Mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, la a 25-a aniversare a IBR
Autor: Bancherul.ro
2016-12-10 18:32
Mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la a 25-a aniversare a IBR (comunicat al BNR):
Consiliului de Administrație
Corpului didactic și tehnic
Cursanților Institutului Bancar Român
Sunt onorat să mă adresez, în acest moment aniversar, conducerii institutului, corpului didactic și tehnic, cursanților unei instituții de pregătire și perfecționare a specialiștilor din bănci foarte aproape de inima mea. Îmi face o deosebită plăcere să remarc faptul că, timp de 25 de ani, Institutul Bancar Român s-a dezvoltat și s-a maturizat, astăzi fiind un puternic centru de înaltă formare și perfecționare profesională. Toate aceste importante realizări i-au adus un recunoscut și binemeritat prestigiu în comunitatea specialiștilor bancari.
În acest moment, pe care nu mă sfiesc să-l numesc istoric, la cea de-a 25-a aniversare, îi urez Institutului Bancar Român viață lungă și mari succese.
Vă rog să-mi îngăduiți – în numele Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României – să vă adresez un cordial omagiu, pentru că, acum, când IBR celebrează 25 de ani de la înființare, institutul are deja statura unei școli europene într-un efort susținut de ascensiune.
Înființată la început de nouă istorie a țării, într-un moment în care însăși Banca Națională abia se constituia ca bancă centrală, iar sistemul bancar făcea primii pași în procesul de adaptare la cerințele economiei de piață, IBR pornea la drum contopind două forme vitale (atunci ca și acum) pentru ca în România să devină posibilă transformarea vechiului sistem bancar într-unul modern, care să joace rolul de motor al noii dezvoltări și anume: pregătirea universitară a specialiștilor bancari și perfecționarea personalului bancar.
Este meritoriu faptul că reforma continuă prin care a trecut IBR, timp de 25 de ani, s-a soldat cu reconectarea neîncetată la cerințele continuu reînnoite ale modernizării sistemului bancar al unei țări europene. Pe măsură ce s-a transformat și consolidat, orientându-și activitatea în exclusivitate în direcția pregătirii și perfecționării post-universitare, IBR a devenit o instituție de prim rang, capabilă să răspundă exigențelor europene în materie.
Sunt convins că nu greșesc – și că nu sunt contaminat de subiectivism – afirmând că Institutul Bancar Român are până în cele mai intime fibre un model de desfășurare a activității inspirat de cele mai bune practici europene. Și de însăși viața comunității bancare, cu cerințele specifice acestui timp. Dovadă că aici, la IBR, arde torța vie a interesului pentru a concentra în această instituție specialiști convinși că numai propria lor perfecționare poate garanta perfecționarea adecvată a cursanților.
Încă de la începuturile activității sale, în ’91, colaborarea dintre Banca Națională a României și Institutului Bancar Român s-a petrecut, firesc și continuu, pe două planuri paralele: pe de o parte, a fost sprijinul financiar, acordat potrivit legii; pe de altă parte, fiind notabilă asistența substanțială acordată prin lectori și prin îndrumări tematice.
Regret că nu pot să fiu prezent la această memorabilă sărbătoare. Sunt însă bucuros să vă transmit, din toată inima, un călduros îndemn: “Ați reușit, continuați!”. După 25 de ani, este relevant adevărul că Institutul Bancar Român, într-un timp istoric scurt, a trecut prin schimbări majore, reuşind să ducă la bun sfârşit atribuţii dintre cele mai complexe. Astăzi, IBR dispune de un corp de experți temeinic pregătit, care prin probitate profesională contribuie activ la dezvoltarea şi consolidarea prestigiului acestei instituţii. Și, dispune, de asemenea, de echipamente performante, de programe adecvate, toate formând un complex de dotări ce face, în contextul actual şi în perspectivă, evidentă importanţa strategică a institutului, de catalizator al noilor tendinţe din banking şi transpunerea lor în programe de training care au scopul de a dezvolta competenţe profesionale în concordanţă cu noile atribuții ale angajaţilor din sistem. În plus, aici se adaugă şi rolul de educator social pe care îl are institutul, de a susţine, promova şi disemina educaţia financiară, atât la nivelul industriei bancare, cât şi la nivelul comunităţii de afaceri şi al societăţii româneşti, prin interdependenţa care există între sistemul financiar-bancar şi celelalte componente ale economiei.
Îmi fac o datorie de onoare, în acest moment aniversar, să felicit Asociația Română a Băncilor pentru că, încă de acum 25 de ani, s-a alăturat Băncii Naționale, în efortul de a direcționa Institutul Bancar Român către deservirea comunităţii financiar-bancare cu programe de training specializat, în scopul creşterii competenţelor profesionale ale resursei umane din acest sector de activitate, cu impact direct asupra profitabilităţii industriei şi a gradului de intermediere financiară în România.
Menţinerea unei oferte de training de real interes pentru sistemul bancar este un proces continuu, realizat prin întâlniri cu reprezentanţi ai top managementului din băncile comerciale şi BNR, dar și prin participarea personalului IBR la comisiile tehnice de la Asociaţia Română a Băncilor. Și, desigur, merită să menționez parteneriatele IBR cu asociaţii profesionale europene, internaţionale şi naţionale de elită, monitorizarea ofertelor celor mai reputaţi furnizori de training financiar pe plan internaţional.
Dacă, în prezent, în oferta de programe a IBR sunt cuprinse peste 120 de teme de mare interes pentru sistemul financiar-bancar, care sunt actualizate şi înnoite anual şi care, prin tehnologiile de livrare/oferire, se regăsesc în cele 4 linii principale de activitate ale institutului – certificări profesionale internaţionale; cursuri de scurtă durată şi cursuri sub egida Autorității Naţionale pentru Calificări; învăţământ la distanţă; evaluare/certificare/dezvoltare de competenţe – regăsim aici și buna colaborare între BNR și ARB în sprijinul acordat Institutului Bancar Român. Și, desigur, regăsim efortul întregului personal al IBR, care prin parteneriatele cu asociaţiile profesionale, prin identificarea unor teme de discuţie/dezbatere interesante, prin invitarea unor speakeri reputaţi, a făcut din acest institut o platformă atractivă de dezbatere la nivel de industrie, de întâlnire pentru comunităţile de specialişti pe diverse arii de activitate din industria bancară, constituindu-se într-un catalizator al celor mai noi tendinţe şi evoluţii din industria serviciilor financiare.
Semnificativ, cu deosebire, este numărul mare de cursanți. În cei 25 de ani de activitate, la programele institutului au participat peste 75.000 de profesionişti. Dintre evenimentele care au devenit marca IBR, fiind organizate anual, menţionez Summer Banking Academy, The new era in banking: the digital revolution – trends & innovations, Cyberthreats & Cybersecurity Day, Banking Compliance Summit etc. În ultimii 3 ani, cca 2.700 de profesionişti din sectorul bancar au participat la conferinţele IBR, beneficiind de training gratuit şi având, de asemenea, posibilitatea unor discuţii şi dezbateri directe cu renumiţi specialişti. Consolidarea imaginii IBR ca lider în furnizarea programelor de training cu tematică financiar-bancară a fost întărită şi de atribuirea IBR de către Banca Mondială, în cadrul programului de modernizare a ANAF, a proiectului privind dezvoltarea unui training specializat privind organizarea şi funcţionarea sistemului bancar, derulat în 2016.
Meritorie este şi extinderea IBR în regiune, prin programele de pregătire pe care le oferă, începând din 2013, băncilor din Republica Moldova.
În prezent, datorită ofertei sale de training, institutul şi-a lărgit grupul ţintă de clienţi, la programele IBR participând şi reprezentaţi din alte sectoare ale economiei, cum ar fi: companii, IMM-uri, autorităţi publice (ministere, primării), IBR propunându-şi, în acest context, să contribuie la realizarea unui dialog profesionist, operativ şi constructiv între bănci (şi alte entităţi din sfera serviciilor financiare) şi consumatorii de servicii financiare.
Din această perspectivă, continuarea dezvoltării ofertei de programe cu tematică financiară şi către entităţi ne-bancare reprezintă, în primul rând, un canal important de diseminare a educaţiei financiare către clienţii băncilor constituind, în acelaşi timp, şi un potenţial de creştere a veniturilor institutului.
Fără îndoială, buna experiență validată de IBR prin creşterea calităţii programelor şi adaptarea ofertei de training la cerinţele comunității bancare, caracterizate prin globalizare, prin includerea în oferta cotidiană a programelor cu recunoaştere internaţională, trebuie să continue. Este însă evident faptul că și contribuția băncilor la consolidarea financiară a IBR va trebui să sporească.
Desigur, creșterea veniturilor este departe de a fi un scop în sine. IBR are acum nevoie de un sprijin complex din partea băncilor, managerial și financiar, în vederea intrării profesionalizării resursei umane din industria bancară intr-o nouă etapă şi, de asemenea, să dezvolte o platformă naţională de educaţie financiară. Sunt convins că programul comun de acţiune, implicând Comitetul Sectorial „Activităţi Financiare, Bancare, De Asigurări” și Asociaţia Română a Băncilor, va contribui la asigurarea unei noi politici de calitate privind standardele de pregătire profesională a personalului din sistemul bancar din ţara noastră.
În acest context, acum, când în întreaga lume avantajele comparative cedează locul avantajelor competitive, avem nevoie de o nouă cultură a creditului şi dobânzilor, a plăţilor în economie, a schimburilor valutare, de modernizarea produselor bancare, de transparenţă și, mai ales, de o atitudine constructivă în raport cu riscurile. Am convingerea că Institutul Bancar Român poate contribui cu idei esențiale și cu o pregătire solidă a personalului la îmbunătățirea activității din bănci, a climatului de afaceri și a dialogului cu consumatorii de servicii bancare.
Evoluţiile recente, înregistrate în ultimii ani în industria serviciilor financiare, în general, şi a industriei bancare, în particular, impun continuarea procesului de modernizare a institutului, în scopul creării infrastructurii necesare dezvoltării, ajustării şi adaptării ofertei de programe a IBR în timp real, pentru a putea face faţă cerinţelor specifice ale instituţiilor de credit.
Rememorez, cu vie emoție, începuturile activității IBR în 1991. În același timp, îmi amintesc de începuturile colaborării BNR, ARB și IBR, trei instituții legate prin destin, pentru ca, în România, să avem un puternic centru de pregătire și perfecționare a specialiștilor din sistemul bancar. An de an, promoție după promoție, aici a sporit interesul pentru ca, prin performanțe din ce în ce mai bune, să fie valorificat filonul sănătos al educației financiar-bancare.
La mulți ani IBR!
București, 7 decembrie 2016
Taguri: Mugur Isarescu Banca Nationala a Romaniei (BNR) National Bank of Romania (NBR) myBRD
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Noutati BNR
Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat
Banca Națională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, organizează, în Republica Moldova, expoziția itinerantă de promovare internațională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în detalii
Dobanda BNR ramane 6,5%
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară 08.11.2024 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele: - detalii
Noua conducere a BNR si-a inceput mandatul
Începând de astăzi, 11 octombrie 2024, intră în vigoare, pentru o perioadă de 5 ani, mandatul noului Consiliu de administrație al Băncii Naționale a României, conform Hotărârii nr. 27 din 1 octombrie 2024 a Parlamentului României, publicată detalii
BNR mentine dobanda la 6,5%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pastrat la nivelul de 6,5% dobanda de politica monetara, conform asteptarilor majoritatii analistilor. Deficitul bugetar ridicat si perioada electorala sunt riscurile care au determinat BNR sa nu mai reduca dobanda, desi inflatia este in scadere, detalii
- Platile instant Blik, autorizate de BNR
- Aurul României păstrat la Banca Angliei este detinut integral de BNR
- Educatie financiara pentru profesori, sustinuta de BNR, ME, ARB, IBR si FGDB
- BNR scade dobanda la 6,5%
- BNR explica de ce a scazut dobanda la 6,75%
- BNR reduce dobanda la 6,75%
- Dobanda BNR ramane 7% pe an
- Inflatia va scadea la 4,8% la finalul lui 2024, anticipeaza BNR
- Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR
- BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
LOAN OFFER
Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii