BANCI | Ultima Ora

MasterCard: Reducerea comisioanelor interchange pentru utilizarea POS-urilor ar putea avea ca efect cresterea costurilor pentru posesorii de carduri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-29 15:47

MasterCard apreciaza ca reducerea comisioanelor interchange pentru utilizarea POS-urilor de la 1% la maxim 0,3%, asa cum a decis Ministerul Finantelor, luand exemplul autoritatilor europene, ar putea duce la cresterea costurilor pentru posesorii de carduri.

"MasterCard, unul dintre liderii sistemelor globale de plata cu cardul, cu o prezenta de lunga durata in Romania, impartaseste preocuparile autoritatilor de a reduce nivelul comisioanelor de interchange pentru a stimula plata cu cardul pe plan local. In acelasi timp, MasterCard atrage atentia asupra pericolului ca aceste masuri sa duca la cresterea costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri si la reducerea investitiilor institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati", potrivit unui comunicat al MasterCard.

„Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri”, a declarat Cosmin Vladimirescu (foto), General Manager Romania si Moldova, MasterCard.

„Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice.”

„In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificare a OG nr. 193/2002 vizeaza o reducere drastica a nivelului comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit, avand drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comerciantii le suporta pentru acceptarea platilor electronice.

In realitate, experienta din tari unde comisioanele interbancare au fost reduse prin interventie legislativa, dovedeste ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate in urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange, se mai arata in comunicatul MasterCard.

Spre exemplu, in Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% in perioada 2006 - 2010. Astfel, comisioanele detinatorilor de carduri au fost majorate de catre bancile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro, spune MasterCard.

Prin urmare, exista pericolul ca masurile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sa  conduca la o majorare pe alte cai a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare si sa descurajeze de fapt utilizarea cardurilor. In plus, daca veniturile pentru cardurile de plata sunt reduse, bancile emitente nu vor mai fi in postura de a investi in inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita, mai arata MasterCard in comunicat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii