Mugur Isarescu: Alocutiune la simpozionul dedicat aniversarii a 10 ani de la denominarea monedei nationale
Autor: Bancherul.ro
2015-07-07 21:54
Simpozion dedicat aniversării a 10 ani de la denominarea monedei naționale
Mugur Isărescu - Cuvânt de deschidere - Versiunea pregătită pentru susținere -
Distinsă audiență,
Acum 10 ani, aici, în această sală, vă adresam următoarele cuvinte: “Vă rog să-mi îngăduiți să vă urez bun venit la Banca Națională a României, gazda simpozionului ”Ziua leului nou”.”
Am rostit ades în ultimul deceniu urarea de bun venit la deschiderea a numeroase conferințe, simpozioane, seminarii etc. Motivul? Banca Națională, potrivit legii, este obligată să comunice cu publicul privind schimbările de importanță majoră: măsurile sale în domeniul politicii monetare, al reglementării și supravegherii, dar și în ceea ce privește circulația banilor, situația macroeconomică, etape complicate ale procesului de convergență.
Intrarea în circulație, la 1 iulie 2005, a leului nou a fost fără îndoială un eveniment complex de importanță majoră iar Banca Națională s-a angajat puternic în pregătirea acestui proces, nu numai din punct de vedere tehnic, dar și printr-o comunicare pro-activă.
După aprobarea legislației în anul 2004, demersul BNR de pregătire și implementare a procesului de denominare a fost susținut de către întreg sectorul bancar, de specialiștii în circulația monetară, de Guvern, Ministrul de Finanțe, Ministrul de Interne, Președenție, în general de toată administrația centrală și locală, marile lanțuri de magazine, oficiile poștale, dar și de mass media.
Specialiștii, televiziunile și ziarele au propagat corect mesajele noastre contribuind la buna derulare a procesului de denominare și la îmbunătățirea percepției și înțelegerii la nivelul publicului larg.
Acum, la o oră de bilanț putem spune: acțiunea a fost bine pregătită pe întreg teritoriul țării. Profit de acest moment aniversar să le mulțumesc călduros tuturor celor care s-au implicat activ atunci pentru buna desfășurare a denominării, dar și ulterior într-un proces îndelungat care este validat la distanță de un deceniu prin normalizarea operațiunilor cu numerar și nu numai.
Motto al leului greu a fost: „Nimeni nu pierde, nimeni nu câștigă. Totul se simplifică”
Acest moto s-a adeverit cu prisosință în practică: nimeni nu a pierdut, nimeni nu a câștigat în particular. Dar simplificarea operațiunilor a determinat o eficiență sporită din punct de vedere monetar, contabil și bancar, apariția prețurilor promoționale, a unei atmosfere pozitive și mai ales a generat o mai mare încredere în moneda națională. Folosind sloganul din momentul lansării leului “tare” putem afirma astăzi că “Banul are valoare!”. S-a câștigat la nivelul întregii economii și societăți românești: credibilitate și încrederea într-un început.
În anul 2005, economia românească se despărțea de o lungă perioadă inflaționistă, înscriindu-se pe o curbă treptată a creșterii, competitivității și eficienței. Aveam astfel o premisă bună pentru denominare și pentru capitalizarea avantajelor sale. La un deceniu distanță constatăm că inflația a scăzut, iar leul a dobândit valori normale, inclusiv în ceea ce privește variațiile de piață, valori europene, demne pentru statutul de monedă convertibilă.
Acum un deceniu spuneam: Nu este ușor sa fii guvernator într-o țară unde moneda are multe zerouri. Trebuie să mărturisesc că Banca Națională a trecut mult mai ușor peste criza financiară de după 2008 cu “leul greu”.
De ce a fost necesară denominarea?
Am avut Patru de „PENTRU” la acel moment:
1. Pentru a marca în mod clar încheierea unui lung ciclu inflaționist și intrarea într-o perioadă de eforturi pentru a obține stabilitatea macroeconomică.
2. Pentru exprimarea prețurilor la niveluri nominale uzuale în Europa, în nici o țară occidentală nu se exprima paritatea față de euro la un nivel cu două cifre. Leul avea o paritate exprimată cu 5 cifre, motiv pentru care au fost tăiate 4. Mai în toate țările din regiune se efectuase o astfel de operațiune – Polonia (1995, s-au tăiat 4 cifre ca și la noi), Croația (1994), Ucraina (1996), Rusia (1998), Bulgaria (1999) și Turcia (2005, s-au tăiat 6 cifre).
3. Pentru a readuce nivelul indicatorilor valorici la parametri mai ușor inteligibili.
4. Pentru a simplifica o trecere ulterioară la euro: este mai ușor de utilizat un schimb la o paritate de 4:1, decât de 40 000:1 iar noile bancnote au exact dimensiunile bancnotelor euro astfel că nu vor mai fi necesare schimbări ale casetelor ATM-urilor după adoptarea euro.
Ce am obținut prin denominare? Am să subliniez efectele monetar-bancare ce sunt mai ușor de încadrat:
1. Monedele și bancnotele românești de astăzi au dimensiuni mai mici, un suport polimer ce le conferă securitate și rezistență, și, prin reciclare, contribuie la ocrotirea mediului. Sunt mai ușor de păstrat și de utilizat, au costurile de tipărire mai mici, iar monedele și-au regăsit firesc puterea de circulație.
2. Activitatea casierilor s-a simplificat, cheltuielile cu procesarea și transportul numerarului s-au optimizat, s-au redus, iar aplicațiile informatice din economie sunt aliniate standardelor internaționale pentru câmpurile valorice, ceea ce înseamnă costuri reduse.
3. Activitatea bancară s-a normalizat.
În anul 2005, aproape două treimi dintre români spuneau că denominarea este o măsură bună. Desigur a existat și o anumită frică, rezervă mai ales din partea celor care fuseseră martori ai unor schimbări monetare anterioare sau din teamă că prin rotunjiri vor crește prețurile - risc care însă nu s-a materializat.
Se demonstrează astfel că un proces relativ mai simplu, de normalizare și simplificare precum denominarea, poate crea probleme, iar populația are, chiar și involuntar, reacții emoționale. Ar fi naiv să crezi că poți convinge pe toată lumea. În acest context diversificarea canalelor de comunicare și adaptarea mesajelor a contat și considerăm că este esențială. Această concluzie este cu atât mai relevantă pentru schimbări complexe cum ar fi de pildă trecerea/adoptarea monedei euro.
Dacă privim cu atenție atât tabloul macroeconomic actual al României cât și cifrele ce relevă eficiența circulației numerarului, putem afirma că denominarea monedei naționale a fost o măsură bună și inspirată:
- Inflația a coborât la o singură cifră și se menține la niveluri scăzute.
- Deși unii dintre noi vorbesc încă în milioane (Obiceiurile vechi se dezvață greu) și în loc de leu îi spun RON – simbolul internațional al leului nou, oamenii privesc și utilizează însemnele monetare cu încredere.
- Economisirile în lei sunt dominante și împrumuturile în lei și-au recâștigat locul pe care îl merită.
- Procesul de denominare a contribuit pe deplin la aceste transformări pozitive, inclusiv la nivelul percepției.
Succesul unor asemenea măsuri complexe se poate rezuma în câteva lecții:
- e nevoie de o pregătire temeinică, inclusiv pentru adresarea emoționalului;
- alegerea momentului și a contextului intern și internațional, aici fiind importante atât inspirația cât și înțelepciunea;
- dozajul măsurilor este esențial; avem o pondere mai mare sau mai mică de necunoscut, de incertitudini în evaluările pe care le facem și de aceea folosim mereu și insistăm pe cuvântul prudență în comunicatele noastre; este mai înțelept sa mai rămână ceva de dat și nu ceva de luat.
În urmă cu 10 ani i-am urat leului nou, leului “tare” să aibă parte de sănătate. Se vede că i-a prins bine această urare pe care o reînnoiesc astăzi!
Vă doresc succes și voi urmări atent dezbaterile Simpozionului dedicat aniversării a 10 ani de la denominarea monedei naţionale.
7 iulie 2015
Comentarii
EUROBNR poarta intreaga raspundere ...
... pentru o eventuala esuare a aderarii la euro a RO asa cum ratarea din 97 si 2004 au costat RO in termeni de oportunitati pierdute (mari invesitii facute la vecini in industrii cu ciclu investitional de 20 de ani - deci mai trec doua decenii pina mai ai sansa intrarii pe radar ul lor) este foarte probabil sa constatam (re-troactiv ce-i drept) ca amiarea sine die a aderarii la euro sa ne fi costata mai mult decat avantajele raminerii la leul greu -"moneda" noastra ..:)
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Profil de Bancher
-
Madalina Teodorescu, directorul Directiei Credite Persoane Fizice
Raiffeisen Bank
“Schimbarea monedei creditului nu face ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii