BANCI | Interviu

Mugur Isarescu raspunde la acuzatiile ministrului Finantelor ca 70% dintre banci nu au platit impozit pe profit: nu au platit pentru ca nu au vrut, ci pentru ca au avut pierderi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-04 16:42

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca afirmatii precum cele ale ministrului Finantelor, Ionut Misa, ca 70% dintre banci nu au platit in ultimii cinci ani impozit pe profit, trebuie facute cu atentie, pentru a nu se intelege ca bancile nu au platit impozit pentru ca nu au vrut. Bancile nu au platit impozit pe profit pentru ca nu au avut profit, ci pierderi.

Pe de alta parte, Isarescu a admis ca este posibil ca unele banci sa fi facut evaziune fiscala, raportand pierderi false, precum transferuri de credite neperformante catre firme off-shore, fapte pe care autoritatile fiscale responsabile (ANAF) trebuie sa le verifice, in unele cazuri la sesizarea BNR.

Mugur Isarescu: "Un credit neperformant este o treaba care se determina extrem de greu la nivelul fiecarei banci. Cine credeti ca ar vrea sa nu raporteze profit? Pentru ca daca nu raportezi profit, nu platesti dividende si te iau de urechi proprietarii bancii. Credeti ca e asa o bucurie pentru un presedinte de banca sa faca operatiuni pentru a nu raporta profit?! Nu mai ia bonusuri, nu mai este platit cum trebuie! Apoi, daca impozitul pe profit in Romania este 16% iar in strainatate este mai mare - dau la o parte paradisurile fiscale – care ar fi avantajul sa raportezi profitul in strainatate? Sa te impoziteze dincolo mai mult? Intr-adevar, daca operatiunile sunt facute prin vehicule financiare care s-au dezvoltat in ultima vreme, prin paradisuri fiscale, care inca exista, acolo trebuie ochii cat cepele, cum se spune, si in acest sens lucram cu Ministerul de Finante pentru ca o asemenea operatiune sa nu se intample. Dar in acest sens."

BNR nu are in atributii supravegherea fiscala a bancilor, ci este responsabila de soliditatea lor, si anume ca acestea sa detina suficient capital si lichiditati pentru a plati banii deponentilor, precizeaza Isarescu.

Ionut Misa, ministrul Finantelor, a declarat ca "la 31 decembrie 2016, din 46 de bănci, 31 erau pe pierdere. Această pierdere totaliza 9,8 miliarde lei. Sunt 15 bănci care au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, aici fiind incluse şi cele care au plătit un singur an. Totalul impozitului plătit de aceste bănci în cei cinci ani este de 1,7 miliarde lei. Dezechilibrul este deja evident. Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa numite de optimizare fiscală”. (vezi aici detalii)

Ministrul Finantelor a sugerat astfel ca 70% dintre banci nu au platit impozit pe profit deoarece au recurs la optimizari fiscale, adica evaziune fiscala.

Mugur Isarescu:

“Cred ca domnul ministru a dat un mesaj corect, in sensul ca a facut o constatare, pe care nu trebuie sa o cautam, nu ne trebuie liste, bilanturile anuale ale bancilor sunt publice. Deci nu cred ca cineva trebuie sa solicite sau sa faca liste. Constatarea ca in ultimii ani foarte multe banci nu au facut profit este una corecta: nu au facut profit! Si asta este o constatare pe care am facut-o si noi si am spus-o in repetate randuri.

Faptul ca nu au platit impozit este o formulare pe care trebuie sa o facem cu atentie, pentru ca la nivelul publicului larg, daca se repeta ca bancile nu a platit impozit pe profit, se intelege altceva, si anume ca nu au vrut sa plateasca impozit. Dar ele nu au facut profit, si neavand profit, nu au facut impozit.

Dar bancile platesc impozite serioase: pe salarii, contributii sociale etc. Nu aceasta este chestiunea, ci cea cu profitul: de ce nu au facut profit? Aici intr-adevar, autoritatile trebuie sa le cerceteze si Banca Nationala sprijina cu metodele pe care le are eforturile ca contabilitatea si bazele fiscale din contabilitatea bancilor sa fie corecte. Asa cum am mai spus in repetate randuri, este in obligatia noastra legala ca daca in timpul supravegherii constatam ca ceva nu este in regula, sa raportam organelor in drept, nu numai Ministerului de Finante. Si asa facem de fiecare data. Insa BNR nu are niciun fel de mandat, atributie sa faca control fiscal. Una e sa mergi constatarea ca o institutie nu are profit si nu plateste impozit pe profit si alta sa te uiti in contabilitate si sa constati ca nu a facut profit pentru ca unele operatiuni au fost la marginea legii sau in afara legii. Deci in masura in care asemenea constatari se vor face si se vor dovedi, binenteles ca Ministerul de Finante trebuie sa actioneze ca atare si noi vom da tot sprijinul necesar.

Mai trebuie sa fac o precizare, sa nu existe neintelegeri. A face profit intr-o banca nu este o chestiune usoara, si ar fi bine ca societatea sa inteleaga ca activitatea bancara, e o activitatea complicate. Trebuie sa dai si dobanzi celor care fac depozite, sa acoperi si creditele care devin neperformante, sa-ti acoperi si cheltuielile de functionare, sa ai si lichiditate, pentru ca lumea sa-si poata retrage banii atunci cand doreste si se duce la ghiseul bancii. Business-ul bancar este un business foarte complicat. Nu as vrea catusi de putin sa se transmita ideea ca daca o banca nu face profit, este ceva anormal. Foarte probabil sa nu faca profit, sau sa faca profit mic. Nu a facut in perioada de criza, dar au facut anterior. Si cand au facut aterior, au platit impozit pe profit vartos.

De asemenea, ceea ce nu as mai vrea, pentru ca devine periculos, sa nu se faca confuzia intre o pierde anuala si capitalul unei banci. Toate bancile din Romania au capital pozitiv si dincolo de limitele legii, de 8%. Vanzarea de credite neperformante, uneori care ridica semne de intrebare, si asta trebuie sa o verifice fiscul, de multe ori se face ca sa lichideze active care nu sunt aducatoare de venit si pentru a-si imbunatati baza de capital.

In concluzie, ca sa spun o fraza pe care sa o retineti: sprijinim Ministerul de Finante, pe caile pe care le avem la dispozitie, prin actul de supraveghere, iar daca din actul de supraveghere rezulta date care arata ca unele operatiuni s-au facut in afara sau la limita legii suntem primii care informam, asiguram opinia publica de acest lucru, inclusiv Ministerul de Finante, cu care avem o conlucrare permanenta, dar ne focalizam pe treburile noastre. Supravegherea bancara nu este supravegherea reglementarilor fiscale, este supravegherea soliditatii bancii, aceasta este preocuparea noastra. E foarte important. Noi ocupam ca cele 10 milioane de persoane care au bani in banci sa nu piarda un leu. Asta e treaba usoara?! Bancile sa fie solide, sa-si asigure baza de capital, chiar daca au credite neperfomante, acesta este scopul bancii centrale. Daca in atingerea acestui scop observam si deviatii fiscale, atunci actionam."

Intrebat cum se explica faptul ca bancile au recurs la optimizari fiscale, Mugur Isarescu a raspuns:

“Controlul fiscal trebuie sa spuna despre ce este vorba. Sunt lucruri pe care nu avem de unde sa le stim. Repet, contabilitatea unei banci nu este o chestiune simpla. Este complicata, iar cei care fac controale legate de aspectele fiscale sunt specialisti, care la randul lor trebuie sa faca doua eforturi: sa explice cum e cu optimizarea si care sunt prevederile legale care nu au fost respectate.”

Intrebat, de Bancherul.ro, daca este corecta afirmatia ministrului Finantelor ca 70% dintre banci nu au platit impozit pe profit intrucat au recurs la evaziune fiscala, Mugur Isarescu a raspuns:

“70% nu au facut profit, nu ca nu au vrut sa plateasca. Nu au facut profit in ultimii ani. In alti ani au facut. Dar cele care au facut profit, si sunt bancile mari, au facut profit serios. Vreau ca din toate explicatiile pe care le da Banca Nationala sa nu se inteleaga ca nu lucram cu Ministerul de Finante pentru ca aceste lucruri sa fie clarificate. Nu sunt insa lucruri care se pot clarifica intr-o discutie, din picioare. E nevoie de date, o analiza foarte atenta si probe, pentru ca sunt legate de bilanturile bancilor. Orice eroare aici ajunge in instanta. Deci nu discutam pareri. Sprijinim Ministerul de Finante in actiunea pe care dansii o fac sa vada daca o operatiune, precum creditele neperformante, sunt corect evaluate in bilantul bancilor, daca s-au facut in conditiile legii etc.”

Bancherul.ro: Dar din evaluarea BNR, rezulta ca exista posibilitatea ca 70% dintre banci sa faca evaziune fiscala?

Mugur Isarescu: "Nu am inteles ca domnul ministru a spus asta. A spus ca a sarit in ochi, si e normal sa sara in ochi, faptul ca de 5 ani sa nu faci profit...e posibil, o treaba grea. Atentie! Avem 300.000 de firme in Romania care nu fac profit si au capital negativ. Bancile chiar daca nu au facut profit, au facut impozite si au capital nu doar pozitiv, ci peste 8%. Deci sa punem lucrurile in realitatea lor. Nu inseamna neaparat evaziune. Pot sa fie niste evaluari. Cand vom face o conferinta, impreuna cu cei de la Ministerul Finantelor, sa explicam...De exemplu, standardele de contabilitate internationale din sistemul bancar la care Romania a aderat. Sistemul bancar romanesc acum poate sa fie evaluat de catre oricine din lume, pentru ca e facut dupa standardele internationale, ceea ce e foarte important. Sa ai incredere sa pui mana pe un document si sa spui ca acesta este bilantul bancii x din Romania, standardizat international. Vecinii nostri, pe care i-am ajutat, nu pot sa se duca cu un bilant de banca pe plan international sa spuna asta. Un bilant nestandardizat international nici nu poti sa-l citesti. Acolo este de exemplu un capitol denumit evaluarea profesionala. Asta inseamna ca te uiti la debitorul tau la cum a performat, la ce sanse mai are sa-i dea banii inapoi. Numai pe un singur caz, un singur debitor. Iar cel care spune ca ai vandut cu un pret subevaluat creditul, trebuie sa intre adanc in contabilitatea bancii si sa vada despre ce este vorba acolo. Deci nu-mi cereti mie sa va raspund dumneavoastra acum in ce masura o evaluare de bilant bancar este corecta sau nu, pentru ca nu aceasta este treaba noastra din punct de vedere fiscal, ci a Ministerului Finantelor si sunt sigur ca ei vor analiza cum trebuie bilantul acesta."

Bancherul.ro: In concluzie, putem spune ca 70% nu au platit impozit pe profit din diverse motive, nu pentru ca au facut evaziune fiscala...

Mugur Isarescu: Pentru ca nu au facut profit...

Bancherul.ro: Ati spus ca BNR sesizeaza autoritatile cu privire la ilegalitatile bancilor. Ne puteti explica care au fost acestea?

Mugur Isarescu: “De-a lungul timpului, multe. Am sesizat si organele de justitie pentru unele, sunt diverse. Dar ochiul nostru este la soliditatea bancii respective, astfel incat in orice moment banca respectiva care si-a plasat o parte din disponibilitatile deponentilor in diverse credite, sa aiba acel balans pentru ca la o adica sa poata da banii inapoi. Aceea e grija noastra. Pentru ca de fiecare data, si o spun cu amaraciune, in toate dezbaterile in care apar oameni care nu ca nu sesizeaza activitatea bancara, dar nici nu se pregatesc, sa vina cu acuze superficiale ca bancile fac si dreg. Noi nu le aparam, ci le protejam. Protejam cele 10 milioane de conturi ale celor 10 milioane de romani care tin bani in banci. Pai asta e chestie de glumit cu ea?”

(stire in curs de actualizare)

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite neperformante  Ministerul Finantelor  

Comentarii

cosming
mda
Acuzațiile erau că băncile fac evaziune fiscală nu că nu plătesc impozit pe profit. Evident că atunci când faci "optimizare fiscala" nu plătești impozit pe profit. Ce legătură are una cu alta? Isărescu încearcă să abată atenția de la.adevarata problema. Nu e vorba de impozitare ci de evitarea ei!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii