BANCI | Ultima Ora

MasterCard, obligata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene sa elimine comisioanele interbancare in termen de 6 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-11 09:08

MasterCard trebuie să elimine comisioanele interbancare platite de banci la plata cu cardul în termen de şase luni, conform unei decizii emise astazi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Decizia nu afecteaza direct utilizatorii de carduri, intrucat aceste comisioane sunt platite de catre bancile de catre bancile care accepta platile cu cardul la POS-urile din magazine de la bancile care emit cardurile cu care se efectueaza plata. Bancile acceptatoare taxeaza, la randul lor, magazinele care beneficiaza de servicul platii cu cardul.

Totusi, decizia ar putea afecta indirect consumatorii, daca bancile vor incerca sa-si recupereze comisioanele pierdute de la comerciantii care accepta plata cu cardurile, spun reprezentantii MasterCard.

Javier Perez, presedintele MasterCard Europe, a precizat ca decizia are un impact limitat asupra modelului de afaceri al operatorului de plati cu carduri si telefoane mobile.

Si autoritatile din Romania au anuntat la inceputul acestui an ca intentioneaza sa limiteze aceste comisioane de la 1% la maxim 0,3%, decizie despre care reprezentantii MasterCard au spus ca ar putea duce la cresterea costurilor pentru posesorii de carduri.

Experienta din tari unde comisioanele interbancare au fost reduse prin interventie legislativa, dovedeste ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate in urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange, a mai precizat MasterCard. (Vezi aici detalii)

 

Printr-o decizie din decembrie 2007, Comisia Europeană a constatat ca aceste comisioanele interbancare multilaterale (CIM-uri) aplicate în cadrul sistemului de plată cu carduri MasterCard sunt anticoncurentiale, se arata intr-un comunicat al CURIA.

Comisia a ajuns la concluzia ca aceste comisioane impiedica libera concurenta intrucat MasterCard a impus niveluri minime ale acestora pentru banci.

Curtea de Justiţie explică faptul că MasterCard nu a reuşit să dovedească existenţa unor avantaje semnificative care să decurgă din aplicarea comisioanelor interbancare. Totodată, instanţa a subliniat că sistemul de plăţi MasterCard nu este afectat de eliminarea comisioanelor.

În 2012, MasterCard a contestat în instanţă decizia Comisiei Europene, însă Tribunalul UE a menţinut hotărârea instituţiei euroepene. Ulterior, MasterCard a depus recurs la Curtea de Justiţie, care, la rândul său, a menţinut sentinţa dată de instanţa anterioară.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii