BANCI | Analiza

Mugur Isarescu a pierdut 4 pariuri: cu inflatia, cu creditarea, cu dobanzile si capitalurile straine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-05 00:27

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a dovedit tot mai nesigur in ultima perioada, dovada stand sirul de pariuri pierdute in privinta evolutiei dobanzilor, a inflatiei, a creditarii si, cel mai recent, a fluxurilor de capitaluri straine care ies si intra din tara in contextul crizelor din tarile vecine.

O nesiguranta care nu ajuta deloc banca centrala in obiectivele sale, si anume mentinerea increderii publicului in stabilitatea preturilor si cea financiara, intrucat arata mari incertitudini cu privire la evolutia indicatorilor urmariti de BNR.

1. Primul pariu pierdut: inflatia

Sa incepem cu primul pariu pierdut, si anume evolutia inflatiei. Chiar daca Mugur Isarescu a estimat o inflatie mult mai mare decat cea reala pentru finalul acestui an, adica 3,3%, in loc de doar 2,2% cat a devenit acum noua prognoza, asadar un pariu pierdut cu efecte pozitive, ceea ce deranjeaza este eroarea mare in estimare, care arunca asupra BNR o umbra de indoiala cu privire la increderea pe care o putem avea in asigurarea stabilitatii preturilor, principalul obiectiv al acestei institutii. Cu alte cuvinte, o eroare pozitiva s-ar putea transforma la fel de bine intr-una negativa, adica o crestere puternica a inflatiei, ceea ce nu inseamna deloc o stabilitate a preturilor.

2. Al doilea pariu pierdut: dobanda

BNR a mentinut neschimbata dobanda la 3,5% in acest an si Isarescu chiar a declarat ca este vorba de un nivel la care se simte confortabil, insa iata ca acum, odata cu scaderile neprevazute ale inflatiei, dobanda trebuie redusa din nou. Ba chiar Isarescu admite ca aceasta ar putea ajunge la 3%, in noile conditii ale inflatiei. Numai ca, avertizeaza el, BNR trebuie sa se uite acum mai atent la evolutiile externe, care afecteaza volatilitatea capitalurilor straine care intra in tara. Si astfel am ajuns la al treilea pariu pierdut...

3. Al treilea pariu pierdut: volatilitatea capitalurilor straine

Ca si in cazul inflatiei, si volatilitatea capitalurilor straine este un pariu pierdut cu efecte benefice, adica Romania a beneficiat, de pe urma crizei din Ucraina, de intrari puternice de capitaluri straine, neanticipate de Isarescu, spre deosebire de criza recenta din Turcia, cand capitalurile au plecat din tara.

"Eu nu mă aşteptam să avem asemenea intrări de capital după Ucraina. Probabil că n-am dovedit sufiecientă înţelepciune, că se mai întâmplă şi minuni din astea, să ai necazuri prin apropiere, pe lângă graniţă şi să te pomeneşti cu fluxui de capital. Uitaţi-vă la cât au crescut rezervele noastre, nu cele brute, indicatorul net, adică rezerve minus obligaţii. Rezerva netă a BNR a crescut, dacă nu mă înşel, cu vreo două milliarde de euro", a spus Isarescu.

4. Al patrulea si cel mai dureros: creditarea negativa

Ultimul si cel mai dureros pariu pierdut de Isarescu este mentinerea creditarii in teritoriu negativ, desi guvernatorul punea pariu in primavara ca imprumuturile vor intra pe teritoiu pozitiv in aceasta vara. Nu s-a intamplat, lucru subliniat si in comunicatul BNR de astazi. Motiv pentru care guvernatorul a facut din nou apel la banci sa scada in continuare dobanzile la credite si sa faca si mai mult, sa gaseasca proiectele finantabile.

"Solicităm băncilor să aibă viziune de data aceasta, să se apropie de clienți, să-și întărească baza de creditare și să lucreze împreună cu clienții la găsirea de proiecte viabile, să contribuie la găsirea de proiecte viabile. Chestia asta că nu sunt proiecte în România pare mai degrabă o scuză. Este și datoria lor să creeze business adevărat dacă lucrează cu clienții", a declarat Isărescu, in cadrul unui briefing de presa la BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii