BANCI | Interviu

Ionut Costea, presedintele Eximbank: Am continuat procesul de reorganizare a activitatii bancii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-30 13:29

Ionut Costea, presedintele Eximbank, intr-un interviu publicat de ziarul Bursa: "Am continuat procesul de reorganizare a activităţii derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor şi mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanţiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile."

Reporter: Cum caracterizaţi primul trimestru al acestui an?
Ionuţ Costea: Datele statistice privind evoluţia economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o uşoară creştere economică, şi semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimişti în privinţa evoluţiei economiei în primele trei luni ale acestui an şi pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieşi din zona negativă.

Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% faţă de luna ianuarie din 2010. Care credeţi că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?
Ionuţ Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulţi factori care au contribuit la această evoluţie. Pe de o parte, ieşirea treptată din recesiune a pieţelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor româneşti, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a cursului de schimb în jurul unui nivel de echilibru. Însă, ceea ce este poate mai important, s-a înregistrat o creştere a schimburilor comerciale cu parteneri din state non-UE. Pe acest segment s-a înregis-trat în 2010 un ritm de creştere de aproape 40% pe an, faţă de circa 25% în relaţia cu ţările membre UE. Acesta este un semnal extraordinar şi vă pot spune că multe dintre firmele care vin la EximBank încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiţionale pentru România, precum statele arabe.
Şi asta pentru că această perioadă de criză a arătat că dependenţa exportatorilor de piaţa europeană, care are o pondere de aproape 73% în totalul pieţelor de desfacere pentru produsele româ-neşti, poate avea şi consecinţe mai puţin benefice atunci când se produc turbulenţe. Astfel, o parte din întreprinzătorii români au înţeles că trebuie să-şi diversifice portofoliul de clienţi externi în care să includă şi parteneri din state non-UE.

Reporter: Credeţi că exporturile mai pot impulsiona creşterea economică în acest an?
Ionuţ Costea: Exporturile au făcut într-adevăr o figură frumoasă în 2010 şi, chiar dacă vor continua ace-eaşi tendinţă şi anul acesta, nu vor putea singure să antreneze creştere economică dată fiind ponderea destul de redusă în produsul intern brut, de circa 30%. Cred că în această perioadă, în care sunt căutate soluţiile cele mai potrivite pentru readucerea PIB la valori pozitive, accentul trebuie să cadă pe accelerarea atragerii fondurilor europene, ca sursă de investiţii şi, mai departe, de creştere economică. Este clar faptul că fără o infuzie de capital nu se poate vorbi despre o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, eventuala intrare pe piaţă a celor aproape 20 de miliarde de euro alocaţi României, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative la nivelul companiilor şi, mai departe, la nivel macroeconomic. Cred că începând din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene pentru că se vor face eforturi atât din partea autorităţilor - care lucrează la simplificarea mecanismelor şi la standardizarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesarea fondurilor europene - cât şi din partea întreprinzătorilor. În plus, la fel ca şi EximBank, instituţiile bancare se concentrează tot mai mult pe susţinerea acestui gen de proiecte.

Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru Eximbank?
Ionuţ Costea: Pe fondul unei lipse de lichidităţi la nivelul companiilor şi adaptării portofoliului de produse şi servicii la nevoile companiilor, banca a reusit să-şi îmbunătăţeas-că indicatorii financiari.
Portofoliul de credite şi garanţii s-a majorat cu aproape 15% faţă de 2009, înregistrând în acelaşi timp o dublare faţă de finele anului 2008. Garanţiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de patru ori mai mare faţă de nivelul anului 2008.
La atingerea acestor rezultate au contribuit mai mulţi factori. Pe de o parte, contextul de pe piaţa financiar-bancară, caracterizat printr-o restrângere a creditării, a determinat întreprinzătorii să se orienteze mai mult către oferta specifică a EximBank. Faptul că deţinem în portofoliu produse cu caracter de ajutor de stat a constituit un avantaj pentru noi. Spre exemplu, numărul societăţilor comerciale care au aplicat pentru credite cu dobândă subvenţionată a înregistrat o creştere substanţială.
De cealaltă parte, a devenit evident că, pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, trebuie să facem o serie de schimbări în modul de lucru. Aşa că am continuat procesul de reorganizare a activităţii derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor şi mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanţiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile. Această decizie produce deja efecte, numărul băncilor comerciale şi al companiilor care apelează la EximBank pe acest segment fiind în continuă creştere.

Reporter: Cum aţi descrie dinamica creditelor solicitate de IMM-uri anul trecut?
Ionuţ Costea: Pe acest segment nu am înregistrat fluctuaţii spectaculoase, cererea pentru credite din partea IMM-urilor menţinându-se la nivelul înregistrat în 2009. Oricum, finanţările pentru firmele mici şi mijlocii au deţinut anul trecut o pondere de aproape 40% în portofoliul de credite al EximBank, cele mai multe cereri venind din domeniul indus-triei prelucrătoare.

Reporter: Ce aşteptări are Eximbank pentru acest an?
Ionuţ Costea: Susţinerea dezvoltării şi creşterii competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii şi a societăţilor comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene reprezintă două dintre priorităţile strategice ale EximBank pentru anul acesta. Ne aşteptăm la o creştere atât a numărului de IMM care ne aleg ca partener, cât şi a numărului de proiecte "europene" care beneficiază de facilităţi din partea EximBank, fie că acestea sunt credite sau garanţii.

Reporter: Eximbank a devenit membru al Asociaţiei Europene a Băncilor Publice. Ce reprezintă acest lucru pentru Eximbank şi care credeţi că va fi impactul pe care îl va avea în procesul de creditare a proiectelor cu finanţare europeană?
Ionuţ Costea: Intrarea în acest "club european al băncilor publice" aduce EximBank mai aproape de instituţiile europene, lucru care va facilita deschiderea unui canal de informare important pentru atingerea obiectivului de susţinere a companiilor în demersul lor de atragere a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, pe care banca şi l-a propus.

Reporter: De curând aţi demarat o acţiune privind un parteneriat cu băncile comerciale privind garanţiile acordate clienţilor. Care sunt băncile cu care doriţi să încheiaţi un parteneriat?
Ionuţ Costea: În acest moment, EximBank are încheiatate parteneriate cu majoritatea băncilor prezente pe piaţa românească. Scopul proiectului pe care l-am demarat anul acesta este de a identifica cele mai potrivite modalităţi de colaborare. Ne dorim ca băncile comerciale să cunoască oferta noastră şi să ştie că EximBank deţine în portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele lor, fără să interacţioneze la nivel concurenţial cu acestea. Am găsit deschidere şi disponibilitate de colaborare la toţi partenerii noştri, iar semnalele pe care le-am primit până acum sunt încurajatoare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii