BANCI | Ultima Ora

Kruk suspenda toate actiunile de colectare amiabila a restantelor la credite, invocand neclaritatile legii privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-27 21:47

Firma poloneza de recuperare creante Kruk anunta ca a decis să suspende acțiunile de colectare amiabilă pentru cazurile care întrunesc condițiile de aplicare a legii dării în plată, din cauza neclaritatilor legii.

Firma nu precizeaza ce se intampla cu cazurile aflate in procedura de executare sillita, cu toate ca legea darii in plata se aplica si acestora.

Kruk nu mentioneaza nici ce se intampla in perioada suspendarii actiunii de recuperare a creantelor si daca nu cumva datornicii vor fi pusi sa plateasca penalitati suplimentare.

Nu stim, de asemenea, despre cati datornici este vorba. Marea majoritate a creditelor vandute de banci firmelor de recuperare sunt credite de consum negarantate si doar putine credite de consum garantate cu ipoteci.

Am trimis firmei Kruk aceste intrebari, insa nu am primit pana acum niciun raspuns.

Kruk este obligata de lege sa suspende actiunile de recuperare a unei creante pentru care a primit o notificare de dare in plata.

Legea darii in plata spune ca "prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor", adica inclusiv creditelor cesionate (vandute) de banci recuperatorilor, precum Kruk.

Legea mai prevede ca din momentul notificarii privind darea in plata "se suspenda orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia."

In consecinta, Kruk ar trebui, in mod normal, sa aplice legea, adica sa suspende procedurile de recuperare a creantelor in momentul primirii notificarilor de dare in plata, iar ulterior sa decida daca accepta darea in plata, adica daca anuleaza datoriile debitorului sau daca contesta in instanta notificarea privind darea in plata.

Kruk insa invoca neconstitutionalitatea legii privind darea in plata in privinta aplicarii retroactive.

"În acest moment, numeroase instituții financiare din România au exprimat îngrijorări privind aspecte legate de retroactivitatea și neconstituționalitatea acestei legi, prevederile sale nefiind suficient de clare referitor la creanțele rezultate din contractele de credit semnate de clienți și declarate scadente anticipat de bancă, înainte de intrarea în vigoare a legii".

Insa atat Kruk cat si bancile pot invoca caracterul neconstitutional al legii doar in cadrul proceselor in instante in urma contestatiilor la darea in plata.

In concluzie, suspendarea actiunilor de recuperare este o obligatie legala a Kruk, iar caracterul neclar al legii invocat poate fi clarificat in instanta.

Kruk mai mentioneaza urmatoarele, intr-un comunicat de presa:

"Până în prezent, compania KRUK România a primit un număr foarte mic de notificări (câteva cazuri), dar a hotărât să suspende temporar acțiunile de colectare a cazurilor aflate în colectare amiabilă care întrunesc condițiile de aplicare a legii dării în plată, fiind consecventă abordării sale orientată către client și găsirii celei mai bune soluții de rezolvare a situației financiare a clienților.

De îndată ce cadrul procedural va fi clar definit, compania KRUK România își va adapta activitățile conform acestora, dovedind încă odată că este o companie decisă să acționeze conform celor mai bune practici ale industriei de profil, respectând prevederile legislative în vigoare."

 

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  credite de consum  reclamatie Unicredit  darea in plata  recuperare creante  Kruk  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

Acționarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania a început detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

Poșta Română, liderul național în servicii poștale, împreună cu CEC Bank și Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, își unesc forțele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării plăților digitale detalii

BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania

BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii publicate de banca: "În curând, vei putea face banking de pe detalii

CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni

CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferențiale, destinate încadrării ca instrumente eligibile MREL și primește un rating BB de la Fitch Ratings, detalii

 



 

Ultimele Comentarii