BURSA | Revista presei

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB: Bursa inca nu reflecta situatia economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-23 22:12

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, considera ca economia românească este mai dinamică decât ceea ce poate fi văzut pe piața acțiunilor și obligațiunilor, de modul în care aceste piețe sunt folosite de companii, de afacerile private, pentru a-și finanța dezvoltarea.

Afacerile cresc și se dezvoltă în timp ce BVB nu este cu adevărat un instrument important pentru aceste companii, de a crește prin finanțarea obținută de pe bursă. Trebuie schimbat acest lucru, BVB trebuie să fie într-o relație mai fructuoasă cu aceste companii, nu doar cu noile companii, prin IPO, ci și cu companiile deja listate, dacă acestea încep să atragă capital de pe bursă, însemnând că avem investitori, a precizat Sobolewski, intr-un interviu acordat Agerpres.

- De ce a fost necesară introducerea unui nou indice, BET-TR, la Bursa de Valori București /BVB/? 

Ludwik Sobolewski: Poate nu a fost neapărat necesară, dar era oportună pentru că mulți investitori instituționali sunt atenți la performanța totală a pieței și a investițiilor lor și prin aceasta nu înțeleg doar prețurile și câștigurile de capital, ci și dividendele care sunt distribuite. Este important pentru toată lumea, dar în special pentru managerii de fonduri care, de exemplu, în politicile lor de investiții, fac plasamente doar în companii care distribuie regulat dividende la anumite niveluri. Acesta a fost primul lucru luat în considerare, dar și faptul că avem ceva de care nu trebuie să ne fie rușine — cele mai mari companii listate au un randament al dividendelor foarte decent sau chiar ridicat. Media este în jur de 6%, iar pentru companiile din sectorul energetic este chiar mai ridicată, în jur de 9%, între 9% și 10%. Noul indice este un instrument bun pentru promovarea pieței noastre, iar metodologia acestui indice este exact la fel ca a WIG — TR, indicele Bursei din Varșovia. Există doar două astfel de abordări în Europa Centrală și de Est, metodologiile sunt la fel, deoarece vrem de asemenea să oferim investitorilor posibilitatea să compare performanța și eficiența și, în esență, administrarea companiilor pe ambele piețe. Și acesta este de asemenea avantajul nostru competitiv în fața altor piețe din regiune, deoarece ele nu oferă investitorilor acest tip de instrument, care este în același timp o sursă de informație și un instrument de investiții.

- Din ce cauză BVB a înregistrat la începutul lunii septembrie tranzacții zilnice mai scăzute chiar decât în perioada verii? Ce măsuri aveți în vedere pentru a stimula lichiditatea pieței?

Ludwik Sobolewski: În primul rând, lichiditatea Bursei în această vară a fost mai bună decât în vara anului trecut, diferențele au fost destul de mari. Toate măsurile pe care le vom lua au drept scop creșterea lichidității și a rulajului. Începutul acestei luni a fost foarte slab, din punct de vedere al cifrelor despre rulaj. Săptămâna trecută, a treia a lunii septembrie, a fost însă foarte bună. Mai avem încă o săptămână din septembrie și vom vedea care va fi evoluția. Este adevărat că primele două săptămâni au fost surprinzătoare în sens negativ și este dificil pentru noi să găsim motivele pentru această activitate modestă.

- Când vom vedea noi oferte publice inițiale /IPO/ la BVB, poate chiar una privată, sau listări pe ATS (sistemul alternativ de tranzacționare)?

Ludwik Sobolewski: Sperăm că vom lansa o piață înnoită, împrospătată, pentru companiile mici, am dezvăluit unele informații despre organizarea acestei piețe, vom anunța marți și numele pieței. Acum lucrăm cu un număr de potențial emitenți pentru această piață, suntem interesați doar de emitenți care vor derula oferte publice înainte de listarea lor, dar nu va fi un IPO major. Aceasta este o piață pentru companii mici, dar oricum este extrem de importantă pentru noi pentru că va angrena investitori și va crea un nou interes pentru celelalte piețe. În ceea ce privește IPO-uri mari, precum Electrica sau Romgaz, se pare că următoarea va fi în a doua jumătate a anului viitor — Hidrolelectrica, dar între timp sper că vor fi alte privatizări mai mici plus listări private legate de noua formulă a ATS.

- Din ce cauză piața a fost mai puțin volatilă (variațiile de preț au fost mai reduse — n.r.) în acest an? Ar putea însemna că investitorii au mai multă încredere în piața locală?

Ludwik Sobolewski: Este exact și observația mea. Volatilitatea pieței este foarte scăzută în acest an. Cred că această situație poate fi atribuită în parte nivelului de transparență și calității relației pe care companiile o au cu investitorii și de aceea noi lucrăm la un nou Cod de guvernanță corporativă și obligații noi impuse companiilor care fac parte din structura indicelui BET. Cu cât mai multă informație va fi oferită investitorilor, cu atât sunt șanse mai mari ca ei să reacționeze și aibă mai multă activitate care să conducă la mișcări ale prețurilor în piață. Este una din posibilele explicații.

- Costul de acces pe piața românească de capital este încă ridicat. Reducerea de comisioane de tranzacționare pe care o va aplica BVB de la 1 octombrie va reuși să stimuleze activitatea de tranzacționare?

Ludwik Sobolewski: Este o mare schimbare pentru brokeri, luând în calcul reducerile operate de ASF și de noi. Impactul asupra activității de tranzacționare va depinde de unde și dacă se va transfera această reducere la investitorul final. Nu am nicio îndoială că această reducere va fi transferată, dar probabil va lua ceva timp pentru că, în general, avem nevoie de mai multă competitivitate între brokeri și piață. Când se va întâmpla, acest lucru va avea impact pozitiv în special asupra investitorilor de retail, pentru că investitorii instituționali au capacitatea să negocieze costul serviciului. Desigur este numai începutul. Când piața crește și va deveni mai mare ne vom permite o reducere mai consistentă. Acesta este un foarte bun început, atât din partea noastră cât și a ASF, pentru că nu este simbolic ci concret — 4 puncte de bază (reducerea de comision — n.r.) reprezintă mult, începând de la nivelul de 12 puncte de bază. Vom fi capabili să continuăm în mod hotărât să reformăm piața, să eliminăm toate barierele care împiedică funcționarea pieței la nivelul standard.

- Care sunt prioritățile dumneavoastră în privința dezvoltării diverselor segmente de piață ale BVB — futures, acțiuni, obligațiuni?

Ludwik Sobolewski: Prioritatea mea numărul unu este piața de acțiuni, apoi obligațiunile, în curând. Vom fi mai intens implicați în stimularea apetitului pentru emisiunile de obligațiuni coporative, probabil chiar din acest an. A treia prioritate este piața derivatelor, cândva în viitor, nu imediat. De ce? Pentru că mai întâi avem nevoie de materializarea priorității numărul unu — să avem o piață a acțiunilor mai adâncă și mai lichidă, pentru a avea o bază solidă de instrumente pentru produsele derivate.

- Pe 6 octombrie intră în vigoare modificări ale Codului Bursei. Care sunt cele mai importante prevederi?

Ludwik Sobolewski: Modificările vizează sistemele de conturi de tranzacționare și post-tranzacționare. Pe scurt, acum tranzacționarea și decontarea tranzacțiilor sunt un proces integrat. Este simplu, dar nu așa funcționează piața, nu acesta este standardul. Aceste procese sunt interdependente, dar au propria autonomie, iar un singur proces integrat creează dificultăți pentru participanții la piață, pentru care este mult mai bine ca aceste procese să fie separate. Odată cu această separare vom avea posibilitatea să realizăm decontarea ca proces separat, ceea ce va fi bine pentru participanți.

- Decontarea mai rapidă a tranzacțiilor va fi realizată tot începând din 6 octombrie?

Ludwik Sobolewski: Separarea sistemelor de tranzacționare și post-tranzacționare este o întoarcere la normalitate, în timp ce tranziția de la ciclul de decontare T + 3 (decontarea tranzacției bursiere are loc la trei zile de la data tranzacției — n.r.) la ciclul T + 2 (decontarea are loc la două zile de la data tranzacției — n.r.) reprezintă trecerea la un alt standard. Nu avem de ales când vine vorba de T+2 pentru că toate piețele europene vor deconta tranzacțiile la T+2 și acest lucru trebuie făcut pur și simplu. Teoretic, despre separarea sistemelor de tranzacționare și decontare puteam decide dacă să o facem sau nu, dar despre T+2 nu trebuie să neglijăm acest proces, ar fi de neimaginat să rămânem la T+3, căci este impus de regulamentele europene.

- Considerați că BVB reflectă într-o anumită măsură evoluția economiei românești?

Ludwik Sobolewski: Când mă uit la dividende aș putea spune că da, dar când mă uit la rulaj și la capitalul atras de pe bursă aș spune nu, deoarece economia românească îmi pare mai dinamică decât ceea ce poate fi văzut pe piața acțiunilor și obligațiunilor, de modul în care aceste piețe sunt folosite de companii, de afacerile private, pentru a-și finanța dezvoltarea. Afacerile cresc și se dezvoltă în timp ce BVB nu este cu adevărat un instrument important pentru aceste companii, de a crește prin finanțarea obținută de pe bursă. Trebuie schimbat acest lucru, BVB trebuie să fie într-o relație mai fructuoasă cu aceste companii, nu doar cu noile companii, prin IPO, ci și cu companiile deja listate, dacă acestea încep să atragă capital de pe bursă, însemnând că avem investitori. Atunci aș spune da, piața de capital reflectă economia românească. Știm de ce nu o reflectă și de ce nu sprijină economia. Piața de capital are două funcții — este barometrul, faimosul barometru care arată care sunt tendințele și perspectivele economiei, dar sprijină de asemenea creșterea și dezvoltarea. Parte din creșterea economică este legată de modul cum funcționează piața de capital, așa cum este legată și de modul cum operează băncile. Nu este vorba de metafizică, dar scopul tuturor — ale celor implicați în politici economie, politică, piața de capital — ar trebui să fie să elimine barierele și vom vedea apoi acest rol al pieței de acțiuni și obligațiuni de a crește și a fi mai integrată și în folosul întregii economii.

- De ce credeți că în România cultura investițională este mai puțin dezvoltată decât în Polonia?

Ludwik Sobolewski: Pe scurt, cred că anumite lucruri bune nu au fost făcute în trecut, dar au fost făcute multe lucruri care nu erau bune. Rezultatul a fost, printre altele, că această piață a fost suprareglementată enorm. Dacă ceva este suprareglementat, este foarte greu să generezi acest fel de cultură investițională. Ar trebui să avem în vedere întotdeauna poziția și punctele de vedere ale participanților la piață și ale investitorilor și nu anumite idei birocratice.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii