Mugur Isarescu: Presiunile inflationiste s-au mai redus |
Autor: Bancherul.ro 2008-05-08 14:41 |
|
Majorarea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale la 9,75%, mai putin decat se asteptau analistii straini si mai mult decat asteptau analistii romani, este un semnal ca presiunile inflationiste persista pe termen scurt, dar s-au mai redus in intensitate.
De asemenenea, este si o măsură efectivă pentru readucerea inflatiei pe o pantă descrescătoare, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Nu am transmis ideea că nu avem presiuni mari, pentru că ele există în continuare, dar trebuie un dozaj, care să arate că amploarea acestora s-a diminuat", a explicat Isărescu.
Isărescu a calificat măsura de majorare a dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual drept "un dozaj adecvat pentru momentul actual, legat de restabilirea echilibrelor si de stabilitatea financiară, cu componentele sale, printre care reducerea inflatiei".
El a explicat că, în rol de semnal, majorarea la 9,75% a dobânzii de politică monetară indică în continuare existenta unor presiuni mari asupra inflatiei, dar care s-au mai diminuat raportat la lunile anterioare.
"Presiunile pe cerere sunt în continuare de crestere, nu se văd semne că cererea ar urma să se tempereze", a mentionat guvernatorul.
"Există o asa foame de credit în această tară încât ar trebui să ne ducem cu dobânzile cine stie unde. Din acest motiv, înăsprim politica monetară si ne gândim la economisirea în lei", a adăugat el.
Guvernatorul a argumentat că, dacă se pune întrebarea ce rost are o majorare cu doar 0,25%, "aceeasi întrebare ar trebui să se pună îi în cazul celor 18 măsuri ale Fed, care a urcat în repetate rânduri dobânda de referintă cu câte 0,25 puncte procentuale".
Înainte de anuntarea deciziei de politică monetară de marti a BNR, cei mai multi analisti financiar-bancari de pe piata românească mizau pe mentinerea dobânzii cheie la 9,5%, în timp ce jucătorii străini asteptau o majorare mai mare, cu cel putin jumătate de punct procentual.
Totusi, pentru ca măsurile băncii centrale să fie eficiente, Consiliul de administratie al BNR mentine propunerea - prezentată în noiembrie 2007 - unui mix de politici economice, care include contrinuarea reformelor structurale, o politică monetară restrictivă si o politică fiscală mai aspră.
Măsurile administrative au fost luate atât pentru cresterea eficientei deciziilor de politică monetară, dar si pentru a aduce politica monetară aproape de tinta anuată cu trei ani în urmă de BNR, de a actiona doar prin pârghia dobânzii cheie, a explicat guvernatorul.
"Aceste măsuri mai au un scop, acela de a ne apropia de politica Băncii Centrale Europene", a mai spus Isărescu.
|
|