BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Presiunile inflationiste s-au mai redus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-08 14:41

Majorarea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale la 9,75%, mai putin decat se asteptau analistii straini si mai mult decat asteptau analistii romani, este un semnal ca presiunile inflationiste persista pe termen scurt, dar s-au mai redus in intensitate.

De asemenenea, este si o mãsurã efectivã pentru readucerea inflatiei pe o pantã descrescãtoare, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"Nu am transmis ideea cã nu avem presiuni mari, pentru cã ele existã în continuare, dar trebuie un dozaj, care sã arate cã amploarea acestora s-a diminuat", a explicat Isãrescu.

Isãrescu a calificat mãsura de majorare a dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual drept "un dozaj adecvat pentru momentul actual, legat de restabilirea echilibrelor si de stabilitatea financiarã, cu componentele sale, printre care reducerea inflatiei".

El a explicat cã, în rol de semnal, majorarea la 9,75% a dobânzii de politicã monetarã indicã în continuare existenta unor presiuni mari asupra inflatiei, dar care s-au mai diminuat raportat la lunile anterioare.

"Presiunile pe cerere sunt în continuare de crestere, nu se vãd semne cã cererea ar urma sã se tempereze", a mentionat guvernatorul.

"Existã o asa foame de credit în aceastã tarã încât ar trebui sã ne ducem cu dobânzile cine stie unde. Din acest motiv, înãsprim politica monetarã si ne gândim la economisirea în lei", a adãugat el.

Guvernatorul a argumentat cã, dacã se pune întrebarea ce rost are o majorare cu doar 0,25%, "aceeasi întrebare ar trebui sã se punã îi în cazul celor 18 mãsuri ale Fed, care a urcat în repetate rânduri dobânda de referintã cu câte 0,25 puncte procentuale".

Înainte de anuntarea deciziei de politicã monetarã de marti a BNR, cei mai multi analisti financiar-bancari de pe piata româneascã mizau pe mentinerea dobânzii cheie la 9,5%, în timp ce jucãtorii strãini asteptau o majorare mai mare, cu cel putin jumãtate de punct procentual.

Totusi, pentru ca mãsurile bãncii centrale sã fie eficiente, Consiliul de administratie al BNR mentine propunerea - prezentatã în noiembrie 2007 - unui mix de politici economice, care include contrinuarea reformelor structurale, o politicã monetarã restrictivã si o politicã fiscalã mai asprã.

Mãsurile administrative au fost luate atât pentru cresterea eficientei deciziilor de politicã monetarã, dar si pentru a aduce politica monetarã aproape de tinta anuatã cu trei ani în urmã de BNR, de a actiona doar prin pârghia dobânzii cheie, a explicat guvernatorul.

"Aceste mãsuri mai au un scop, acela de a ne apropia de politica Bãncii Centrale Europene", a mai spus Isãrescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii refuză să-È™i vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii