BANCI | Opinie

Isarescu ii da replica lui Negritoiu: Leii baltesc in piata, dar voi de ce nu scadeti dobanzile?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-15 16:33

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu i-a dat astazi replica directorului general al ING Bank, Misu Negritoiu, care-i reprosa recent faptul ca BNR nu stimuleaza creditarea in lei.

"Bancile stau cu dobânzile la creditarea în lei cu mult peste dobânda noastră şi apar prin presă şi ne spun, cu un aer doct, că BNR nu stimulează creditul în lei", a spus Mugur Isărescu.

În opinia şefului BNR, există două motive pentru această situaţie: fie băncile nu au avut încredere "în trecerea acestui impas cu inflaţia", fie "nu avem încă o piaţă care să se lege foarte bine, se cam fragmentează între dânşii".

"Ce poate face o bancă centrală? Fie reduce dobânda - şi noi o avem cu mult sub ceea ce practică dânşii, noi suntem la 6% ei sunt la 12% - fie le dăm lichiditate. Facem acest lucru, cu anumite riscuri", a precizat guvernatorul.

"Mă aştept ca dobânzile la creditarea în lei să scadă spre nivelul nostru (dobânda cheie a BNR - n.r) dacă vor avea încredere băncile", a spus Isărescu, într-o conferinţă de specialitate.

Mugur Isărescu a adăugat că BNR menţine dobânda de referinţă la acelaşi nivel de mai mult timp. 'De ce ne-am duce în sus? Că aşa vrea X şi aşa pricepe el politica monetară? Un tratament corect este unul constant. Polonia, de exemplu, a ţinut dobânda oficială fixă aproape de 40% mai mult timp decât noi. Ar trebui să mai stăm cu ea încă vreo 6 - 7 luni, ca să urmăm exemplul polonez de menţinere a dobânzii', a adăugat Mugur Isărescu. Un alt exemplu dat în acelaşi sens de guvernatorul BNR a fost cel al Cehiei.

În context, Mugur Isărescu a amintit de perioada când BNR a ţinut dobânda sus, iar 'pieţele au înnebunit'. În şedinţa din 3 mai 2011, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca Naţională a României a organizat, vineri, o masă rotundă cu tema 'Din nou despre inflaţie', care face parte din seria de evenimente 'Mugur Isărescu şi invitaţii săi'.

Invitaţi la această dezbatere au fost Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank, Cătălin Răsvan Radu, preşedinte executiv Unicredit Ţiriac Bank, Petre Tulin, director general Banca Comercială Feroviară, şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii