BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Creditarea va reintra pe teritoriu pozitiv in urmatoarele luni, fiind sustinuta integral de economisirea interna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-29 13:33

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca in urmatoarele luni volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, in prezent pe teritoriu negativ, isi va relua cresterea, intrucat imprumuturile in lei, care au ajuns sa fie sustinute aproape integral din economisirea interna, vor avansa mai mult decat scad creditele in valuta.

Volumul depozitelor este aproape de nivelul creditelor, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au ajuns in situatia de a finanta firmele si populatia exclusiv cu economii atrase local, arata o analiza realizata recent de Bancherul.ro. 

Problema este ca volumul de noi credite in lei din economiile interne nu reuseste inca sa acopere soldul imprumuturilor in valuta care scad odata cu procesul de reducere a activelor unor banci straine, precum cele grecesti.

Intrebat, in cadrul briefing-ului de presa, daca BNR a analizat ce au facut bancile cu banii eliberati din rezervele minime obligatorii BNR, Isarescu a spus: „Nu avem o evaluare foarte clara, avem insa una generala, pe care o prezint in 2 puncte:

1. se mentine surplus de lichiditatate, mai ales pe piata monetara, deci la partea de lei, si acest suprlus e chiar evident. Din acest motiv, cu toate ca ne mentinem obiectivul ca intr-un anumit interval de timp rezonabil sa mergem cu ratele rezervelor minime obligatorii spre nivelul european, care este in jur de 2%, deci mai avem drumul lung de parcurs.

Nu am renuntat catusi de putin, si comunicatul nu sugereaza catusi de putin ca am renunta la acest obiectiv. Dar atata vreme cat ai surplus cvasi-permanent de lichiditate, trebuie sa mai asteptam.

2. facem aceste evaluari, sa vedem cat din lichiditatea pusa la dispozitie in piata s-a dus spre o sporire a creditarii, se pare ca nu putin (asistam si la o intensificare a promovarilor de credite, ceea ce spune de la sine foarte mult), si cat s-a dus in alte directii, precum cumparari de titluri de stat sau repatrieri de imprumuturi.

Creditarea se face din resurse interne

Comunicatul vorbeste de o accentuare a deleveraging-ului, a intermedierii, deci avem acest fenomen.

Aproape ca ne apropiem de indicatorul 1, adica daca in urma cu 5-6 ani intre depozite interne, economisire pe plan intern si creditare era un raport de 1 la 1,4, deci creditarea era cu 40% mai ridicata, la unele banci se ajungea la 2 sau mai mult, acum e aproape de indicatorul 1, adica in foarte mare masura creditarea interna se face din resurse interne.

Intr-adevar, mai ramane si creditul neguvernamental.

Aici pe de o parte putem vorbi de o imbunatatire, o soliditate mai mare a sistemului bancar romanesc fata de socurile externe, diminuarea vulnerabilitatii, pe de alta parte avem aceasta situatie, nu doar in Romania ci si in Europa, de lancezeala, de evolutie lenta a procesului de creditare, in special creditarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), unde bancile spun ca avem alte probleme, precum problemele structurale, de incredere, de capitalizare scazuta.

Cand vom avea date mai concrete, si cred ca le vom avea in luna aprilie, se lucreaza la aceste analize, le vom prezenta publicului.

E o chestiune de luni pana vom vedea creditarea din nou in teritoriu pozitiv

Creditarea in lei parca merge in ritmul nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu este alert. Scaderea creditarii in valuta este insa ceva mai accentuata, de aceea suma lor, creditarea in lei plus cea in valuta este inca in teritoriu negativ.

Relaxarea politicii monetare are efecte asupra creditarii in lei, cu mentiunea pe care am facut-o, efectul asupra creditarii in lei trebuie sa fie de asemenea natura incat pasul de crestere a creditarii in lei sa fie mai mare decat descresterea creditarii in valuta.

La aceasta din urma mai contribuie si alti factori: ce se intampla in Europa, dezintermedierea, politica bancilor care au subsidare in Romania, fiind multinationale pot avea o privire generala si Romania sa fie o parte in strategia lor generala, deci sunt mai multi factori. Nu depinde aceasta evolutie a creditului total lei/valuta numai de dobanzi si cu atat mai putin numai de politica BNR.

Dar fara sa am o evaluare a bancii, pot sa va spun ca speranta mea personala este ca nu peste mult timp, e o chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in teritoriu pozitiv", a mai spus Isarescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii