BANCI | Opinie

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene avertizeaza ca suprareglementarea bancilor poate afecta creditarea si cresterea economica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-16 10:48

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a cerut, intr-un discurs autoritatilor de reglementare din sectorul bancar sa se asigure ca regulile mai dure privind capitalul nu vor duce la o criza a creditelor, admitand pentru prima data ca reglementarea mai ferma poate afecta fragila crestere a economiei.

Bancile europene trebuie sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, suma cu peste opt miliarde de euro mai mare decat se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

EBA a anuntat ca bancile comerciale trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilitatii unei banci) de 9%, mai ridicata decat minimul de 7% decis pe plan mondial, care ar urma sa intre in vigoare din 2013.

Anterior, BCE a sustinut ca reglementarile mai dure privind capitalul nu vor afecta cresterea economiei, dar Mario Draghi si-a exprimat, intr-un discurs rostit la Berlin, temerile privind impactul noilor cerinte asupra creditarii sectorului privat.

'Bancile din zona euro se afla sub presiune din cauza capitalului lor si a conditiilor de finantare. Planul de majorare a capitalului lor reprezinta o incercare de a recastiga increderea pietelor, dar va fi un proces dificil', a afirmat seful BCE. Acesta a adaugat: 'Autoritatile publice trebuie sa amortizeze impactul noilor reglementari asupra economiei reale iar bancile ar trebui sa ia in considerare restrangerea dividendelor si a compensatiilor pentru a-si intari capitalul'.

Draghi a avertizat ca actionarii nu sunt intotdeauna receptivi la majorarea capitalului, dar alte optiuni sunt mai rele din cauza impactului lor economic.

'Vanzarea activelor este mai putin preferabila si reducerea creditarii economiei reale este chiar mai rea', sustine oficialul BCE. Acesta a dat asigurari ca BCE si-a adus contributia la protejarea fluxurilor de imprumuturi catre sectorul privat adoptand masuri de sprijinire a sectorului bancar.

Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta ca, pentru prima data in istoria sa, va oferi bancilor credite cu maturitatea pe trei ani, in ideea de a evita ca actuala criza a datoriilor sa provoace o criza a creditului care sa sufoce economia blocului comunitar.

Noul presedinte al BCE, Mario Draghi, a anuntat ca o operatiune de refinantare pe 36 de luni din data de 21 decembrie va inlocui o oferta de finantare pe 12 luni pe care o avea in vedere anterior BCE. In plus, BCE va acoperi toate cererile si va exista posibilitatea unei rambursari anticipate dupa un an.

De asemenea, BCE a decis sa faciliteze accesul la creditele sale pentru banci prin extinderea garantiilor cerute precum si prin reducerea nivelului rezervelor la 1% de la 2%.

Anterior, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa reduca dobanda de referinta cu un sfert de punct pana la nivelul record de 1%. Este pentru a doua oara in decursul ultimelor sase saptamani cand BCE opteaza pentru reducerea costului creditului in ideea stimularii economiei zonei euro. In trimestrul al treilea al acestui an zona euro a inregistrat o crestere anemica de doar 0,2%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii