca motiv extrinsec determinant. Numai acesta ne-ar fi indreptatit sa declaram legea in intregime neconstitutionala. Si am mai luat un text, cel cu reconversia."
Curtea Constitutionala dezbate legea conversiei creditelor in CHF
Judecatorii de la Curtea Constitutionala dezbat, la aceasta ora, legea privind conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii creditelor.
Bancherul.ro va relata de la fata locului decizia luata de judecatori, declaratiile acestora si va analiza in detaliu aceasta lege.
Este de asteptat ca decizia de astazi in privinta conversiei sa fie asemanatoare cu cea luata in cazul legii darii in plata, si anume renegocierea creditelor, conform principiului impreviziunii. (vezi aici detalii)
De altfel, chiar avocatii bancilor au sustinut, in cadrul unui proces cu Piperea, initiatorul legii, ca solutia in cazul creditelor in CHF trebuie sa fie impreviziunea, nu conversia la cursul istoric, in conditiile in care impreviziunea nu se poate aplica si retroactiv, dupa cum a stabilit Curtea Constitutionala, adadar clientii bancilor nu pot fi despagubiti pentru ce au platit in plus pana acum, putand beneficia de reducerea ratelor doar de acum inainte. (vezi aici detalii)
Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa ia o decizie privind legea darii in plata inca din 23 noiembrie 2016, insa a amanat-o de doua ori, ultima data in 18 ianuarie, intrucat, dupa cum a explicat presedintele Valer Dorneanu, este nevoie de o aprofundare a cauzei, astfel incat aceasta sa fie in consonanta cu darea in plata.
Prima amanare a fost motivata de necesitatea de a se publica mai intai motivarea la legea darii in plata.
„A fost nevoie de o amanare pentru a aprofunda solutia pe care o dam si de a o corela cu solutia data in celalalt caz cu bancile (legea privind darea in plata n.r.), unde urmeaza sa publicam si motivarea. Vrem ca in privinta unor puncte foarte delicate, cum ar fi retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate”, a declarat Dorneanu.
"Asteptam motivarea la legea privind darea in plata, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi. Intr-un fel am decis cu privire la retroactivitate (la legea darii in plata), si am spus ca acolo problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii, si intr-un fel se vorbea acolo de retroactivitate, iar dincoace (la legea conversiei) retroactivitatea pare ar fi exclusiv de aceasta lege, dar trebuie sa vedem cum corelam cele doua motivari din punct de vedere legal. Deci sa nu spunem acolo de retroactivitate intr-un fel si aici intr-un alt fel. Si nu e singura problema pentru care am amanat aceasta decizie”, a explicat seful Curtii Constitutionale.
Din declaratiile presedintelui Curtii Constitutionale se intelege, asadar, ca solutia privind legea conversiei creditelor in CHF va fi asemanatoare cu cea data in cazul legii privind darea in plata.
Singura problema ramane asadar motivarea pe care o va gasi Curtea Constitutionala pentru aplicarea retroactiva a legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric.
Legea conversiei creditelor in CHF a fost contestata la Curtea Constitutionala de catre Guvernul Ciolos, care s-a plans ca legea s-ar aplica retroactiv, incalcand astfel regulile legislatiei nationale si directivelor europene.
Aceeasi critica a fost adusa de banci si legii darii in plata, respinsa insa de judecatori, care considera ca legea nu este retroactiva intrucat nu are efecte asupra derularii creditelor pana acum, ci doar pentru viitor, odata ce acestea vor fi renegociate sau date in plata, conform deciziilor instantelor de judecata. (vezi aici explicatiile Curtii la darea in plata)
In privinta legii conversiei, insa, situatia este diferita, intrucat legea prevede conversia creditelor la cursul din data acordarii, majoritatea in anii 2007-2008, ceea ce ar insemna, evident, o aplicare retroactiva, astfel ca o decizie a Curtii de validare a legii, respectiv de acceptare a caracterului retroactiv, ar fi in contradictie cu cea data in cazul legii darii in plata.
In schimb, Curtea Constitutionala ar putea aplica si la legea conversiei, cum a facut la legea darii in plata, acelasi principiu, al impreviziunii din Codul Civil, pentru a permite aplicarea legii si in cazul contractelor in curs de derulare.
Cele mai multe credite in CHF s-au acordat in perioda 2007-2008, in plina euforie economica la noi, desi criza financiara incepuse deja in Statele Unite, cand cursul CHF/RON era in jur de doi lei, ca sa ajunga dupa criza izbucnita in Romania la sfarsitul lui 2008 la peste patru lei pentru un franc.
Cresterea substantiala a cursului valutar a determinat dublarea ratelor la creditele in CHF si a starnit proteste din partea clientilor bancilor, in conditiile in care acestea nu au fost dispuse sa imparta cu ei povara cursului valutar.
Unele banci nu au dorit sa-si diminueze profiturile, cum este cazul Raiffeisen Bank, in timp ce altele, cum sunt bancile grecesti, nu au fost dispuse sa sufere pierderi mai mari decat cele pe care le aveau deja prin acceptarea unui curs de schimb mai mic pentru ratele la credite, in ciuda recomandarilor BNR in acest sens.
Consecinta a fost aparitia unei astfel de legi populiste, adoptata de Parlament inaintea alegerilor, al carei scop anuntat de initiatori a fost sa pedepseasca bancile, prin conversia creditelor la cursul istoric, nu sa gaseasca o solutie de echilibru, care sa nu afecteze prea mult nici bancile, dar nici pe consumatori. O varianta de conversie la un curs mediu dintre cel istoric si cel din prezent a fost abandonata, in euforia populista dinaintea alegerilor.
Si legea privind darea in plata a fost adoptata de Parlament tot ca o rafuiala la adresa sistemului bancar, insa Curtea Constitutionala a facut in cele din urma dreptate, gasind o solutie de echilibru, prin trimiterea cazurilor in instante, unde trebuie dovedit principiul impreviziunii, adica existenta situatiei exceptionale care l-a determinat pe detinatorul unui credit sa nu-si mai achite ratele.
O astfel de situatie ar putea fi tocmai cresterea aberanta a cursului CHF/RON, dupa cum a explicat un judecator al Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.
Ramane de vazut daca judecatorii Curtii Constitutionale vor considera ca si in cazul legii privind conversia creditelor in franci la cursul istoric se poate aplica acelasi principiu.
Iata prevederile legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric:
Lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori
ART. I
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.389 din 11 iunie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La Capitolul IV, dupa Sectiunea a 2-a se introduce o noua sectiune, Sectiunea 2 (1), care cuprinde art. 49 (1) si 49 (2), cu urmatorul cuprins:
SECTIUNEA 2 (1)
Informatii si drepturi ce trebuie incluse in contractele de credit in moneda straina
Art. 49 (1):
(1) Pentru creditele acordate in franci elvetieni, creditorii sunt obligati sa efectueze conversia in LEI a soldului creditului exprimat in franci elvetieni.
Neindeplinirea acestei obligati se sanctioneaza cu amenda contraventionala conform Art.86, alin (2) si cu sanctiuni contraventionale complementare conform Art.88 alin. (1) lit. (c) si Art.89, alin (1), lit. b).
(2) Conversia se va realiza prin act aditional acceptat de consumator. Este interzisa introducerea in actele aditionale de conversie a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept.
(3) In cazul in care imprumutatul a contractat un imprumut pentru achizitionarea unui imobil, teren, constructie, reabilitare, consolidare, extindere, in actul aditional incheiat cu ocazia conversiei, creditul va fi incadrat corespunzator ca si “imobiliar”, “ipotecar”, indiferent cum a fost denumit/vandut/raportat initial produsul bancar in franci elvetieni.
(4) Dispozitiile aliniatelor (1)-(3) se aplica si in cazul in care contractele de credit au fost externalizate de catre institutia de credit sau de catre institutia financiara nebancara.
Art. 49 (2)
(1) Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului/conventiei de credit in franci elvetieni.
(2) Institutia de credit sau institutia de credit nebancara comunica in termen de 30 de zile actul aditional si noul plan de rambursare intocmit pentru numarul de luni ramase din perioada de rambursare, care vor fi inmanate imprumutatului cel mai tarziu la urmatoarea scadenta.
(3) Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit, la cursul de schimb de la data incheierii contractului.
Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei-credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.
2. La Capitolul V, Sectiunea a 3-a – "Rambursarea anticipata", dupa aliniatul (2) al articolului 66 se introduc doua noi aliniate, alin. (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
(3) Consumatorul are dreptul sa ramburseze anticipat creditul in moneda prevazuta la art. 49 (1) alin. (1).
(4) Institutia de credit va efectua, la momentul solicitarii conversiei creditelor, fara costuri si comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plati, atat in moneda contractului, cat si in moneda de conversie.
Art II – (1) Prin exceptie de la art.2, lit j) si art.95, prevederile art. 49 (1), 49 (2) si ale art.66 alin (3) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile ulterioare, astfel cum a fost completataprin prezenta lege, se aplica si contractelor de credit in franci elvetieni privind vanzarea, respectiv cumpararea unor bunuri imobile, contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unor bunuri imobile, contractelor de credit ce implica un drept legat de un bun imobil aflate in curs de derulare.
(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale convenite cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, fara a implica costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorilor.
(3) Dispozitiile prezentei legi se aplica si contractelor de credit care au fost externalizate/vandute/cesionate precum si in cazul contractelor incheiate cu consumatori care au fost supusi executarii silite, indiferent de titularul creantei, de stadiul ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului, caz in care consumatorul se poate adresa instantei in vederea recalcularii debitului conform art. 49 (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi. Sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni (in lei sau euro, conform ofertei bancii) pana la data incheierii noului act aditional pentru conversia efectuata se calculeaza conform contractului de credit si ultimului plan de rambursare emis in franci elvetieni si se achita creditorului in transa unica la data semnarii actului aditional de conversie sau la cererea imprumutatului se vor adauga la ultimul sold al creditului exprimat in franci elvetieni dupa care se va efectua conversia in lei.
ART. III
De prevederile prezentei legi beneficiaza persoanele fizice care au calitatea de “consumator” in intelesul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. IV
Prezenta lege intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.
(stire in curs de actualizare)
Comentarii
COSMINFELICITARI BNR SI BANCILOR - ATI DISTRUS 55.000 DE ROMANI
SA TRAITI BINE ....... NU AVEM CUIVINTE, NE VEDEM DISEARA ... E TIMPUL SA IESIM IN STRADA SA NE OBTINEM DREPTATEA HOTILOR. SUNTETI CU TOTII HOTI!
radu
legea conversiei
prin decizia din 7-2-2017 CCR a legalizat slavagismul bancar in Romania ,,am avut alta parere de CCR dar dupa aceasta zi am o dezamagire totala fata de romania daca si CCR a ajuns sa sustina public hotia furtul si minciuna
cosmin
RUSINE CCR - V-ATI MANJIT PE MAINI CU SANGE ......
Curtea Constitutionala din Croatia a decis zilele trecute sa ia apararea clientilor cu credite in franci elvetieni (CHF) care ar putea beneficia de o lege adoptata anul trecut privind conversia acestora in euro la cursul istoric, din data acordarii, o lege asemanatoare fiind adoptata in acest an si in Romania, fiind, de asemenea, contestata la Curtea Constitutionala. Astfel, Curtea Constitutionala din Croatia a impus Curtii Supreme din aceasta tara sa rejudece cazul creditelor in CHF, dupa ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobanda si la cursul de schimb. Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobanzile variabile practicate de bancile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, intrucat bancile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobanda variabila si implicatiile economice ale variatiei dobanzii.
georgescu
PSD - BNR - CCR = PCR
Multumesc CCR – ai reusit sa ma convingi ca trebuie sa plec din tara asta. Aici e loc doar de hoti, omul cinstit e tepuit pe toate partile. Pa Romania ….. sa traiti fericiti…
DOAMNE CAT MAI PTEM RABDA
Drepturile constitutionale ale cetatenilor sterse chiar de Curte
Ati inmormantat drepturile cetatenilor ............ oooooo nebunie ............. sa ne punem streangul cu totii sau sa va omoram pe voi ............ ati intins orice limita .......... ne-ati furat dreptul la viata, la un trai normal, suntem sugile secolului bancar.............. probabil vor mai fi morti, dar s-ar putea sa se schimbe taberele.....
RAZBOI CU BANCILE
BOICOTAREA BANCILOR - CHF
Raiffeisen,, Banca Româneasca, OTP Bank, Bancpost, Piraeus Bank - au acordat credite in CHF Ne-ati inselat la acordare noi va spunem cinstit ca o sa va boicotam pana plecati din tara ...... Incepand de azi o sa ne anuntam familiile, prietenii, clientii, etc.... Acestea sunt bancile care au acordat credite in CHF si nu le pasa de clienti - numai lucrati cu ele. Va rugam sa va retrageti depozitele si sa numai luati credite, in semn de solidaritate fata de clientii napastuiti, pana nu accepta conversia la cursul acordarii. De asemenea va imploram sa luati credite de la CEC ca doar e singura banca romaneasca care a mai ramas.
Alex
Valer Dorneanu - Declaratia din noiembrie e total diferita
“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro. Ce sa intelegem --- e clar ca a fost pusa presiune pe ei de BNR si banci - e clar ca doar DNA-ul poate face lumina. pai bine domnule judecator, de ce ti-ai schimbat parerea. Ar trebui sa fie verificate toate persoanele si intalnirile pe care le-au avut judecatorii din noiembrie pana in prezent pentru a vedea cine ia santajat in asa mare masura de si-au schimbat parerea radical. Cineva trebuie s aplateasca pentru asemenea decizie. Cerem demisia presedintelui Curitii si a Guvernatorului BNR.
ahmet
gata cu smiorcaiala
Smiorcaitorilor cand ati luat credit ce smecheri v-ati mai simtit acum cand vine plata s-o gatat smecheria? Cand nu v-ati incadrat nici la jumate din suma dorita in lei sau euro nu v-ati intrebat cum dracu de va incadrati la franci nu o fost un semnal de alarma pt voi? La protest cu voi ca si asa analfabeti si pensionarii adusi de PSD is putini.
irina
FARA DREPTURI
Curtea a decis - cetatenii, consumatorii nu au drepturi constitutionale...... exista doar o singura explicatie, aceea ca BNR-ul si-a atins scopul.Felicitari!!!! Bancile pot sa vanda orice, in orice conditii, prin inselaciune, fals, publicitate ascunsa, ..... pentru ca CCR va apara. Sunteti divini d-lor judecatori. O RUSINE aceasta decizie....., o pata urata si o palma data Constitutiei si drepturilor cetatenilor romani. Sa fiti la fel de fericiti precum cei care au credite in CHF. AHMET esti erou fra.... , dar dupa exprimare tu esti in fata Cotroceniului, iar noi in Piata. Daca esti, esti . n-ai ce face..., eroi ca tine sunt pe toate gardurile......
ahmet
virinuca
Irinuco nu mai sta in Piata ca ti se convertesc drepturile in cap si ramai numa cu dreptu sa taci. Daca nu ai credit in CHF esti erou atunci te astept sa iti dau un autograf da sa nu vii cu mana goala intra pana la banca si ia niste napolitane ca vad ca dupa capu tau la banca gasesti de toate pe rafturi, pacat ca nu si inteligenta ti-ar prinde bine cateva vagoane.
trist
trist
Inca o palma data romanilor.
vlad
Adevarul nu invinge niciodata in Romania
Interesant cum functioneaza sistemul legislativ in Romania. O lege in favoarea infractorilor (OUG 13/2017) este data si produce efecte peste noapte, pe cand o lege de protectie a consumatorilor (legea conversiei), este ingropata definitiv de inalta instanta dupa ani intregi de dezbateri si tergiversari. Ghinionul consumatorilor intr-un stat slab si corupt!
irina
multi ....
ahmet ori esi tanari ori esti ..... treaba cu eroul nu ai priceput-o ... iar de inteligenta nici nu e cazul sa vorbim .. comentariile tale iti dovedesc nivelul IQ-ului ...
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii