ASIGURARI | Interviu

Misu Negritoiu isi propune sa ajunga cu ASF la nivelul de profesionalism si respect al BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-09 11:47

Misu Negritoiu, noul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat, cu putin timp in urma, in cadrul unei conferinte de presa, ca isi propune „sa ajungem, candva, la nivelul de respect si profesionalism al BNR”. ASF a suferit recent o puternica lovitura de credibilitate dupa ce fostul sau presedinte, Radu Rusanu, a fost arestat pentru fapte de coruptie, in cazul Carpatica Asig.

Negritoiu a declarat ca a inceput deja munca de schimbare la ASF, pe 3 directii:

1. cadrul institutional
2. cadrul normativ
3. un parteneriat cu piata pentru dezvoltarea economica

1. Noul cadru institutional al ASF

In ceea ce priveste noul cadru institutional al ASF, Negritoiu l-a gandit pe 3 niveluri: ASF, institutiile pietei, mai precis jucatorii din piata, entitatile supravegheate si infrastructura pietei si operatorii care sustin tranzactiile.

Schimbarile la ASF

Negritoiu a mai spus ca ASF va intra intr-un proces de realiniere si ajustare care sa conduca la o integrare completa a institutiei si la o eficientizare a operatiunilor, atat sub aspectul costurilor cat si a comunicarii cu piata si sustinerii disciplinate si transparente a dezvoltarii pietelor.

Acest proiect de realiniere presupune continuarea integrarii, dar se are in vedere un prim nivel, si anume refacerea organigramei, scop in care se vor redefini atributiile directiilor si departamentelor pana la redefinirea pozitiilor de conducere si de executie in cadrul ASF.

Pentru aceasta, ASF beneficiaza de o consultanta din partea Pricewaterhous Coopers (PwC). Primul raport a si fost prezentat, deocamdata este in proiect, probabil o forma definitiva va fi saptamana viitoare, pe baza caruia se va lucra.

"In paralel, am fost sustinuti prin consultari asupra acestui raport si de partenerii nostri internationali", a precizat Negritoiu.

Acest raport propune in principal revizuirea numarului de personal de executie, in baza unei organigrame mai simplificate, eliminarea unor nivele de conducere care nu sunt necesare si simplificarea circuitelor, procedurilor si proceselor, in cadrul ASF, care are un total de 630 de angajati in prezent.

"Nu am si nici nu pot sa va dau cifre exacte. Aici avem in vedere 2 obiective: reducerea masiva a cheltuielilor cu personalul si imbunatariea substantiala a performantei angajatilor ASF", a precizat Negritoiu.

"Am discutat aceste lucruri si cu salariatii ASF, le-am spus ca avem nevoie de fiecare dintre ei, dar nu avem nevoie de toata lumea: cine munceste, cine are rezultate, cine are initiativa, cine raspunde asteptarilor publicului si pietei, e eficient, are un loc de munca. Locul de munca nu e garantat pentru nimeni, desi avem un contract de munca, nici pentru mine nu e, locul de munca se castiga prin performanta", a adaugat Negritoiu.

El a precizat ca in al doilea rand, tot acest proiect prevede revizuirea masiva a sistemului de compensare, de retribuire. Si aici exista doua nivele, si anume cel al conducerii, in principal membrii consiliului ASF si conducerea executiva.

"Noi am operat deja o reducere substantiala a salariilor. Am aliniat salariile conducerii sub cele ale autoritatilor romane comparabile, aici avem o obligatie legala, si pot sa va confirm acum ca legal noi ne incadram sub salariile BNR, asa cum a fost stipulat in ordonanta de organizare a ASF", a adaugat Negritoiu.

"Am redus substantial indemnizatiile pentru sedintele Consiliului ASF sub nivelul BNR dar si sub ale celorlalte entitati de stat, cum sunt societatile de stat", a adaugat Negritoiu.

 

Negritoiu: "Nu am venit pentru bani, dar nici nu am un venit mic"

Intrebat cu cat si-a fost redus salariul si ce salariu are in prezent, Negritoiu a refuzat sa spuna vreo cifra, mentionand ca inca nu are semnat un contract de munca, iar salariul lui urmeaza sa fie stabilit, conform legii, de catre conducerea ASF.

Negritoiu: "Eu am cea mai mare scadere de salariu, dar nu vreau sa va dau procente sau sume, pentru ca nu vreau sa intru din nou in jocul cifrelor, trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul afisarii a salariilor individuale. Vom publica, evident, salariile conducerii, pentru ca este obligatia in raportul anual."

El a adaugat: "Nu va dau procente de scadere a salariului, pentru ca puteti face singuri calculul. Inca nu am discutat salariul, nici venitul, nu am niciun contract, am doar un mandat de la Parlament, am o misiune politica. Nu am venit pentru bani, am venit sa fac un lucru pentru piata, pentru tara, daca vreti, e un proiect national, dar nici nu am un, probabil, un venit mic. Nu am astazi sa va spun cat salariu am si nu il am intr-un document. Nu am intrebat pe nimeni cati bani o sa iau."

"Ce vi s-a propus pentru aceasta functie pe care o detineti?" a intrebat un ziarist.

Negritoiu: "Nu mi s-a propus decat mandatul pe care l-am prezentat aici. Nu e munca benevola."

"Cine stabileste salariul dumneavoastra?"

Negritoiu: "Salariul il stabileste legea, piata si-l stabilete in final, efectiv nominal, autoritatea, Consiliul ASF. Legea prevede acea restrictie, sub salariile BNR, eu am zis ca in plus fata de asta piata stabileste comparatia cu institutiile similare din Europa si din piata, si al treilea nivel este al pietelor pe care noi le supraveghem."

"Ne puteti da minim sau maxim?"

Negritoiu: "Nu va pot da nici minim nici maxim, daca vreti evenutal o sa distribuim documentarul facut de noi cu informatii despre pietele externe, cele interne le stiti. Va spun doar ca suntem sub BNR, deci maximul este BNR. Daca stiti sau nu cat e la BNR...Legea prevede asta, mie imi pare rau ca vorbesc despre aceasta institutie."

"Venitul dumneavaostra va aparea in declaratia de avere sau va fi la secret, ca la BNR?"

Negritoiu: "Probabil vor aparea. Deocamdata eu am 30 de zile sa-mi depun declaratia de avere, eu deja am de gand sa vorbesc cu ANI  despre mai multe lucruri decat politica investitionala in aceasta piata si conflictul de interese: ce pot eu sa fac, pentru ca in banca nu puteam cumpara actiuni sau altceva, pentru ca eram in conflict de interes, si inclusiv declaratia de venituri pentru finalul anului."

Oricum, Negritoiu a precizat ca nu vor fi dezvaluite salariile fiecarei persoane din conducerea ASF, pentru ca "trebuie sa pastram oarecum discretia fiecarei persoane".

"Eu nu vreau sa va spun procente, si nici nu as vrea sa faceti calcule pentru a vedea unde suntem acum, pentru ca trebuie sa pastram oarecum discretia asupra fiecarei persoane si a veniturilor, dar va promit ca, si este o obligatie legala, noi vom prezenta cheltuielile cu conducerea ASF-ului in raportul anual al autoritatii. Ce vreau sa va spun este ca noi ne incadram legal si din punct de vedere al comparatiilor cu organismele surori din alte tari si cu piata. Am facut o analiza a nivelului de retribuire si in autoritati similare europene si probabil ne situam undeva sub medie, desi nu am facut o medie aritmetica, pentru ca sunt variatii foarte mari, dar suntem cu mult sub medie.

Am facut o comparatie, inclusiv in discutiile cu pietele, cu nivelul retributiilor in entitatile pe care le supraveghem si suntem cu mult sub ele. Avem, de altfel, si o recomandare de la partenerii internationali, ca ar trebui sa mentinem autoritatea competitiva din punct de vedere al atragerii personalului de executie si conducere din entitatile din piata, ca sa mai aerisim si sa imbunatatim eventual nivelul profesional", a spus Negritoiu.

ASF implementeaza sistemul de salarizare dupa performanta, al consultantului american HayGroup, dupa modelul BNR

In ceea ce priveste conducerea executiva si personalul ASF, conform proiectului de realiniere, se are in vedere un sistem introdus deja de BNR, pe scara Hay (sistem de salarizare in functie de performante realizat de consultantul american HayGroup n.r.), de redefinire a pozitiilor si a compensatiei corespunzatoare, a precizat Negritoiu.

"Estimarea mea este ca si acolo probabil salariile vor scadea substantial dar vor ramane competitive", a adaugat el.

Seful ASF a spus ca acest proces se va desfasura probabil in urmatoarele 3-6-9 luni, in functie de "cum vom putea noi sa fundamentam si sa argumentam toate propunerile. Evident ca vor fi discutate cu sindicatul din ASF si vom avea avea argumente pro si contra, insa acest proces a inceput."

El a mai spus ca au fost blocate toate sporurile si primele din ASF pana la o revizuire a acestor in cadrul aceluiasi proces. "Ar trebui sa instituim doar o prima de performanta, pe baza evaluarii anuale a intregului personal, nu mai mult de 1 salariu, si va trebui sa avem prime exceptionale  pe rezultate deosebite pe proiecte individuale. Si avem foarte multe proiecte de facut".

Negritoiu a mai spus ca, de asemenea, au fost blocate toate angajarile la ASF pana se vine, in urmatoarele 3-6 luni, cu noua organigama redefinita.

Revizuirea regulilor de functionare a ASF

Al doilea nivel la ASF este revizuirea procedurilor, normelor, regulilor dupa care functioneaza autoritatea, a precizat Negritoiu: "Avem in vedere sa elaboram un regulament al Consiliului ASF, sa revedem regulamentul de organizare si functionare, regulamentul de ordine interioara, sa introducem un regulament de integritate si etica, sa revizuim toate procedurile, inclusiv procedurile de achizitii."

Schimbarea procedurii de aprobare a conducerilor executive ale entitatilor supravegheate

Noul sef al ASF a precizat ca vrea sa revizuiasca si procedurile de aprobare a conducerilor executive ale entitatilor supravegheate (asigurari, bursa, pensii private), precum si sistemul de sanctionare, „pentru ca au fost deficiente”.

"Vreau sa atragem conducerea si membrii executivi ai Consiliului in cateva proiecte sensibile ce trebuie elaborate. Am in vedere un proiect de revizuire a procedurii de aprobare a conducerii executive a entitatilor pe care noi le supraveghem, ca si regimul sanctiunilor, dupa cum cum stiti in care au fost devieri, daca nu deficiente", a mai spus Negritoiu.

Vrem sa incepem cu noi, ca sa dam exemplu, iar in cadrul ASF incep cu mine, de la dimensiunea scaderii salariului si indemnizatiilor, pana la reorganizarea compartimentelor care-mi raporteaza direct mie. Si acest lucru imi propun sa-l fac pana la 1 august. Incepem cu noi pentru ca vrem sa dam un exemplu la nivelul 2 al cadrului institutional, care sunt institutiile pietei.

Mesajul lui Negritoiu pentru jucatorii pietei financiare nebancare

In intalnirile avute cu jucatorii din piata, a precizat Negritoiu, toti au primit foarte favorabil aceste obiective.

Misu Negritoiu: "Le-am transmis raspicat ca trebuie sa respecte regulile jocului, ca trebuie sa ne respectam reciproc, ca trebuie sa respecte autoritatea, dar nu o autoritate impusa ci o autoritate asumata. O autoritatea asumata pentru un jucator din piata este un ingredient al succesului dezvoltarii propriei activitati si ca trebuie sa dea exemplu, sa se uite la implementarea regulilor jocului.

Piata are institutii solide, asta trebuie sa stie atat consumatorii cat si investitorii. Cea mai mare parte a jucatorilor din piata sunt profesionisti, cu experienta internationala, sunt solizi, corecti, fac lucrurile transparent. Avem evident si exceptii, pe unele le stiti, pe altele nu le stiti, dar le stim noi, pe unele poate nu le stim nici noi.

Folosesc prilejul sa le spun tuturor ca standardele s-au ridicat si trebuie sa fie la acelasi nivel. Probabil, in anumite piete unde simtim ca sunt verigi slabe sau mult mai slabe, vom face un audit al intregii piete. Probabil. Nu exclud nici asta. Ceea ce eu cred este ca trebuie sa revizuim toata structura institutionala, sa ne asiguram cat putem ca institutiile sunt solide si functioneaza corect."

"Noi oferim confort suficient investitorilor si consumatorilor, dar nu garantii 100%"

Negritoiu a mai spus ca, in acelasi timp, ASF va trebui sa organizeze mai bine administrarea riscurilor.

Intotdeauna, pe orice piata, atat cea bancara, din care am venit, cat si piata financiara pe care o supraveghez acum, exista riscuri potentiale. Noi oferim confort suficient investitorilor si consumatorilor, dar nu garantii 100%. Noi trebuie trebuie sa organizam administrarea riscurilor care apar pe piata".

2. Noul cadru normativ

A doua directie de schimbare la ASF este cadrul normativ, care incepe cu revizuirea regulilor dupa care functioneaza autoritatea. "Am avut o intelegere perfecta cu pietele in aceste zile sa formam colective de lucru pentru revizuirea legislatiei secundare in primul rand, pentru ca aici suntem noi competenti si avem autoritate, si sa facem propuneri pentru legislatia primara", a precizat Negritoiu.

El a spus ca scopul este actualizarea acestei legislatii, includerea dimensiunii europene in aceasta, simplificarea acesteia in scopul sustinerii dezvoltarii pietelor si a transferului resurselor in economia reala.

"Importanta noastra ca sistem deriva din faptul ca pietele financiare nebancare afecteaza un numar de peste 10 milioane de consumatori, romani si straini, daca ne referim si la pietele de capital. Chiar daca valoarea activelor este mult mai mica decat cea a pietei bancare, conteaza numarul oamenilor afectati pozitiv sau negativ intr-un sistem pe care noi il reglementam si supraveghem", a adaugat Negritoiu.

El a adaugat ca va propune instituirea unor grupe de lucru comune cu legislativul, guvernul si cu pietele pentru revizuirea si completarea legislatiei primare.

"Exista foarte multa competenta, atat la nivelul ASF, dar si la nivelul partenerilor internationali care s-au oferit sa ne asiste. Este foarte multa bunavointa si disponibilitate in acordarea de asistenta ASF, iar noi trebuie sa stim doar ce vrem sa facem", a precizat Negritoiu.

"Noi ne propunem ca sistem si autoritate sa ajungem, candva, la nivelul de respect si de profesionism al BNR si la nivelul autoritatilor surori din tarile vecine, care sunt mai bine organizate, trebuie sa o recunoastem", a spus Negritoiu.

3. Parteneriatul pentru dezvoltare

Misu Negritoiu: "Ne intrebam toti care sunt sursele de dezvoltare ale Romaniei, ce facem noi pentru convergenta reala si pentru bunastarea oamenilor".

Pana acum, a precizat el, dezvoltarea Romaniei a fost in principal finantata de piata bancara. In SUA, pietele nebancare finanteaza 60% din economie, in Europa - 40%, in Romania, probabil sub 10%.

"Va dati seama cat spatiu avem noi ca sa stimulam economia si sa organizam transferul resurselor din economia financiara in economia reala, mai ales finantarea pe termen mediu si lung", a adaugat noul sef al ASF.

Sistemele de finantare a economiei pe termen scurt se fac in principal prin sistemul bancar, iar pe termen mediu si lung sunt pe pietele financiare nebancare, a precizat Negritoiu. "Acolo ar trebuie sa ajungem, iar pentru noi o dublare a ponderii finantarii nebancare in economie ar fi un succes extraordinar",  a adaugat el.

"Pentru asta vrem sa facem un parteneriat pentru dezvoltare atat cu actorii din piata cat si cu consumatorii si investitorii, pentru a le recastiga increderea atat in instrumentele financiare romanesti cat si increderea investitorilor in operatorii pietei, increderea ca Romania este o tara in care se pot face tranzactii ca si in alte tari.

Parteneriate care presupun inclusiv informarea publicului coresponzator, atat ca cerinta legala, aplicara normelor europene si internationale de informare corecta si la timp, acolo de unde incepe de fapt protectia consumatorilor. Sa evitam cazurile pe care le stiti", a spus Negritoiu.

"Aducem pe altcineva din afara numai daca cei din ASF nu pot sa se ridice la nivelul atributiilor"

"Eu sunt surprins poate sa constat ca ASF-ul are resurse interne remarcabile. Toata lumea cu care am lucrat pana acum este competenta si deschisa, discutiile avute cu angajatii ASF intr-o intalnire comuna au fost constructive si deschise. Fiecare probabil are propriile asteptari, dar fiecare are o sansa", a spus Negritoiu.

"Eu lucrez in principal cu echipa ASF. Nu am adus pe nimeni deocamdata, nici nu vreau sa aduc pe nimeni din afara deocamdata, pana cand nu revizuim cadrul organizatoric, atributiile, functiile. Aducem pe altcineva din afara numai daca cei din ASF nu pot sa se ridice la nivelul acestor atributii. Pentru asta noi instituim un program intern de dezvoltare a oamenilor, cum face fiecare institutie, si inca o data, folosim model de organizare a BNR si programele lor de dezvoltare interna a oamenilor. De altfel, cu ei avem o colaborare foarte stransa, saptamana viitoare avem o prezentare a experientei de pana acum in organizarea institutiei", a adaugat seful ASF.

Negritoiu: Am misiunea de depolitizare a ASF-ului

"Sunt oameni tineri in ASF, si trebuie sa avem in vedere cariera acestor oameni si asigurarea succesiunii. Aceasta institutie nu mai trebuie batuta de vanturi, sa se schimbe membrii consiliului de conducere cand se schimba guvernul. Eu am aceasta misiune specifica, asa-numita depolitizare a ASF-ului si ea se poate face numai printr-un sistem institutional stabil, predictibil si de durata."

Asadar, sloganul nostru este: "reconstruim increderea si tintim performanta", a incheiat Negritoiu.

 

In continuare vom prezenta in detaliu declaratiile lui Misu Negritoiu

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii