BANCI | Opinie

Mugur Isarescu nu prea este de acord cu un acord cu FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-08 12:10

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat senzatia ca este mai degraba impotriva unui imprumut de la FMI sau Banca Mondiala, in cadrul conferintei de presa de vineri in care a prezentat raportul privind evolutia inflatiei.

Isarescu a adus mai multe argumente in favoarea pozitiei solide ale finantelor tarii, ce ar putea sa acopere fara probleme datoria publica, insa ramane de rezolvat problema datoriei private.

"Inca nu avem o pozitie clara cu privire la un posibil imprumut de la FMI, pentru ca mai intai trebuie sa punem un diagnostic. Suntem in discutii si trebuie sa clarificam in primul rand problema datoriei externe. Aceasta este foarte concentrata la cateva banci mari si cateva companii mari. Asadar, avem mai degraba o probema a datoriei private decat a celei publice. Iar aprecierile analistilor din ultima vreme fac referire mai mult la datoria publica a Romaniei, nu la cea privata", a spus Isarescu.

El a precizat ca datoria publica externa a Romaniei pentru anul 2009 este de 1,5 miliarde euro, ceea ce nu reprezinta deloc o problema, avand in vedere ca rezervele valutare ale Romaniei, administrate de BNR, se ridica la 26 miliarde euro.

Isarescu a mentionat faptul ca datoria privata, in jurul 20 miliarde de euro, este intr-adevar una mare si daca nu este administrata bine ar putea deveni o problema publica.

"Sumele sunt intr-adevar mari si creaza dificultati bancilor sa le rostogoleasca (refinanteze) pe termen scurt", a precizat guvernatorul.

Acesta este motivul pentru care BNR a luat serios in considerare, pentru acest an, si o posibila scadere economica, alaturi de prognoza de crestere in jurul a 2%, "usor sub estimarea din buget".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii