BANCI | Revista presei

Libra Bank a cerut rambursarea anticipata a creditului de 11,9 milioane lei acordat Hidroelectrica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-08-21 10:30

Libra Internet Bank SA a transmis Hidroelectrica, pe 19 iunie, o notificare prin care declară scadenţa anticipată a unui contract de credit, arată un raport al Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie. Pe 20 iunie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, în vederea reorganizării.

Întreg soldul debitor al creditului acordat de Libra Internet Bank, respectiv suma de 11.958.082 lei, a dobândit calitatea de debit exigibil integral. Creditul a fost garantat prin cesiunea creanţelor pe care Hidroelectrica le avea de încasat de la FFEE electrică Furnizare Transilvania Sud şi prin garanţia reală mobiliară constituită asupra tuturor conturilor deschise cu Libra Bank SA.

Potrivit Euro Insol, banca şi-a explicat decizia prin nedepunerea la sediul său a raportărilor pentru semestrul II al anului 2011, prin faptul că situaţia economică şi financiară a societăţii în curs de deteriorare, dar şi prin faptul că gradul de acoperire cu garanţii a soldului creditului a devenit necorespunzător (nu mai era acoperit cu garanţii reale).

Raportul Euro Insol concluzionează: "Având în vedere deprecierea indicatorilor economici şi financiari ai Hidroelectrica şi nivelul acestor indicatori stabiliţi prin contractele de credit, apreciem că exis-ta posibilitatea ca şi alte bănci să declare scadenţa anticipată a creditelor, ceea ce ar fi condus la incapacitatea de plată a Hidroelectrica. La 31.12.2011, Hidroelectrica avea datorii în cuantum total de 4.146.751.166 lei, din care 2.639.156.284 lei reprezintă datorii cu scadenţă mai mică de un an, iar 1.507.594.882 lei datorii cu scadenţă mai mare de un an".

Din datoriile cu scadenţa mai mică de un an, 1,09 miliarde lei sunt credite, 1,1 miliarde lei - datorii comerciale şi 258,6 milioane lei dividende acordate.

Euro Insol susţine că fluxurile de numerar generate din activitatea Hidroelectrica, în general şi în special din activitatea de exploatare, sunt insuficiente pentru finanţarea capitalului circulant şi pentru finanţarea retehnologizărilor precum şi a investiţiilor, astfel că societatea apelează în mod semnificativ la surse externe de finanţare prin contractarea unor credite şi linii de credit. Astfel, trezoreria netă a societăţii debitoare înregistrează valori negative în perioada 2009 - 2012, ajungând la o valoare de 659 milioane de lei la data de 31.05.2012 faţă de 309 milioane lei la data de 31.12.2011.

Potrivit raportului Euro Insol, în data de 27 iunie 2012, a avut loc o şedinţă la nivelul conducerii executive a fiecărei bănci finanţatoare a Hidroelectrica, în prezenţa Primului Ministru, a Ministrului de Finanţe, a Ministrului Economiei, a Vice-Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a reprezentanţilor acţionarilor, în care s-au discutat premisele şi obiectivele procedurii demarate. Băncile au fost asigurate că nu vor fi prejudiciate în rambursarea creditelor prin procedura insolvenţei.

Începând cu data de 5 iulie 2012, au avut loc întâlniri săptămâ-nale cu băncile finanţatoare, în scopul informării periodice şi transparente asupra situaţiei economico-financiare a companiei şi a prezentarii demersurilor administratorului judiciar în perioada de după deschiderea procedurii. Întâlnirile se bucură şi de prezenţa reprezentanţilor Băncii Naţionale a României şi a acţionarilor Hidroelectrica.

În perioada de la deschiderea procedurii şi până săptămâna trecută, au fost efectuate toate rambursările de credite şi linii de credit, potrivit scadenţelor contractuale, la datele de scadenţă, totalizând o suma de circa 33 milioane euro.

Ca urmare a solicitărilor băncilor, administratorul judiciar şi Hidroelectrica au demarat procedura de angajare a unei linii de credit de la Eximbank, în vederea emiterii de scrisori de garanţie bancară în favoarea băncilor finanţatoare, care să acopere parţial riscul de credit. Euro Insol a denunţat contractele directe ale Hidroelectrica SA cu Energy Holding, companiile din grupul Alpiq, EFT şi Euro PEC. Multe împrumuturi bancare au fost garantate cu veniturile din aceste contracte.

Din totalul creditelor pentru investiţii concretizate în valoare de 623.329.779 echivalent euro, Hidroelectrica a rambursat, până la 15 august, 108.662.622 echivalent euro, existând un sold de 381.441.456 echivalent euro cu scadenţa până în 2021 - Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Raportul administratorului special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, arată că există o sumă netrasă în valoare de 24.985.700 din creditul Unicredit, destinat proiectului de reabilitare a 5 centrale în aval de Slatina - Olt Inferior.

Nu există restanţe la plata scadenţelor aferente creditelor pentru investiţii contractate, rambursările urmând a fi efectuate conform graficului convenit cu băncile finanţatoare.

Fondurile atrase pentru finanţarea activităţii curente sub forma Liniilor de Credit au fost contractate la o valoare de aproximativ 205,25 milioane euro cu scadenţa la un an de zile, mai arată sursa citată.

Hidroelectrica a luat măsuri pentru reducerea expunerii pe aceste linii prin închiderea unora sau prin reducerea plafonului altora, nivelul contractat în prezent fiind de aproximativ 200,03 milioane euro, din care sunt utilizaţi 168,43 milioane euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii