Misu Negritoiu isi propune sa ajunga cu ASF la nivelul de profesionalism si respect al BNR
Autor: Bancherul.ro
2014-05-09 11:47
Misu Negritoiu, noul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat, cu putin timp in urma, in cadrul unei conferinte de presa, ca isi propune „sa ajungem, candva, la nivelul de respect si profesionalism al BNR”. ASF a suferit recent o puternica lovitura de credibilitate dupa ce fostul sau presedinte, Radu Rusanu, a fost arestat pentru fapte de coruptie, in cazul Carpatica Asig.
Negritoiu a declarat ca a inceput deja munca de schimbare la ASF, pe 3 directii:
1. cadrul institutional
2. cadrul normativ
3. un parteneriat cu piata pentru dezvoltarea economica
1. Noul cadru institutional al ASF
In ceea ce priveste noul cadru institutional al ASF, Negritoiu l-a gandit pe 3 niveluri: ASF, institutiile pietei, mai precis jucatorii din piata, entitatile supravegheate si infrastructura pietei si operatorii care sustin tranzactiile.
Schimbarile la ASF
Negritoiu a mai spus ca ASF va intra intr-un proces de realiniere si ajustare care sa conduca la o integrare completa a institutiei si la o eficientizare a operatiunilor, atat sub aspectul costurilor cat si a comunicarii cu piata si sustinerii disciplinate si transparente a dezvoltarii pietelor.
Acest proiect de realiniere presupune continuarea integrarii, dar se are in vedere un prim nivel, si anume refacerea organigramei, scop in care se vor redefini atributiile directiilor si departamentelor pana la redefinirea pozitiilor de conducere si de executie in cadrul ASF.
Pentru aceasta, ASF beneficiaza de o consultanta din partea Pricewaterhous Coopers (PwC). Primul raport a si fost prezentat, deocamdata este in proiect, probabil o forma definitiva va fi saptamana viitoare, pe baza caruia se va lucra.
"In paralel, am fost sustinuti prin consultari asupra acestui raport si de partenerii nostri internationali", a precizat Negritoiu.
Acest raport propune in principal revizuirea numarului de personal de executie, in baza unei organigrame mai simplificate, eliminarea unor nivele de conducere care nu sunt necesare si simplificarea circuitelor, procedurilor si proceselor, in cadrul ASF, care are un total de 630 de angajati in prezent.
"Nu am si nici nu pot sa va dau cifre exacte. Aici avem in vedere 2 obiective: reducerea masiva a cheltuielilor cu personalul si imbunatariea substantiala a performantei angajatilor ASF", a precizat Negritoiu.
"Am discutat aceste lucruri si cu salariatii ASF, le-am spus ca avem nevoie de fiecare dintre ei, dar nu avem nevoie de toata lumea: cine munceste, cine are rezultate, cine are initiativa, cine raspunde asteptarilor publicului si pietei, e eficient, are un loc de munca. Locul de munca nu e garantat pentru nimeni, desi avem un contract de munca, nici pentru mine nu e, locul de munca se castiga prin performanta", a adaugat Negritoiu.
El a precizat ca in al doilea rand, tot acest proiect prevede revizuirea masiva a sistemului de compensare, de retribuire. Si aici exista doua nivele, si anume cel al conducerii, in principal membrii consiliului ASF si conducerea executiva.
"Noi am operat deja o reducere substantiala a salariilor. Am aliniat salariile conducerii sub cele ale autoritatilor romane comparabile, aici avem o obligatie legala, si pot sa va confirm acum ca legal noi ne incadram sub salariile BNR, asa cum a fost stipulat in ordonanta de organizare a ASF", a adaugat Negritoiu.
"Am redus substantial indemnizatiile pentru sedintele Consiliului ASF sub nivelul BNR dar si sub ale celorlalte entitati de stat, cum sunt societatile de stat", a adaugat Negritoiu.
Negritoiu: "Nu am venit pentru bani, dar nici nu am un venit mic"
Intrebat cu cat si-a fost redus salariul si ce salariu are in prezent, Negritoiu a refuzat sa spuna vreo cifra, mentionand ca inca nu are semnat un contract de munca, iar salariul lui urmeaza sa fie stabilit, conform legii, de catre conducerea ASF.
Negritoiu: "Eu am cea mai mare scadere de salariu, dar nu vreau sa va dau procente sau sume, pentru ca nu vreau sa intru din nou in jocul cifrelor, trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul afisarii a salariilor individuale. Vom publica, evident, salariile conducerii, pentru ca este obligatia in raportul anual."
El a adaugat: "Nu va dau procente de scadere a salariului, pentru ca puteti face singuri calculul. Inca nu am discutat salariul, nici venitul, nu am niciun contract, am doar un mandat de la Parlament, am o misiune politica. Nu am venit pentru bani, am venit sa fac un lucru pentru piata, pentru tara, daca vreti, e un proiect national, dar nici nu am un, probabil, un venit mic. Nu am astazi sa va spun cat salariu am si nu il am intr-un document. Nu am intrebat pe nimeni cati bani o sa iau."
"Ce vi s-a propus pentru aceasta functie pe care o detineti?" a intrebat un ziarist.
Negritoiu: "Nu mi s-a propus decat mandatul pe care l-am prezentat aici. Nu e munca benevola."
"Cine stabileste salariul dumneavoastra?"
Negritoiu: "Salariul il stabileste legea, piata si-l stabilete in final, efectiv nominal, autoritatea, Consiliul ASF. Legea prevede acea restrictie, sub salariile BNR, eu am zis ca in plus fata de asta piata stabileste comparatia cu institutiile similare din Europa si din piata, si al treilea nivel este al pietelor pe care noi le supraveghem."
"Ne puteti da minim sau maxim?"
Negritoiu: "Nu va pot da nici minim nici maxim, daca vreti evenutal o sa distribuim documentarul facut de noi cu informatii despre pietele externe, cele interne le stiti. Va spun doar ca suntem sub BNR, deci maximul este BNR. Daca stiti sau nu cat e la BNR...Legea prevede asta, mie imi pare rau ca vorbesc despre aceasta institutie."
"Venitul dumneavaostra va aparea in declaratia de avere sau va fi la secret, ca la BNR?"
Negritoiu: "Probabil vor aparea. Deocamdata eu am 30 de zile sa-mi depun declaratia de avere, eu deja am de gand sa vorbesc cu ANI despre mai multe lucruri decat politica investitionala in aceasta piata si conflictul de interese: ce pot eu sa fac, pentru ca in banca nu puteam cumpara actiuni sau altceva, pentru ca eram in conflict de interes, si inclusiv declaratia de venituri pentru finalul anului."
Oricum, Negritoiu a precizat ca nu vor fi dezvaluite salariile fiecarei persoane din conducerea ASF, pentru ca "trebuie sa pastram oarecum discretia fiecarei persoane".
"Eu nu vreau sa va spun procente, si nici nu as vrea sa faceti calcule pentru a vedea unde suntem acum, pentru ca trebuie sa pastram oarecum discretia asupra fiecarei persoane si a veniturilor, dar va promit ca, si este o obligatie legala, noi vom prezenta cheltuielile cu conducerea ASF-ului in raportul anual al autoritatii. Ce vreau sa va spun este ca noi ne incadram legal si din punct de vedere al comparatiilor cu organismele surori din alte tari si cu piata. Am facut o analiza a nivelului de retribuire si in autoritati similare europene si probabil ne situam undeva sub medie, desi nu am facut o medie aritmetica, pentru ca sunt variatii foarte mari, dar suntem cu mult sub medie.
Am facut o comparatie, inclusiv in discutiile cu pietele, cu nivelul retributiilor in entitatile pe care le supraveghem si suntem cu mult sub ele. Avem, de altfel, si o recomandare de la partenerii internationali, ca ar trebui sa mentinem autoritatea competitiva din punct de vedere al atragerii personalului de executie si conducere din entitatile din piata, ca sa mai aerisim si sa imbunatatim eventual nivelul profesional", a spus Negritoiu.
ASF implementeaza sistemul de salarizare dupa performanta, al consultantului american HayGroup, dupa modelul BNR
In ceea ce priveste conducerea executiva si personalul ASF, conform proiectului de realiniere, se are in vedere un sistem introdus deja de BNR, pe scara Hay (sistem de salarizare in functie de performante realizat de consultantul american HayGroup n.r.), de redefinire a pozitiilor si a compensatiei corespunzatoare, a precizat Negritoiu.
"Estimarea mea este ca si acolo probabil salariile vor scadea substantial dar vor ramane competitive", a adaugat el.
Seful ASF a spus ca acest proces se va desfasura probabil in urmatoarele 3-6-9 luni, in functie de "cum vom putea noi sa fundamentam si sa argumentam toate propunerile. Evident ca vor fi discutate cu sindicatul din ASF si vom avea avea argumente pro si contra, insa acest proces a inceput."
El a mai spus ca au fost blocate toate sporurile si primele din ASF pana la o revizuire a acestor in cadrul aceluiasi proces. "Ar trebui sa instituim doar o prima de performanta, pe baza evaluarii anuale a intregului personal, nu mai mult de 1 salariu, si va trebui sa avem prime exceptionale pe rezultate deosebite pe proiecte individuale. Si avem foarte multe proiecte de facut".
Negritoiu a mai spus ca, de asemenea, au fost blocate toate angajarile la ASF pana se vine, in urmatoarele 3-6 luni, cu noua organigama redefinita.
Revizuirea regulilor de functionare a ASF
Al doilea nivel la ASF este revizuirea procedurilor, normelor, regulilor dupa care functioneaza autoritatea, a precizat Negritoiu: "Avem in vedere sa elaboram un regulament al Consiliului ASF, sa revedem regulamentul de organizare si functionare, regulamentul de ordine interioara, sa introducem un regulament de integritate si etica, sa revizuim toate procedurile, inclusiv procedurile de achizitii."
Schimbarea procedurii de aprobare a conducerilor executive ale entitatilor supravegheate
Noul sef al ASF a precizat ca vrea sa revizuiasca si procedurile de aprobare a conducerilor executive ale entitatilor supravegheate (asigurari, bursa, pensii private), precum si sistemul de sanctionare, „pentru ca au fost deficiente”.
"Vreau sa atragem conducerea si membrii executivi ai Consiliului in cateva proiecte sensibile ce trebuie elaborate. Am in vedere un proiect de revizuire a procedurii de aprobare a conducerii executive a entitatilor pe care noi le supraveghem, ca si regimul sanctiunilor, dupa cum cum stiti in care au fost devieri, daca nu deficiente", a mai spus Negritoiu.
Vrem sa incepem cu noi, ca sa dam exemplu, iar in cadrul ASF incep cu mine, de la dimensiunea scaderii salariului si indemnizatiilor, pana la reorganizarea compartimentelor care-mi raporteaza direct mie. Si acest lucru imi propun sa-l fac pana la 1 august. Incepem cu noi pentru ca vrem sa dam un exemplu la nivelul 2 al cadrului institutional, care sunt institutiile pietei.
Mesajul lui Negritoiu pentru jucatorii pietei financiare nebancare
In intalnirile avute cu jucatorii din piata, a precizat Negritoiu, toti au primit foarte favorabil aceste obiective.
Misu Negritoiu: "Le-am transmis raspicat ca trebuie sa respecte regulile jocului, ca trebuie sa ne respectam reciproc, ca trebuie sa respecte autoritatea, dar nu o autoritate impusa ci o autoritate asumata. O autoritatea asumata pentru un jucator din piata este un ingredient al succesului dezvoltarii propriei activitati si ca trebuie sa dea exemplu, sa se uite la implementarea regulilor jocului.
Piata are institutii solide, asta trebuie sa stie atat consumatorii cat si investitorii. Cea mai mare parte a jucatorilor din piata sunt profesionisti, cu experienta internationala, sunt solizi, corecti, fac lucrurile transparent. Avem evident si exceptii, pe unele le stiti, pe altele nu le stiti, dar le stim noi, pe unele poate nu le stim nici noi.
Folosesc prilejul sa le spun tuturor ca standardele s-au ridicat si trebuie sa fie la acelasi nivel. Probabil, in anumite piete unde simtim ca sunt verigi slabe sau mult mai slabe, vom face un audit al intregii piete. Probabil. Nu exclud nici asta. Ceea ce eu cred este ca trebuie sa revizuim toata structura institutionala, sa ne asiguram cat putem ca institutiile sunt solide si functioneaza corect."
"Noi oferim confort suficient investitorilor si consumatorilor, dar nu garantii 100%"
Negritoiu a mai spus ca, in acelasi timp, ASF va trebui sa organizeze mai bine administrarea riscurilor.
Intotdeauna, pe orice piata, atat cea bancara, din care am venit, cat si piata financiara pe care o supraveghez acum, exista riscuri potentiale. Noi oferim confort suficient investitorilor si consumatorilor, dar nu garantii 100%. Noi trebuie trebuie sa organizam administrarea riscurilor care apar pe piata".
2. Noul cadru normativ
A doua directie de schimbare la ASF este cadrul normativ, care incepe cu revizuirea regulilor dupa care functioneaza autoritatea. "Am avut o intelegere perfecta cu pietele in aceste zile sa formam colective de lucru pentru revizuirea legislatiei secundare in primul rand, pentru ca aici suntem noi competenti si avem autoritate, si sa facem propuneri pentru legislatia primara", a precizat Negritoiu.
El a spus ca scopul este actualizarea acestei legislatii, includerea dimensiunii europene in aceasta, simplificarea acesteia in scopul sustinerii dezvoltarii pietelor si a transferului resurselor in economia reala.
"Importanta noastra ca sistem deriva din faptul ca pietele financiare nebancare afecteaza un numar de peste 10 milioane de consumatori, romani si straini, daca ne referim si la pietele de capital. Chiar daca valoarea activelor este mult mai mica decat cea a pietei bancare, conteaza numarul oamenilor afectati pozitiv sau negativ intr-un sistem pe care noi il reglementam si supraveghem", a adaugat Negritoiu.
El a adaugat ca va propune instituirea unor grupe de lucru comune cu legislativul, guvernul si cu pietele pentru revizuirea si completarea legislatiei primare.
"Exista foarte multa competenta, atat la nivelul ASF, dar si la nivelul partenerilor internationali care s-au oferit sa ne asiste. Este foarte multa bunavointa si disponibilitate in acordarea de asistenta ASF, iar noi trebuie sa stim doar ce vrem sa facem", a precizat Negritoiu.
"Noi ne propunem ca sistem si autoritate sa ajungem, candva, la nivelul de respect si de profesionism al BNR si la nivelul autoritatilor surori din tarile vecine, care sunt mai bine organizate, trebuie sa o recunoastem", a spus Negritoiu.
3. Parteneriatul pentru dezvoltare
Misu Negritoiu: "Ne intrebam toti care sunt sursele de dezvoltare ale Romaniei, ce facem noi pentru convergenta reala si pentru bunastarea oamenilor".
Pana acum, a precizat el, dezvoltarea Romaniei a fost in principal finantata de piata bancara. In SUA, pietele nebancare finanteaza 60% din economie, in Europa - 40%, in Romania, probabil sub 10%.
"Va dati seama cat spatiu avem noi ca sa stimulam economia si sa organizam transferul resurselor din economia financiara in economia reala, mai ales finantarea pe termen mediu si lung", a adaugat noul sef al ASF.
Sistemele de finantare a economiei pe termen scurt se fac in principal prin sistemul bancar, iar pe termen mediu si lung sunt pe pietele financiare nebancare, a precizat Negritoiu. "Acolo ar trebuie sa ajungem, iar pentru noi o dublare a ponderii finantarii nebancare in economie ar fi un succes extraordinar", a adaugat el.
"Pentru asta vrem sa facem un parteneriat pentru dezvoltare atat cu actorii din piata cat si cu consumatorii si investitorii, pentru a le recastiga increderea atat in instrumentele financiare romanesti cat si increderea investitorilor in operatorii pietei, increderea ca Romania este o tara in care se pot face tranzactii ca si in alte tari.
Parteneriate care presupun inclusiv informarea publicului coresponzator, atat ca cerinta legala, aplicara normelor europene si internationale de informare corecta si la timp, acolo de unde incepe de fapt protectia consumatorilor. Sa evitam cazurile pe care le stiti", a spus Negritoiu.
"Aducem pe altcineva din afara numai daca cei din ASF nu pot sa se ridice la nivelul atributiilor"
"Eu sunt surprins poate sa constat ca ASF-ul are resurse interne remarcabile. Toata lumea cu care am lucrat pana acum este competenta si deschisa, discutiile avute cu angajatii ASF intr-o intalnire comuna au fost constructive si deschise. Fiecare probabil are propriile asteptari, dar fiecare are o sansa", a spus Negritoiu.
"Eu lucrez in principal cu echipa ASF. Nu am adus pe nimeni deocamdata, nici nu vreau sa aduc pe nimeni din afara deocamdata, pana cand nu revizuim cadrul organizatoric, atributiile, functiile. Aducem pe altcineva din afara numai daca cei din ASF nu pot sa se ridice la nivelul acestor atributii. Pentru asta noi instituim un program intern de dezvoltare a oamenilor, cum face fiecare institutie, si inca o data, folosim model de organizare a BNR si programele lor de dezvoltare interna a oamenilor. De altfel, cu ei avem o colaborare foarte stransa, saptamana viitoare avem o prezentare a experientei de pana acum in organizarea institutiei", a adaugat seful ASF.
Negritoiu: Am misiunea de depolitizare a ASF-ului
"Sunt oameni tineri in ASF, si trebuie sa avem in vedere cariera acestor oameni si asigurarea succesiunii. Aceasta institutie nu mai trebuie batuta de vanturi, sa se schimbe membrii consiliului de conducere cand se schimba guvernul. Eu am aceasta misiune specifica, asa-numita depolitizare a ASF-ului si ea se poate face numai printr-un sistem institutional stabil, predictibil si de durata."
Asadar, sloganul nostru este: "reconstruim increderea si tintim performanta", a incheiat Negritoiu.
In continuare vom prezenta in detaliu declaratiile lui Misu Negritoiu
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva
• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii
Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii
Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile
Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii
Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta
Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii
- Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca
- Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri
- Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale
- Contractul unui credit trebuie sa contina si solutii in cazul neplatii ratei
- Beneficiarul unui credit trebuie sa stie ce solutii are daca nu poate plati rata
- IFN-urile nu vor sa rezolve reclamatiile clientilor prin CSALB
- Aplicatia YOU BRD are probleme de functionare
- Masura de prevenire a fraudelor online: aplicatia Raiffeisen detecteaza preluarea controlului telefonului de alta aplicatie
- Suntem intr-o perioada in care nu este clar pe ce venituri ne putem baza in viitor
- Banca Transilvania a rezolvat toate litigiile cu clientii bancilor preluate
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Nu vor să aplice Legea 243/2024
Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii
-
!
Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii