BANCI | Opinie

Magyar Nemzeti Bank acorda bancilor bani gratis pentru a credita IMM-urile. Un exemplu de urmat si pentru BNR?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-12 16:50

Magyar Nemzeti Bank, banca centrală a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy (foto stanga)  un prieten al naţionalistului şi populistului premier Viktor Orban (foto dreapta), a anunţat că va continua, din 1 octombrie, programul de finanţare a creditelor pentru IMM-uri prin care banca centrală oferă băncilor comerciale fonduri cu dobândă 0 pentru ca acestea să acorde credite pentru IMM-uri cu dobânzi de maxim 2,5% pe an.

Prima etapă a programului s-a desfăşurat în perioada 1 iunie-31 august şi s-a bucurat de un succes atât de mare, după cum a declarat guvernatorul Matolcsy, incat a fost nevoie de suplimentarea fondurilor alocate initial pentru acordarea de noi credite (pilonul 1), precum si pentru transformarea creditelor vechi din valuta in forinti (pilonul 2). Cererea pentru aceste credite ieftine a fost de 3 ori mai mare decat fondurile disponibile, astfel ca in final au fost utilizate in total fonduri in valoare de 2,5 miliarde euro (750 miliarde forinti), reprezentand 2,5% din PIB-ul tarii.

O noua etapa a programului de finantare a IMM-urilor, in conditii neschimbate, va incepe din 1 octombrie, cu noi fonduri disponibile in valoare de 500 miliarde forinti, programul urmand sa continue pana la finalul anului viitor, valoarea totala a acestuia fiind majorata substanial, la 2.000 de miliarde de forinti (6,6 miliarde euro).

Matolcsy a estimat că impactul asupra creşterii economice a fondurilor totale, de 9,1 miliarde de euro, alocate IMM-urilor, va fi in jurul a 2% din PIB. Intrebat daca programul nu va impacta rata de referinta, el a spus ca aceasta nu va fi afectata direct, dupa cu s-a vazut si in alte cazuri internationale, precum cel din UK.

Programul din Marea Britanie, botezat „Funding for Lending Scheme (FSL) a fost lansat in iulie 2013, oferind bancilor fonduri cu dobanzi reduse, destinate atat finantarii IMM-urilor, cat si pentru creditarea populatiei. S-a dovedit, in final, ca principalii beneficiari nu au fost IMM-urile ci cei care au obtinut credite imobiliare.

Cu toate acestea, analizele au aratat ca programul ajuta la stimularea creditarii, astfel ca in aprilie acest an a fost extins pana la finalul lui 2014.

O recenta evaluare a programului publicata de Bank of England arata ca in total au fost utilizate fonduri in valoare de 17,6 miliarde lire sterline, iar in trimestrul 2 al acestui an a crescut usor volumul creditelor acordate de cele 28 de institutii de credit participante la program.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii