BANCI | Opinie

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: Programul Prima Casa a ajutat mult economia in recesiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-13 10:07

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca programul Prima Casa de garantare a creditelor ipotecare a fost de departe cea mai importanta masura anti-criza a guvernului, avand o contributie importanta la revenirea economiei. El estimează că programul Prima Casă a atenuat contracţia PIB cu 0,2-0,4 pp. Astfel, în loc de o contracţie a PIB cu 1,3% am fi avut 1,5-1,7%.
 
“Cu creditele tip Prima Casa acordate de banci au fost cumpărate treizeci şi ceva de mii de apartamente vechi. Din cei care le-au achiziţionat, aproape 100% le-au şi renovat. Toate aceste investiţii ţin locuri de muncă”, a spus Anghel, in cadrul unei conferinte organizata de BCR impreuna cu BNR.

Acesta dă exemplul retailerului din domeniul materialelor de construcţii şi bricolaj Baumax, unul dintre clienţii corporate BCR, care a deschis 7 magazine între iunie 2010 şi martie 2011, generând astfel în jur de 840 de locuri de muncă, şi are în plan deschiderea a încă trei unităţi în viitorul apropiat.
 
„Pe de altă parte, putem să discutăm ca în contabilitate: active şi pasive. Sunt nişte vânzători care au primit 1,7 miliarde de euro şi care au făcut ceva cu banii. Fie au renovat apartamentul în care stau, fie au economisit, fie au consumat, lucru care se întoarce în economie”, spune Anghel.
 
El considera că programul Prima Casă este cel mai performant dintre cele lansate de guvern şi că statul şi-a asumat cu temei riscurile, raportul cost/beneficiu fiind maxim, spune economistul. “Poţi să creezi şi programe care să fie geniale pe hârtie, dar să nu mobilizeze resurse în economie”.
 
În plus, garanţiile pentru Prima Casă nu generează deficit după standardele europene de contabilitate, iar investiţiile nu poartă dobânzi, spune economistul.
 
“Vă rog să gândiţi un singur program guvernamental care în termen de doi ani să injecteze 1,7 miliarde euro în economie, fără să fie fie nevoie să finanţezi acea injecţie, fără să fie nevoie să te împrumuţi din piaţă, să plăteşti dobânzi, care nu sunt întotdeauna prea mici, pentru a finanţa acele investiţii”.
 
“Astfel de programe au un impact macroeconomic foarte important în condiţiile în care economia este la nivel foarte redus, când scade sau creşte sub potenţial. Dacă economia creştea cu 7%, Prima Casă nu avea acelaşi potenţial. Dacă era în 2007 sau 2008 nu avea acelaşi impact, era mult mai puţin sesizabil. Exact în acest moment avem nevoie de astfel de programe”.
 
Oficialul BCR vede continuarea programului Prima Casă drept un motor pentru economie. Banca estimează că băncile care vor alege să intre în Prima Casă 4 şi să îşi asume jumătate din risc vor da credite de 1,4 miliarde de euro. Aceşti bani vor genera o creştere economică de 0,6 pp pe termen de 5 ani şi 12.000 de locuri de muncă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii