BANCI | Interviu

Isarescu in Parlament: Sa nu ne grabim cu solutii pripite la problema creditelor in franci elvetieni, ar trebui sa asteptam stabilizarea cursului valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-10 15:35

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat in Parlament, cu putine momente in urma, ca problema creditelor in franci elvetieni nu trebuie rezolvata in pripa, inainte de o analiza aprofundata a situatiei si gasirea unor solutii de impartire a poverii intre banci si clienti.

De asemenea, a adaugat Isarescu, "ar trebui sa asteptam stabilizarea situatiei cursului valutar, intrucat pietele tind sa actioneze impulsiv".

Asfel, a spus Isarescu, "40% din cresterea cursului CHF/RON s-a corectat deja fata de nivelul din 16 ianuarie, cand a ajuns de la 3,74 lei/chf la 4,58 lei, dupa care a scazut la 4,21 si 4,15 lei in urma cu cateva zile".

"Avand in vedere impactul financiar considerabil, e nevoie de timp pentru rezolvarea acestei situatii, pentru ca solutiile trebuie sa fie gandite astfel incat datoriile suplimentare din aprecierea francului sa fie impartite rational si realist intre partile implicate", a adaugat Isarescu.

"Inainte de adoptarea oricaror masuri, trebuie facuta o analiza a viabilitatii solutiilor propuse", a mai spus guvernatorul.

Nici parlamentarii nu se mai grabesc

Ideea unei solutii bine gandite a crizei francului, si nu una adoptata rapid, a fost sustinuta si de catre deputatul PSD Viorel Stefan, seful comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor.

"Se asteapta de la noi cea mai buna solutie, adica una care sa impace toate partile, atat cei imprumutati cat si bancile. De aceea nu ne grabim, ne intalnim pentru a treia oara cu reprezentanti ai BNR, dovada ca sunt alaturi de noi pentu implementarea unei solutii corecte", a spus el.

"De aceea l-am invitat aici pe guvernatorul Mugur Isarescu sa ne faca o prezentare a situatiei de fapt, pentru ca noi ne-am contrazis cu privire la diverse date, iar aceasta prezentare sa devina reperul discutiilor ce vor urma", a adaugat Viorel Stefan.

Schimbarea strategiei parlamentarilor dinspre adoptarea rapida a unei legi pentru conversia creditelor din franci in lei spre adoptarea unor solutii amiabile intre banci si clienti survine dupa intalnirea de ieri cu delegatia FMI, care a facut presiuni pentru rezolvarea crizei francului prin negocieri intre clienti si banci.

In cazul conversiei creditelor in CHF la cursul istoric, 3 banci vor avea probleme

Revenind la declaratiile lui Isarescu, acesta a avertizat ca in cazul conversiei creditelor in franci la cursul din momentul acordarii imprumuturilor, cum cer protestatarii, atunci "avem un risc sistemic la nivelul a trei banci, dar nu la nivelul sistemului bancar".

Motiv pentru care, sustine Isarescu, bancile si clientii trebuie sa gaseasca solutii pentru "impartirea rezonabila a costurilor", cu solutii "bine tintite catre cei care au nevoie reala", solutii care sa nu genereze hazard moral si care sa nu afecteze stabilitatea sistemului bancar.

Isarescu este impotriva adoptarii unei legi pentru conversia creditelor in CHF, este de acord doar cu legea insolventei

Isarescu s-a declarat impotriva unei solutii administrative pentru criza francului elvetian, adica adoptarea de catre Parlament a unei legi precum cea discutata in prezent, care prevede conversia creditelor din CHF in lei la un curs mai mic decat cel din prezent.

"Banca a semnat cu debitorul un contract, care este legea partilor, in care noi nu putem interveni. Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contrate de credit in CHF, implicatiile fiind greu de prevazut, mai ales ca fiecare contact are o istorie cunoscuta de banca si client."

In plus, a adaugat guvernatorul, o lege ar produce si hazard moral, intrucat "vor veni si cei cu euro pentru a gasi solutii de usurare".

Guvernatorul a mai venit si cu argumentul ca directiva europeana nr.17 privind creditarea interzice conversia creditelor in valuta la alt curs decat cel din data efectuarii conversiei.

Isarescu a fost amenintat insa de deputata PSD, Ana Birchall, ca daca bancile nu vor veni cu solutii acceptabile pentru conversia creditelor, atunci Parlamentul va fi nevoit sa adopte o lege in acest sens.

Isarescu a precizat ca "am fi de acord doar cu legea insolventei persoanelor fizice, dar suntem pentru o lege functionala, care sa nu genereze hazard moral, adica sa dea impresia ca scapi fara sa platesti, dar si sa nu genereze discriminare. Joi vom avea o dezbatere pe aceasta tema la BNR".

Solutiile propuse de Isarescu

Isarescu a declarat ca in urma discutiilor cu bancile se pot gasi solutii realiste si echilibrate, care sa aiba ca efect mentinerea ratelor in lei la nivelul din decembrie 2014, dar nu prin aplicarea unui curs de schimb mai mic, ci prin acordarea unui discount la valoarea creditului, adica o reducere a datoriei cu 10%-20%-30%, in functie de situatia fiecarui client.

"Aici s-a facut o alta confuzie voita, ca nu se vrea conversia decat la un anumit curs. Dar daca banca da un discunt la rata, nu este acelasi lucru? Daca clientul respinde astfel de solutii si vrea conversia doar la alt curs, fireste ca negocierile nu mai pot avea loc", a spus Isarescu.

"Aici am facut tot ce este posibil ca acesta conversie sa nu coste, pentru a nu presupune reevaluarea creditului si noi ipoteci", a mentionat Isarescu.

O alta solutie avansata de Isarescu a fost reducerea dobanzilor la creditele in CHF.

"S-a spus ca bancile au scazut prea putin dobanda, dar daca tinem cont ca este vorba de credite pe termen lung o dobanda cu 2-3 puncte mai mica inseamna o suma considerabila", a spus Isarescu. El a precizat ca bancile pot reduce dobanzile in franci, intrucat au acum ocazia sa se refinanteze mai ieftin, dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a scazut dobanda de referinta.

"Problema este ca bancile sunt la mana deponentilor, pentru ca din banii acestora au acordat credite, bani ce trebuie rambursati, deci trebuie sa-si faca propriile calcule. Iar BNR protejeaza deponentii, asa spune legea", a adaugat guvernatorul.

Acesta a sustinut ca in ajutorul celor cu credite in CHF vine si noua schema fiscala "Scade rata", vechea Electorata.

Pe de alta parte, Isarescu le-a reprosat celor care au credite in CHF ca nu vor sa accepte ofertele bancilor, preferand protestele in strada.

"O banca a trimis solicitari de refinantare tuturor clientilor, dar s-au prezentat la banca doar 13%, dintre care 20% au spus ca nu vor decat curs istoric, 15% au negociat si au convenit solutia propusa iar restul sunt in curs de negociere", a spus Isarescu.

"Am stat si noaptea cu bancile pentru a gasi solutii"

Guvernatorul a asigurat ca BNR este de acord ca bancile sa-si asume o parte din costurile aprecierii francului in cadrul solutiilor de conversie, iar banca centrala s-a implicat activ in gasirea unor variante cat mai potrivite.

"Nu numai ca suntem de acord cu impartirea poverii de catre banci, dar ne-am implicat masiv, s-a stat si noaptea cu ei (bancile). Ne-am implicat foarte mult, dar nu pentru a proteja debitorul, pentru ca nu avem voie. Am incercat sa convingem bancile ca daca acorda clientilor niste facilitati pentru recuperarea creditului, evita majorarea de capital pe care i-o cerem, dar banca trebuie sa fie cea care sa-si asume o astfel de masura", a spus Isarescu.

El a adaugat ca o solutie globala pentru toti clientii nu este posibila, pentru ca ar avea costuri prea mari si ar produce hazard moral, intrucat "sunt  unii care nu au de gand sa-si ramburseze niciodata creditele".

Ce garantii avem ca bancile isi asuma costuri rezonabile? Aici nu avem un raspuns!

Ce garantii avem ca bancile isi asuma costuri rezonabile? a repetat Isarescu intrebarea unui parlamentar. "Aici nu avem un raspuns, depinde de la caz la caz", a rapuns el.

"Am intrebat un presedinte de banca: care e temerea ta principala in a negocia solutii rezonabile, in limita in care poti, sa nu intri in dificultati? Raspunsul a fost: temerea e ca noi sa negociem o reducere, apoi vine Parlamentul si ne mai pune o povara. Deci asteptam pana se clarifica situatia."

"Vom face tot ce e posibil pentru a convinge bancile sa reduca povara pana la maximul posibil", a adaugat Isarescu.

Comentarii

Alex
Discurs viclean
„Mai intai sa vedem de la ce a pornit intreaga dezbatere: in ianuarie 2015, SNB a renuntat la pragul de 1,2 ceea ce a dus la o apreciere a francului”. Aprecierea francului se petrece din 2009, acum fiind doar varful. „Interventia BNR pentru a aduce cursul francului la vechiul curs este practic imposibila.” Se cere conversia la un curs scazut, valabil doar pentru clenti. „Sunt 50-60.000 de angajati ai firmelor cu capital elvetian, firmele la care acestia lucreaza” Fumigena! Nu intra in discutie cursul general al francului. Plus ca firmele respective nu-si platesc angajatii in franci. „Circa 40% din cresterea cursului leu franc deja s-a corectat.” Depinde la ce crestere te raportezi! „In Romania problema creditului in franci nu reprezinta un risc sistemic.” Atunci de ce nu se poate rezolva simplu? „Au luat credite in franci, si-au pus casa gaj si au plecat in excursie.” Fara comentarii! „Oferirea unor solutii similare pentru cei cu venituri mai ridicate si pentru cei cu salarii reduse NU este justificata.” O porcarie comunista! „Nu avem un risc sistemic la nivelul debitorilor ci avem un risc sistemic la cele 3 banci la care se concentreaza marea parte a creditelor.” Haideti sa salvam bancile! Se cam inversara lucrurile. „Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 9,8 miliarde lei.” In urma cu o saptamana erau de 5.8 miliarde. „Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit.” Acum sunt prea multe.. „Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti.” Hai sa le inmultim si mai tare, introducand-i in discutie si pe cei cu euro. Sa provocam putina confuzie. Evident ca trebuie sa fie o lege general aplicabila. „Tineti cont ca si bancile sunt la mana deponentilor.” Corect! Bancile sunt victime, sa le plangem de mila. „O banca a trimis solicitari clientilor sa faca conversia. ... nu au raspuns solicitarilor. „ Sunt de condamnat ca nu vor conversia la un curs dublu.

Client CHF
Minciuna!
1. O alta solutie avansata de Isarescu a fost reducerea dobanzilor la creditele in CHF. 2. Acordarea unui discount la valoarea creditului, adica o reducere a datoriei. Ambele variante le-am propus bancii. Raspuns negativ... Isarescu traieste in lumea lui. Un ipocrit!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii