ECONOMIE | Analize economice

Leul s-a apreciat fata de coroana ceha, forintul maghiar si zlotul polonez

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-02-26 19:19

După ce a traversat la finele săptămânii trecute pragul psihologic de 4,80 lei, cursul euro/leu a ajuns la cea mai mare cotație istorică, respectiv 4,8079 lei/euro.

De unde o serie întreagă de analize, comentarii și mirări de circumstanță. De la instabilitatea politică și până la problemele cauzate de coronavirus, s-au adus tot felul de argumente.

În acest context, hai să ne uităm la evoluția monedelor din regiune, din țările membre UE care au un regim valutar similar cu al nostru, respectiv Cehia, Ungaria și Polonia.

Surpriză mare, datele statistice arată cum leul s-a apreciat în ultima săptămână (marți, 25 februarie față de marți, 18 februarie) față de coroana cehă, forintul maghiar și zlotul polonez.

Desigur, avem probleme destule într-o economie care performează sub valorile așteptate inițial, de la deficitele gemene și până la declinul producției industriale, în condițiile în care ne așteaptă marea provocare a majorării pensiilor.

Dar, pentru a discerne corect care sunt factorii de infuență pe curs, poate ar fi util să ne mai uităm și în jur, în țări care nu au toate aceste probleme. Și în care deprecierea față de moneda unică europeană a fost ceva mai mare decât la noi, fără să se mai tânguie nimeni.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii