Mugur Isarescu - discurs cu prilejul lansarii bancnotei cu tema Desavarsirea Marii Uniri, Ion I.C. Bratianu
Autor: Bancherul.ro
2019-12-03 19:48
Discurs în deschiderea evenimentului de lansare a bancnotei aniversare cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Versiune pregătită pentru susținere
Domnule prim-ministru,
Domnule Preşedinte al Academiei Române,
Domnilor miniștri,
Distinşi invitați, doamnelor și domnilor,
Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit la Banca Naţională a României cu ocazia lansării bancnotei aniversare „Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Bratianu”, prilej cu care va fi vernisată şi o expoziţie temporară dedicată marelui om politic.
Vor lua cuvântul Preşedintele Academiei Române, academician Ioan Aurel Pop şi Primul-ministru, domnul Ludovic Orban.
Vor fi dezvăluite publicului atât bancnota aniversară, cât şi moneda din aur cu tema „Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922” , care au fost puse in circulație începând cu data de 1 decembrie 2019.
Permiteți-mi acum sa va spun câteva cuvinte despre Ion I. C. Brătianu. Personalitate remarcabilă a istoriei contemporane, Ion I. C. Brătianu a dominat cu autoritate viaţa politică a României timp de două decenii. Tatăl său, Ion C. Brătianu, a rămas în conştiinţa naţională ca unul dintre cei care au jucat un rol major în cele mai importante momente ale secolului al XIX-lea (Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, aducerea pe tronul României a principelui Carol I în 1866, Războiul de Independenţă din 1877, proclamarea Regatului în 1881), dar și pentru înființarea Băncii Naționale a României, alături de cel mai apropiat colaborator al său, Eugeniu Carada. De numele lui Ion I. C. Brătianu se leagă înfăptuirea Marii Uniri şi, mai apoi, edificarea bazei legislative care a stat la baza dezvoltării României în perioada interbelică.
Ion (Ionel) I. C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, la Florica (jud. Argeş), fiind cel de-al treilea din cei opt copii ai cuplului Caliopi şi Ion C. Brătianu. Copilăria şi-a petrecut-o alături de surorile Sabina, Maria, Tatiana şi Pia şi de fraţii Constantin şi Vintilă (primul copil al familiei Brătianu, Florica, a murit în 1865 la numai trei ani). În 1882 a absolvit Colegiul Sf. Sava din București, desăvârșindu-și apoi educația la Paris, unde a obținut diploma de inginer de poduri și șosele. La întoarcerea în țară a profesat sub directa îndrumare a lui Anghel Saligny contribuind, printre altele, la realizarea liniei ferate Bacău-Piatra Neamţ, a gării din Râmnicu-Sărat, a podurilor de peste Bistriţa, Siret, Argeş etc.
Însă destinul lui Ionel Brătianu era menit să fie altul. Făcând parte din cea mai importantă familie de politicieni din istoria României, Ion I. C. Brătianu a crescut într-un mediu în care patriotismul, studiul şi disciplina erau coordonate cotidiene ale vieţii. Între 1897 şi 1899 Ionel Brătianu a ocupat pentru prima oară un fotoliu ministerial, cel al lucrărilor publice, pentru ca mai apoi să dețină funcțiile de ministru al afacerilor străine și pe cea de ministru de interne. Conștient de responsabilitățile pe care un adevărat om politic era obligat să și le asume obișnuia să afime: „Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.” În 1909 a devenit președinte al Partidului Național-Liberal și, pentru prima dată, prim-ministru al României, funcție pe care a deținut-o mai apoi de încă șase ori.
În contextul izbucnirii Primului Război Mondial, în vara anului 1914, poziţia României era una dintre cele mai delicate, în condiţiile în care era legată, din 1883, printr-un tratat de alianţă de Germania şi Austro-Ungaria. Tratatul, care reprezenta viziunea politică a regelui Carol I, nu era însă concordanţă cu convingerile majorităţii clasei politice de la Bucureşti, care milita pentru realizarea idealului național. Aflat în fruntea curentului care cerea unirea cu românii de peste munți, Ion I. C. Brătianu nu s-a sfiit să își susțină poziția în Consiliul de Coroană convocat la Sinaia, la 3 august 1914.
Participanţii la eveniment aveau să consemneze mai târziu dramatismul acestei întâlniri în care Carol I a înţeles că, pentru prima oară, poziţia sa nu coincidea cu interesul naţional. Acuzat de conservatorul Petre P. Carp că l-ar fi părăsit pe rege, Brătianu a protestat afirmând: „O hotărâre izvorâtă din credinţa adâncă că (sic!) interesele cele mai sacre ale ţării ne-o dictează, nu poate fi interpretată ca un act de lipsă de loialitate faţă de suveran”, subliniind că soarta românilor ardeleni şi „idealul naţional al românismului sunt chestiuni pe care niciun guvern nu le poate nesocoti”.
Declararea stării de neutralitate a României faţă de conflictul în desfăşurare, urmată de moartea regelui Carol I şi proclamarea ca rege a lui Ferdinand I au făcut ca în noile circumstanţe Ion I. C. Brătianu să devină figura politică centrală a României. Conștient că starea de neutralitate era doar o situație provizorie, Brătianu a folosit-o în dublu sens: pe de-o parte pentru obţinerea unor condiţii politice cât mai avantajoase din partea puterilor Antantei, iar pe de altă parte pentru înzestrarea armatei cu echipamentele şi materialele necesare. Acum și-a utilizat din plin una dintre marile sale calități, prudenţa, negociind cu fermitate şi, în acelaşi timp, cu multă subtilitate încheierea unei convenţii politice şi a uneia militare în care să fie stipulate condiţiile alianţei şi obiectivele urmărite de România prin participarea la război.
Participarea României la război, începând cu 27 august 1916, a însemnat o nouă provocare pentru Ion I. C. Brătianu. După victoriile inițiale armata română a fost nevoită să se retragă. Îngrijorat de perspectiva ocupării Bucureştiului, guvernul condus de Brătianu a hotărât, în toamna lui 1916, evacuarea iniţial la Iaşi şi, mai apoi, la Moscova a stocului metalic al Băncii Naţionale a României, a bijuteriilor familiei regale, a titlurilor şi efectelor unor bănci comerciale, a operelor de artă şi documentelor valoroase din colecţii de stat şi particulare. La Iași au plecat în refugiu și familia regală împreună cu guvernul și toate autoritățile centrale ale statului.
În Moldova Brătianu a lucrat cu febrilitate. Nu se considera învins şi, având sprijinul necondiţionat al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, a continuat să conducă politica internă şi externă a ţării. După victoriile importante ale armatei române din vara anului 1917 conjunctura internațională a făcut ca România să fie obligată să încheie armistițiul și apoi pacea separată. Nevoit să facă faţă unei situaţii care părea fără ieşire şi acuzat de adversarii politici pentru modul în care gestionase treburile statului în perioada războiului, Brătianu a demisionat la începutul anului 1918. A ţinut însă să precizeze într-un memoriu pe care i l-a adresat regelui: „Războiul nostru nu este rezultatul artificial al unor interese vremelnice sau al unor concepţiuni personale. El este impus de o necesitate istorică care (sic!) domina întreaga noastră viaţă de stat şi căreia îi corespunde cel mai neclintit ideal al întregului popor”. Idealul la care se referea Brătianu era, desigur, înfăptuirea Marii Uniri la realizarea căreia a avut o contribuţie covârșitoare.
La 11 decembrie 1918 Ion I. C. Brătianu a fost din nou chemat să formeze guvernul, primul guvern al României Mari din care făceau parte și reprezentanţii provinciilor unite. Trei zile mai târziu întâmpina cu aceste cuvinte delegația fruntașilor transilvăneni veniți la București să-i prezinte suveranului actul unirii: „Vă așteptam de o mie de ani și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată. Sunt în viața unui neam clipe de fericire atât de mari încât ele răscumpără veacuri întregi de suferință. Bucuria noastră nu este bucuria unei singure generații. Ea este sfânta tresărire de bucurie a întregului popor român, care de sute și sute de ani a îndurat suferințele cele mai crude, fără să-și piardă credința neclintită în sosirea acelei zile care ne unește astăzi și care trebuia să vină, nu putea să nu vină.”
A participat apoi la lucrările Conferinţei de pace de la Paris, unde a avut de dat o adevărată bătălie pentru a obţine atât recunoaşterea valabilităţii tratatului de alianţă semnat cu puterile Antantei în 1916, cât pe cea a actelor de unire. Atitudinea reprezentanților Marilor Puteri l-au determinat să părăsească lucrările Conferinţei de pace şi să prezinte demisia cabinetului pe care îl prezida, pentru a nu abdica în niciun fel de la respectarea principiilor suveranităţii şi independenţei naţionale afirmând: „Am moştenit o ţară independentă şi, chiar pentru a-i întinde graniţele, nu-i putem jertfi neatârnarea”.
Revenit în fruntea guvernului în anul 1922 și având deplinul sprijin al familiei regale Brătianu s- a preocupat de realizarea eșafodajului legislativ pe care s-a clădit ulterior întreaga dezvoltarea României interbelice. Între 1922 și 1926 au fost adoptate Constituția, legea minelor, legea privind comercializarea bunurilor economice ale statului, legea energiei, legea regimului apelor. La acestea s-au adăugat alte acte normative cu o importanţă aparte în dezvoltarea statului: legea privind unificarea administrativă, legea privind învăţământul primar, legea electorală.
S-a stins fulgerător din viață, la sfârșitul lui noiembrie 1927, când se afla din nou în fruntea guvernului. Patriot înflăcărat, intransigent în chestiunile politice majore, om al deciziilor istorice, Ion I. C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă. Tocmai de aceea, pentru a-i păstra vie memoria, Banca Națională a României emite în ciclul emisiuni numismatice Desăvârșirea Marii Uniri o bancnotă aniversară care îi este dedicată. Imprimată pe suport de polimer în tehnică mixtă, plană și în relief, are dimensiunile de 147x82 mm.
Și dacă anul trecut BNR a lansat o bancnotă aniversară dedicată Regelui Ferdinand și Reginei Maria, de numele cărora se leagă, în mod indisolubil realizarea României Mari, în acest an banca emite în ciclul Istoria aurului o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 de lei având ca temă moneda de 50 de lei cu milesimul 1922 care a fost dedicată încoronării de la Alba Iulia. Am reușit astfel, în mod simbolic, să îi readucem împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar. Valoarea nominală a monedei este de 10 lei, cu titlu de 999 ‰, greutate de 1,224 g și calitate proof.
Domnule Preşedinte, vă invit să luaţi cuvântul.
3 decembrie 2019, Banca Națională a României
Comentarii
???????
@Apreciați că ar trebui verificat și dacă BNR contribuie la devalorizarea monedei naționale și la inflație prin tipărirea de monedă pentru creșterea lichidității din piață, peste creșterea economică realizată, ?
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Profil de Bancher
-
Jozef Sikela, Member of the Management Board with responsibility for Corporate Banking & Markets
Erste Bank
Appointed until December ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii